2 270 bájt hozzáadva,
2012. december 5., 15:43 == Hogyan kell elkerülni a transzzsírsavakat? ==
A transzzsírsavak a növényi zsírsavak feldolgozása során keletkeznek. Az élelmiszergyártásban azért használják, mert az olajok technológiai tulajdonságait képes megváltoztatni, így a termékek tartósabbak lesznek vagy éppen szilárd halmazállapotúak. Ugyanakkor növelik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.
== Lépések ==
# Kerüljük a következő feldolgozott élelmiszereket:
#* nagy zsírtartalmú édesipari termékek (pl. étbevonó massza, szaloncukor, krémmel töltött kekszek, teasütemények),
#* krémmel töltött, ét vagy tej bevonómasszával fedett cukrászsütemények, leveles tészta alapú sütik,
#* a margarinok egy része (elsősorban a kevésbé ismert márkák)
#* levesporok, por alakú mártások, szószok,
#* mikrohullámú sütőben pattogatott kukorica,
#* éttermekben, menzákon kapható, zsiradékban sütött ételek (pl. sültkrumpli).
# Az élelmiszerek címkéjén ellenőrizzük, hogy hidrogénezett vagy részben hidrogénezett növényi zsiradékot tartalmaz-e. Ha igen, és az összetevőknél az elsők között szerepel, akkor annak az élelmiszernek nagy valószínűséggel magas a transzzsírsavtartalma.
# Fogyasszunk kevesebb édességet, nagy zsírtartalmú éellmiszert!
# Kerüljük a gyorséttermeket!
# Az [http://www.oeti.hu/download/tfacsop.pdf OÉTI közölt egy listát] az egyes élelmiszerek transzzsírsavtartalmáról, melyet érdemes megnézni. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek 2008-as termékek vizsgálatából származnak.
== Tippek ==
* Fogyasszunk több egészséges, feldolgozatlan élelmiszert (pl. zöldségek, gyümölcsök).
== Amire szükséged lehet ==
* A termékek címkéinek ellenőrzése.
* Egészségesebb ételek fogyasztása.
== Figyelmeztetések ==
* Fogyasszunk több egészséges, feldolgozatlan élelmiszert (pl. zöldségek, gyümölcsök).
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.oeti.hu/download/gyakori_kerdesek_a_transz-zsirsavakrol.pdf OÉTI: Gyakori kérdések a transzzsírsavakról]
* [http://divany.hu/eletmod/2012/11/29/kell-e_parazni_a_transz-zsirsavaktol/ Kell-e parázni a transzzsírsavaktól?]
[[Kategória:Egészség]]