Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Ételízesítőt készíteni otthon

54 bájt törölve, 2014. október 29., 12:39
nincs szerkesztési összefoglaló
== Hogyan kell ételízesítőt készíteni otthon? ==
== Hogyan kell ételízesítőt készíteni otthon? == [[Fájl:zöldsegek_.jpg|right|250px]]A bolti ételízesítőket rendszerint teletömik mesterséges anyagokkal, melyek hosszútávon egészségre ártalmasak lehetnekegészségünkre. Az egyik ilyen leginkább megosztó adalékanyag a nátrium-glutamát (E621). Egyesek szerint nincs semmilyen mellékhatása, csupán az „ötödik íz” – [http://hu.wikipedia.org/wiki/Umami umami] – kiváltójaként használják. Mások szerint az ízfokozó hatása mellett nagy mennyiségben falási rohamot is okozhat. Manapság egyre több helyről halljuk és tudjuk, hogy a természetellenes nem egészséges. A következőkben ismertetünk egy egyszerű receptet, mellyel kiválthatjuk a mesterséges ételízesítőket, és elkészíthetjük házi vegetánkat.
== Lépések ==
# '''Mosd meg alaposan a zöldségeket!'''
# '''Vágd fel a zöldségeket a saját aprító/daráló/turmixoló gépedhez!''' A beteg, foltos és nem kellő részeket természetesen távolítsd el a zöldségekből előtte.
# A'''prítsd Aprítsd fel a gépeddel a zöldségeket!''' Nem kell pépesre, viszont nagyon apróra célszerű. A sorrend nem számít.
# '''Mérd meg az őrlemény súlyát!'''
# '''Kilónként tegyél hozzá 10-20 dkg sót!'''
* 40 dkg zeller (egy db közepes méretű)
* 20 dkg karfiol (egy kisebb karfiolnak a fele, de még annyi se)
* 20 dkg vöröshagyma (2-4 db.)* 20 dkg paradicsom (4-5 db.)
* 20 dkg karalábé (egy db közepes méretű)
* 2 fej fokhagyma
375
szerkesztés