Ötlapos pókert játszani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell ötlapos pókert játszani?

ID-10078366.jpg

Az ötlapos póker (5 card draw)volt az első póker játék. Gyakran az otthoni kártyapartik alatt is ezt a formát használják, bár az utóbbi időben visszaszorulóban van. Ez a cikk ennek a szabályait szeretné bemutatni.


[szerkesztés] Lépések

 1. Az ötlapos póker alapszabályai:
  1. A játékot 3-6 fő játszhatja
  2. A játék során 52 lapos francia kártyát használnak, jokerek nélkül.
  3. Az 52 lapos kártyáról: Egy pakli francia kártyának (jokerek nélkül) 4 különböző színe van, és minden szín 13 különböző értékű lapból áll, ez adja ki az 52 lapos paklit. A 4 szín érték szerinti emelkedő sorrendje: ♣ treff (clubs) ♦ káró (diamond) ♥ kőr (hearts) ♠ pikk (spades). A 13 lap értékének sorrendje: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J (bubi), Q (dáma), K (király), A (ász). Az ász az egyes számot is jelöli.
  4. A lapok erőssége sorrendben: Magas lap (ha bármely lap magasabb értéket képvisel az ellenfélnél), egy pár, két pár, drill (három egyforma), sor (érték szerint sorba rendezhető lapok), szín/flush (az összes lap egyszínű, full (egy pár, és egy drill), póker (négy egyforma értékű lap), színsor / royal flush (sor és egyforma szín együtt), royal flush (a legmagasabb, ásszal kezdődő sor egy színben[10, J, Q, K, A]).
  5. A licitálás: Manapság a pókerben zsetonokat, „Chip”-eket használnak a licitáláshoz, ami a készpénzt helyettesíti a játék során. A licitkörben a licitálás mindig bal irányba halad, és minden „aktív játékos” (aki még nem dobta el a lapjait) licitál addig, amíg az aktív játékosok az emelt tétet tovább már nem emelik, csak tartják, vagy a lapjaikat eldobják. A licitálások, az emelések száma a limitszabályoknak megfelelően történhetnek.
  6. Limitekről:
   • Fix limit: Az emelés értékét a nagyvak-tét határozza meg. Nem lehet a nyitó tétnél kisebb tétet emelni. Mindig a nyitó tét értékével kell emelni a tétet, és maximum négyszer egymás után lehet.A minimális tét a nagyvak-tét. A maximális tét értéke korlátozva van. Az emelt tétnek el kell érnie minimum a nyitó vagy emelt tét értékét, és nem lehet több a maximális tét értékénél. Az emelések száma korlátlan.
   • No limit: A nyitó tét értéke nem lehet kevesebb a nagyvak-tétnél. Az emelt tétnek el kell érnie minimum a nyitó vagy emelt tét értékét. A maximális tét értéke a játékosnak az asztalon lévő maximális zsetonmennyiség értékéig terjedhet (All-in).
   • Pot limit: A Pot limites játék egy No limites játék azzal a kivétellel, hogy a maximális tét értéke a pot értékéig terjedhet. A pot értékébe beletartozik az aktuális leosztáshoz tartozó összes nyitás és emelés összege.
 2. A lejátszásról
  1. Ante vagy vakok: A leosztás előtt - megállapodástól függően - két formában szoktak tétet betenni. Vagy mindenki beteszi az alaptétet (ante), vagy a vak struktúra alapján az osztótól balra ülő két ember rakja be a kicsi (első játékos) és a nagy vakot (második játékos).
  2. Minden játékosnak öt zárt lapot osztanak képpel lefelé, amit az ellenfelek nem láthatnak.
  3. Első licitkör: A vak struktúrás játékban az első licitáló a nagy vaktól balra ülő játékos, az antés variációban pedig az osztótól balra ülő játékos az első beszélő. Ekkor a licitálási szabályoknak megfelelően emelhet, tarthat vagy dobhat a játékos.
  4. Csere:Ha legalább két játékos partiban marad az első licitkör után, akkor következik a csere. Ilyenkor minden játékos meghatározza, hogy hány lapot szeretne cserélni, majd azok helyett új lapokat húz. A húzást az előrébb ülő játékos kezdi.
  5. Második licitkör:Az első licitkör első emelője kezdi meg, és addig tart, amíg nincs további emelés, és mindenki tartotta vagy eldobta a lapjait. Ha ez a kör után is legalább két játékos marad, akkor következik a showdown, vagyis a lapok felfedése, amelyet a legjobb lap nyer.


[szerkesztés] Tippek

 • Figyeld a játékostársaidat, apró mozdulatokból ki lehet találni, hogy ki az, aki éppen blöfföl, vagyis úgy tesz, mintha nyerő lapjai lennének.
 • Figyelj a leosztott lapod erősségére. Gyenge lapokkal is lehet szerencséd, illetve ha jól tudsz blöffölni, akkor akár alacsony lapokkal is lehetsz sikeres.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • 52 lapos jó minőségű kártyapakli.
 • Elektronikus keverőgép (viszonylag olcsón beszerezhető, egyszerűsíti a keverés folyamatát).
 • A pókerhangulat megteremtése érdekében speciális zöld pókerposztó, vagy pókerasztal, illetve megfelelő mennyiségű zseton.
 • Minimimum 3 fős társaság


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Szerencsejátékban 18 éven aluli személy nem vehet részt.
 • A túlzott szerencsejáték szenvedélybetegség kialakulásához vezethet


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Wezo