Áramfejlesztő gépet választani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell áramfejlesztő gépet választani?

Hogyan-kell-aramfejleszto-gepet-valasztani.jpg

Az áramfejlesztő gépek igazán remek szolgálatot tesznek olyan helyeken, ahol elektromos hálózat nem áll rendelkezésre, illetve rendszeres vagy véletlenszerű áramkimaradásokra lehet számítani. A megfelelő áramfejlesztő kiválasztása viszont alapos átgondolást igényel, hiszen sok tényezőt kell figyelembe venni: például a kívánt teljesítményt, az elvárt élettartamot, illetve a működés jellegét. Ezek miatt érdemes alaposan tájékozódni, mielőtt áramfejlesztőt vásárolunk, hogy a számunkra legmegfelelőbb megoldást választhassuk. Nézzük, mire is érdemes odafigyelnünk!

[szerkesztés] Lépések

 1. Mire szeretnénk használni?: Elsőként azt döntsük el, hogy az áramfejlesztőre csak időszakoson vagy folyamatosan lesz-e szükségünk. Az egyszerűbb berendezések általában olcsóbbak, de ezek csak a rövidebb áramkimaradások áthidalására alkalmasak, folyamatos üzemre kevésbé. Ha a tartós áramellátás elérése a cél, akkor csakis minőségi és profi eszközben érdemes gondolkodni! Az ilyen áramfejlesztők perselyezett, golyóscsapágyazott, könnyen szétszerelhető, felújítható motorral rendelkeznek, ezért hiba esetén szervizelhetők, javíthatók, ezáltal az élettartamuk meghosszabbítható. Szintén a profi megoldásokra jellemző az inverter megléte (lásd. még részletesen alább).
 2. Mekkora teljesítményre van szükségünk?: Mérjük fel, hogy várhatóan mekkora elektromos teljesítmény leadására van szükség! Ez tulajdonképpen a maximális teljesítmény kiszámításával viszonylag egyszerűen elvégezhető: adjuk össze az egyszerre működő, áramfogyasztó készülékek teljesítményét, ebből pedig megkapjuk azt a kW-értéket, amit az áramfejlesztőnek minimum tudnia kell. Persze érdemes mindig nagyobb teljesítmény leadására képes eszközt választani, hogy ne a határon üzemeljen a készülék, illetve képes legyen a későbbiekben az esetlegesen megnövekedett igényeket is kiszolgálni. Vannak hordozható áramfejlesztők is, melyek teljesítménye 12-14 kW-ig terjed. Ezek például bőven elegendőek egy hétvégi ház áramellátására, hacsak nem szeretnénk sok energiát igénylő készülékeket egyszerre használni, mint pl. klímaberendezést, mikrohullámú sütőt vagy villanybojlert. Ügyelni kell a tervezés során arra is, ha esetleg olyan eszközt akarunk áramfejlesztővel működtetni, ami nagy indítóáramot igényel. A profi készülékek jól tolerálják ugyan a rövid ideig tartó túlterheléseket, de a folyamatosan ki-bekapcsoló fogyasztók miatt jelentős túlméretezésre lesz szükség. Mivel a magas környezeti hőmérséklet esetén az áramfejlesztő hatásfoka csökken, ezért akkor is túl kell méretezni a készülék teljesítményét, ha sokat használjuk őket a nagy melegben.
 3. Milyen generátorral?: Az áramfejlesztő berendezésben a belső égésű motor által hajtott generátor állítja elő a szükséges áramot. Ebből két típus létezik: az inkább kisebb fogyasztók (pl. világítás, egy-egy barkácsgép) kiszolgálására alkalmas ún. aszinkron generátorok, illetve a nagyobb indítóáramot felvevő fogyasztók igényeit is kielégíteni képes ún. szinkron generátorok. A jellemző felhasználás függvényében erre is ügyeljünk a kiválasztás során!
 4. Inverterrel vagy anélkül?: Az inverteres megoldások drágábbak ugyan a hagyományos modellekhez képest, viszont számos előnnyel rendelkeznek. Az egyszerűbb áramfejlesztők gyakori problémája, hogy a motor nem tudja tartani azt a fordulatszámot, amire a megfelelő áram előállításához szükség van. Az ilyen eszközöknél ezért gyakran előfordul a feszültségingadozás. Az inverteres berendezésekben a motor fordulatszámát ugyanakkor a pillanatnyi szükségleteknek megfelelően elektromosan szabályozzák, ami takarékosabb, csendesebb és ezzel együtt környezetbarátabb működést eredményez. Hosszabb távon tehát kifizetődik az extra ráfordítás, hiszen az inverteres áramfejlesztő az üzemanyag megtakarítás révén visszahozza az árát. Az elektromos szabályozás további előnye a stabil frekvencia és teljesítmény, tehát nem lesznek feszültségingadozások sem.
 5. Mennyire zavar a zaj?: Ezek az eszközök sok mozgó alkatrészt tartalmaznak, ezért csöndesnek éppenséggel nem nevezhetők. A zajszint alapján persze különbséget lehet tenni két gép között, de a fizika törvényei itt is érvényesek. Minél nagyobb teljesítményre van szükség, annál nagyobb motorral és generátorral rendelkező áramfejlesztőre lesz szükség. A csöndesebb üzemet egyedül az inverteres megoldásoktól várhatjuk.
 6. Első a biztonság!: Nem árt, ha az áramfejlesztő rendelkezik néhány biztonsági extrával is. Ilyen például az automatikus túlterhelés-védelem, ami azt jelenti, hogy a készülék a fogyasztói oldal jelentős túlterhelésekor sem sérül. Ha olyan készüléket szeretnénk áramfejlesztővel táplálni, ami érzékeny a frekvenciaváltozásokra, akkor csakis inverteres megoldást válasszunk! Ez garantálja ugyanis a biztonságos működést.

[szerkesztés] Tippek

 • Ne feledkezzünk meg a garanciáról sem! Drága eszközökről van szó, ezért mindig megbízható forrásból vásároljunk!
 • Érdemes megnézni, hogy mekkora az üzemanyagtartály! Minél nagyobb ugyanis a térfogata, annál tovább tud folyamatosan működni az áramfejlesztő.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • A teljesítmény meghatározásához a fogyasztók típusára és teljesítményfelvételi adataira
 • Az üzemeltetéshez üzemanyagra
 • Száraz, ugyanakkor levegős helyre

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az áramfejlesztők használata kapcsán, bizony, számos szabályt be kell tartani a biztonságos üzem érdekében. Érdemes tehát még az üzembe helyezés előtt alaposan tanulmányozni a használati útmutatót, mert ebben részletes tájékoztatást kaphatsz a biztonságos működtetésről.
 • Amikor üzemanyagot töltesz a készülékbe, azt mindig kint (ne zárt térben) tedd, és semmiképpen se legyen a közelben nyílt láng vagy égő cigaretta!
 • Soha ne használd a generátort tűzveszélyes anyagok közelében!
 • Soha ne tölts üzemanyagot a berendezésbe, miközben az áramfejlesztő működik!
 • Soha ne távolítsd el a benzintartály kupakját működés közben!
 • Soha ne érj a berendezéshez nedves kézzel!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Áramfejlesztő gépek]

Az oldal szerzői

Hogyankell