Átállítani az órát

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Hogyankell (vitalap | szerkesztései) 2022. március 18., 07:41-kor történt szerkesztése után volt. (Lépések)

Hogyan kell átállítani az órát?

http://www.offthemark.com/cartoons/daylight+savings+time/

Előre kell állítani vagy vissza? Hogy is van ez? És hol is van ez? Összeszedtük azokat az információkat, amiket az óraátállításról tudni kell.

Lépések

 1. Az óraátállítás időpontja 2022-ben:
  • 2022. március 27 (hajnali 2 órakor 3 órára)
  • 2022. október 30. (hajnali 3 órakor 2 órára)
 1. A nyári időszámítás kezdetekor egy órával előre állítjuk az órát az adott időzóna idejéhez képest. Vagyis hazánkban hajnali 2-kor 3 órára állítjuk át az órát. Ilyenkor egy órával kevesebbet alszunk, mintha nem állítottuk volna át az órát.
 2. A téli időszámítás kezdetekor egy órával állítsuk vissza az órát az adott időzóna idejéhez képest. Vagyis hazánkban hajnali 3-kor 2 órára állítjuk át az órát. Ilyenkor egy órával többet alszunk, mintha nem állítottuk volna át az órát.
 3. Az időátállítást mindig a nyári, illetve téli időszámítás kezdetéhez (március és október utolsó vasárnapja) igazítjuk.
 4. Ne feledkezzünk meg arról, hogy nem minden országban állítják át ilyenkor az órákat. Ilyen az afrikai és ázsiai országok többsége (kivéve pl. Namíbiát, Iránt, Azerbajdzsánt), Dél-Amerika (kivétel Brazília, Chile, Paraguay, Uruguay), illetve Ausztrália és Óceánia jelentős része. De például az Amerikai Egyesült Államok és Kanada bizonyos részein sem „állítgatják” az órákat. Ezért ilyen esetben az időeltolódás is más.
 5. Az időátállítás következményeként a világítás csökkentésével több energiát spórolhatunk meg (bár mára ezt is vitatják), ugyanakkor koncentrációképesség-zavarait, valamint fokozott álmosságot okozhat, ilyenkor jellemzően nagy mértékben növekszik a közlekedési balesetek száma.
 6. Ha tehetjük, „bontsuk ketté” az átállást: a +/- egy órát szombatra és vasárnapra fél-fél órára lebontva állítsuk át a szervezetünket.

Tippek

Amire szükséged lehet

 • óra

Figyelmeztetések

 • Az idősebb embereket általában érzékenyebben érinti az átállás.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, JViki, Kiscsillag