Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Örökölni

Szerkesztés Hogyan kell örökölni?

Nem kell tudnod, hogyan kell örökölni. Egy ember életében - szerencsére - csak néhány alkalom "adódik" erre az életben. De akkor, ott a közjegyzőnél nagyon jó tudni, mit tehetsz, mit nem, mi érhet és mi az, ami meg sem történhet veled. Ebben segít ez a cikk neked is.

Szerkesztés Lépések

 1. Mi az öröklés? Ha valaki örökhagyóvá vált, azaz vagyona volt és elhunyt, a halál napjával ennek a vagyonnak át kell szállnia valaki másra. Ez az öröklés vagy jogi nyelven szólva általános jogutódlás. Általában a gyerekek örökölnek a szülők után, vagy az, akit végrendeletben neveztek ki örökösnek. (Olyan is előfordul, hogy az állam örököl, ha nincs örököse valakinek.)
 2. Mielőtt örökölnél, tájékozódj, hogy a vagyon, amit örökölnél, pozitív vagyon-e, vagy tartozások, adósságok halmaza (tehát mínuszos vagyon), nehogy rosszul járj. Ha sok az adósság, a hagyatéki eljárás során kezelni kell majd a hitelezők követelését is. Ha végrendeleti örökös van, akkor is jár a kötelesrész!
 3. Annak is nézz utána, gondold végig, hogy többen lennétek-e örökösként, vagy csak egyedül leszel ennek a pozíciónak a várományosa. Ez azért lehet fontos, mert ha a leendő örökösök között vita lenne, akkor célszerű lesz előre kigondolni egy egyezséget, amit majd a közjegyzőnél elmondtok közösen.
 4. A halál napján az adott területen illetékes közjegyző lesz majd az, aki az ügyedben el fog járni. Ma Magyarországon ugyanis az öröklési ügyek (hagyatéki ügyek) a közjegyzők kizárólagos illetékességébe tartoznak, és a közjegyzők előre megadott hónapokban illetékesek rotációs (egymást váltó) módszerrel.
 5. Ha örökös leszel, egyszer csak kapni fogsz egy idéző végzést a közjegyzőtől, amiben megírja neked, mikor és hol lesz a hagyatéki tárgyalás. (Előfordulhat, hogy egyetlen tárgyaláson nem fog megszületni a hagyatékátadó végzés, hanem több egymás utáni közjegyzői tárgyaláson kerül majd tisztázásra az öröklés több részlete is - örökösök személye, vagyonleltár, hitelezői igények.) A tárgyalásra elmehetsz egyedül is (nincs kötelező jogi képviselet előírva az ilyen ügyekben), de fogadhatsz ügyvédet is.
 6. Amikor a közjegyző tisztázta a szükséges részleteket, átadja az örökséget egy úgynevezett hagyatékátadó végzéssel. Ha ez jogerős (tehát senki nem fellebbezett, azaz nem támadta meg), csak akkor állítható, hogy te vagy az örökös, ha te vagy a jogerős végzésben örökösnek nevezve.
 7. Ezután a kapott végzéssel a kezedben tudod a nagyobb értékű vagyontárgyakat a nevedre átíratni (ingatlan, autó) vagy a bankszámlapénzt felvenni, felhasználni.
 • Konzultálj jogásszal, ha öröklési helyzetbe kerültél.
 • Beszélj a családtagokkal, hogy kik lehetnek még örökösök.
 • Tudd meg, volt-e az elhunytnak végrendelete, ugyanis végrendeleti öröklésnél kicsit mások a szabályok mint a végrendelet nélküli öröklésnél.


Szerkesztés Amire szükséged lehet

 • A családfa ismerete
 • Ismerős ügyvéd
 • Közjegyzői lista, vagy közjegyző ismerős: ő is sokat segíthet a jó tanácsaival
 • Illetékre félretett pénz - ugyanis nem minden öröklés vagy ingyen, a vagyongyarapodás után az államnak illetéket is kell fizetni.


Szerkesztés Figyelmeztetések

 • Tájékozódj arról, hogy az örökhagyó vagyona adósságoktól terhes-e. Ha igen, tudj róla, hogy az örökséget akár vissza is utasíthatod.
 • Ha sok a hitelező, tudj arról is, hogy ha örökös leszel, csak az örökölt vagyon erejéig vagy felelős az örökhagyó tartozásaiért, a korábban meglévő saját vagyonoddal nem kell fizetned.
 • Hagyatéki egyezséget ne köss ügyvéd nélkül!
 • Ha te lennél a törvényes örökös, de belépett valaki végrendeleti örökösként, akkor is jár neked a kötelesrész, ami a törvényes örökséged 50%-a.

Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

DrnemethLAW.hu, Kiscsillag