Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Bodzaszörpöt készíteni

3 346 bájt hozzáadva, 2011. május 16., 15:33
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell bodzaszörpöt készíteni?== rightA bodzaszörp egyszerűen elkészíthető, egészséges és főleg nyáron kellemesen frissít…”
== Hogyan kell bodzaszörpöt készíteni?==

[[Fájl:Bodzaszorp.jpg|right]]A bodzaszörp egyszerűen elkészíthető, egészséges és főleg nyáron kellemesen frissítő hatású ital. Az alábbiakban a legegyszerűbb receptet közöljük, bár az interneten több változata is kering.

== Lépések ==
# Szerezd be a hozzávalókat!
# A bodzavirágot gyorsan, futó víz alatt mosd meg, a citromot viszont érdemes alaposan, körömkefével átsúrolni (ha nem bioboltból származik).
# Forrald fel a vizet a cukorral és a borkősavval. Amíg a cukor nem olvad fel, néha kevergesd meg az oldatot, nehogy letapadjon.
# Tedd a lábost hűvös helyre (például a spájzba).
# Ha kihűlt az oldat, tedd bele a virágot és a vékony karikákra szelt citromot.
# Néhány napig hagyd állni úgy, hogy többször megkevered a készülő szörpöt.
# Ha kellően összeértek az ízek, szűrd át az oldatot, és töltsd tiszta üvegekbe.

== Tippek ==

* A bodzaszörp-készítést érdemes egy kisebb túrával, erdei sétával egybekötni, ahol könnyedén beszerezhetjük a bodzavirágot. Vigyünk magunkkal ollót vagy kést, amivel könnyen leszakíthatjuk a virágokat.
* Ha nagyon megbízható helyről, bio környezetből tudjuk beszerezni a virágokat, nem kell feltétlenül megmosni őket, mert a vízsugár a pollen nagy részét is lemossa a virágokról, pedig ez adja a jellegzetes ízt. Érdemes viszont egy órára újságpapíron szétteríteni a bodzavirágokat, hogy a kisebb rovarok szabadon távozhassanak. Ezután még egyszer rázogassuk át a virágokat.
* Ha tartósítani akarjuk a bodzaszörpöt, nátrium-benzoátot tegyünk bele, vagy nyitott tetejű üvegben lefagyaszthatjuk a kész oldatot. Egy másik módszer a bodza aromájának megőrzésére, ha a frissen szedett virágokat jól szellőző helyen megszárítjuk, majd a fehér virágokat lepergetjük az apró szárakról, és egy papírzacskóban eltesszük. A téli estéken a virágokból kitűnő teát készíthetünk, amit mézzel és citrom levével is ízesíthetünk.

== Figyelmeztetések ==

* Csak a nagy forgalmú utaktól távol található, egészséges bokrokról szedjünk bodzavirágot! Még a nagyobb városi parkok (Budapesten például a Városliget vagy a Népliget) levegője is szennyezett, ezért az itt tenyésző bodzabokrok virága nem alkalmas fogyasztásra.
* A fekete bodzát ne keverjük össze a gyalogbodzával! Utóbbi növény alacsony növésű, lágy szárú, és mérgező, míg a fekete bodza fás szárú, dúsan elágazó, magas bokorrá (vagy akár fává) fejlődik, és sokféleképpen felhasználható.

== Amire szükséged lehet ==

* A bodzaszörp hozzávalóira:
** 20 tányér bodzavirág
** 7 liter víz
** 3 kg kristálycukor
** 10 dkg borkősav
** 2-3 citrom
* Megfelelő méretű, tiszta lábosra (ha a teljes mennyiséget készítjük, 10 literesre)
* A bodzavirág gyűjtéséhez késre, ollóra

== Források, hivatkozások ==

* [http://www.edenkert.hu/elet-mod/megeheztel-/bodzaszorp-recept-suritmeny/2041/ Recept és részletes leírás a bodza hatóanyagairól, fajtáiról]
* [http://www.nosalty.hu/bodzaszorp_2._%28mezes_recept_2672 Mézes bodzaszörp a No Salty oldalán]
* [http://www.mindmegette.hu/bodzaszorp_1.recept Sűrűbb, szirupos bodzaszörp receptje]

[[Kategória:Étel-ital]]
1 100
szerkesztés