1 859
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell szőlőbefőttet készíteni? == A szőlőből nemcsak savanykás must vagy testes bor készíthető, ha nem befőtt is, amit a téli napokon leemelhetünk…”
== Hogyan kell szőlőbefőttet készíteni? ==
A szőlőből nemcsak savanykás must vagy testes bor készíthető, ha nem befőtt is, amit a téli napokon leemelhetünk a kamrapolcról és egy kis színes őszt idézhetünk vele. A szőlőbefőtt sütemények, desszertek hozzávalójaként is kiváló, de akár egy könnyed ebédként vagy vacsoráként is megállja a helyét.
== Lépések ==
#'''Válasszunk egészséges, nagy szemű, kemény húsú (fehér és/vagy piros) szőlőt!''' A fürtöket mossuk meg egymás után többször is váltott vízben, jól csepegtessük le őket, majd egyesével vágjuk le a szemeket úgy, hogy a kis szár maradjon rajt mindegyiken.
#'''Tegyük a szőlőszemeket jól sterilizált üvegekbe!''' Az üvegekbe tegyünk egy-egy evőkanál cukrot, majd töltsük fel őket forró vízzel, és zárjuk le őket.
#'''Főzzük, illetve dunsztoljuk a befőttet!''' Egy lábosba tegyünk félig vizet, állítsuk bele az üvegeket, majd az üvegekben lévő víz gyöngyözésétől kezdve kb. 5 percig gőzöljük az üvegeket, amiket aztán ebben az edényben hagyjunk kihűlni.
== Tippek ==
*Mutatós és ízletesebb befőttet kapunk, ha vegyesen (váltakozva) teszünk az üvegekbe fehér és piros szőlőszemeket.
*A kis szárat azért kell rajt hagyni a szőlőszemeken, mert azok így maradnak teljesen hibátlanok, a befőtt pedig nem romlik meg.
*Az üvegekbe a cukor mellett szegfűszeget is tehetünk.
*Aki biztosra akar menni a tartósítást illetően, az használjon tartósítószert.
== Amire szükséged lehet ==
*1 kg leszemezett (fehér és/vagy piros) szőlő
*35 dkg kristálycukor
== Figyelmeztetések ==
*Egészséges, hibátlan, kemény húsú szőlőszemeket használjunk!
*Ne főzzük túl a befőttet, mert a szőlőszemek megrepednek!
*Ügyeljünk arra a befőtt készítése közben, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a befőtt.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól
[[Kategória:Étel-ital]]
A szőlőből nemcsak savanykás must vagy testes bor készíthető, ha nem befőtt is, amit a téli napokon leemelhetünk a kamrapolcról és egy kis színes őszt idézhetünk vele. A szőlőbefőtt sütemények, desszertek hozzávalójaként is kiváló, de akár egy könnyed ebédként vagy vacsoráként is megállja a helyét.
== Lépések ==
#'''Válasszunk egészséges, nagy szemű, kemény húsú (fehér és/vagy piros) szőlőt!''' A fürtöket mossuk meg egymás után többször is váltott vízben, jól csepegtessük le őket, majd egyesével vágjuk le a szemeket úgy, hogy a kis szár maradjon rajt mindegyiken.
#'''Tegyük a szőlőszemeket jól sterilizált üvegekbe!''' Az üvegekbe tegyünk egy-egy evőkanál cukrot, majd töltsük fel őket forró vízzel, és zárjuk le őket.
#'''Főzzük, illetve dunsztoljuk a befőttet!''' Egy lábosba tegyünk félig vizet, állítsuk bele az üvegeket, majd az üvegekben lévő víz gyöngyözésétől kezdve kb. 5 percig gőzöljük az üvegeket, amiket aztán ebben az edényben hagyjunk kihűlni.
== Tippek ==
*Mutatós és ízletesebb befőttet kapunk, ha vegyesen (váltakozva) teszünk az üvegekbe fehér és piros szőlőszemeket.
*A kis szárat azért kell rajt hagyni a szőlőszemeken, mert azok így maradnak teljesen hibátlanok, a befőtt pedig nem romlik meg.
*Az üvegekbe a cukor mellett szegfűszeget is tehetünk.
*Aki biztosra akar menni a tartósítást illetően, az használjon tartósítószert.
== Amire szükséged lehet ==
*1 kg leszemezett (fehér és/vagy piros) szőlő
*35 dkg kristálycukor
== Figyelmeztetések ==
*Egészséges, hibátlan, kemény húsú szőlőszemeket használjunk!
*Ne főzzük túl a befőttet, mert a szőlőszemek megrepednek!
*Ügyeljünk arra a befőtt készítése közben, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a befőtt.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól
[[Kategória:Étel-ital]]