1 642 bájt hozzáadva,
2012. március 14., 14:32 == Hogyan kell meghámozni az ananászt? ==
Az ananász sokak nagy kedvence, ugyanakkor mivel nem éppen olcsó gyümölcsről van szó, érdemes odafigyelni arra, hogy úgy hámozzuk meg, hogy ne kelljen a felét kidobni.
== Lépések ==
# '''Fogjuk meg egyik kezünkkel az ananászt, a másikkal pedig a leveleket, és egy erős mozdulattal csavarjuk ki azokat.'''
# '''Éles késsel alul-fölül vágjunk le egy-egy karikát.''' Kisebb karikákat vágjunk addig, míg olyan részig nem jutunk, ami már láthatóan jó.
# '''Egy jó késsel vékonyan, az ananász alakját követve vágjuk le a héjat.''' Ha túl vastagon csináljuk, sok értékes gyümölcshús odavész. A kis „szemekkel” egyelőre ne törődjünk, azt majd a következő lépésben távolítjuk el.
# [[Fájl:ananasz_hamozni.jpg|right]]'''Most jön a titok: az ananász „szemei” spirál alakban helyezkednek el a gyümölcsön.''' Ezért a spirál vonalainál ék alakban vágjuk be az ananászt kb. másfél centiméter mélyen, így eltávolítjuk a szúrós tüskéket.
== Tippek ==
* Ha a torzsa nem kemény, akkor nem kell eltávolítani, ugyanúgy megehető, mint a többi része a hámozott gyümölcsnek.
== Amire szükséged lehet ==
* éles kés
== Figyelmeztetések ==
* Bár gyakran alkotóeleme alkoholos italoknak, az alkohol nem engedi kiürülni a benne található szerotonint, ami hányáshoz, hasmenéshez vezethet.
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>GViaOUTC3rY</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://okoriegeszseg.shp.hu/hpc/web.php?a=okoriegeszseg&o=ananasz_Zt0f Ananász]
[[Kategória:Étel-ital]]