966
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell sárga túrót készíteni? == right|200px A sárga túró főként a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, valamint…”
== Hogyan kell sárga túrót készíteni? ==
[[Fájl:Sargaturo.jpg|right|200px]] A sárga túró főként a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, valamint Erdélyben elterjedt hagyományos húsvéti étel. Ezekben a térségekben éppúgy hozzátartozik az ünnepi menühöz, mint a kalács vagy a sonka. Édes ízvilága miatt kellemesen harmonizál a húsvéti asztal megszokott ízeivel.
== Lépések ==
#Tedd fel a tejet forrni egy csipetnyi sóval.
#Üsd fel a tojásokat és jól keverd el őket a cukorral.
#Ha a tej felforrt, akkor kis lángon, folytonos keverés mellett óvatosan öntsd bele a tojásos-cukros masszát. A tojást addig főzd, míg az egész be nem sűrűsödik. Ha már úgy látod, hogy nem sűrűsödik tovább, jöhet a formázás.
#Egy nagyobb szűrőtálba tegyél vászonkendőt, majd öntsd bele az édességet. A kendőt összeszorítva csavard ki belőle a nedvességet amennyire csak tudod. A főtt tojásból így gömböt tudsz formálni, amit később könnyebb lesz szeletelni és az asztalon is jobban mutat.
#A kendőt a négy sarkánál fogva szorosan kötözd össze és lógasd fel, míg ki nem csöpög belőle a tejsavó.
#Ha ez megtörtént, tedd be kicsit a hűtőbe, majd ujjnyi szeletekre vágva tálald a sonka mellé.
== Tippek ==
*Ha különleges sárga túróra vágysz, akkor szórhatsz bele mazsolát is. Ezt akkor add hozzá a felforrt tejhez, amikor a tojásos-cukros masszát is.
*Minél erősebben csavarod ki és szorítod össze, annál jobb állagú sárga túrót kapsz a végén.
*A vászonkendőt egyszerűen egy fakanálra kötözve, lábosba is lógathatod.
*Hogy biztos legyél a dolgodban, akár egész éjszakán át is hagyhatod csöpögni hűvös helyen.
== Amire szükséged lehet ==
* 1 l tej (ha lehet, házi tej)
*10 tojás
*10 dkg cukor
*1 csomag vaníliás cukor
*Csipetnyi só
*Mazsola
*Vászonkendő
== Figyelmeztetések ==
*A tojásokat egyenként üsd fel először külön egy tálba, ugyanis akadhat köztük záptojás is, ami ha érintkezik a többi tojással, már ki is lehet dobni az egészet.
*Ha nagy a család, akkor több tojásból is elkészítheted a sárga túrót, de ennek megfelelően a többi hozzávaló arányát is növeld. Valahol 30-40 tojásból készül a finomság.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.femina.hu/husvet/sargaturo Sárgatúró elkészítése]
* [http://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgat%C3%BAr%C3%B3 Sárgatúró]
* [http://danadiskitchen.blogspot.hu/2015/03/sarga-turo.html A sárgatúró elkészítése]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:Sargaturo.jpg|right|200px]] A sárga túró főként a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, valamint Erdélyben elterjedt hagyományos húsvéti étel. Ezekben a térségekben éppúgy hozzátartozik az ünnepi menühöz, mint a kalács vagy a sonka. Édes ízvilága miatt kellemesen harmonizál a húsvéti asztal megszokott ízeivel.
== Lépések ==
#Tedd fel a tejet forrni egy csipetnyi sóval.
#Üsd fel a tojásokat és jól keverd el őket a cukorral.
#Ha a tej felforrt, akkor kis lángon, folytonos keverés mellett óvatosan öntsd bele a tojásos-cukros masszát. A tojást addig főzd, míg az egész be nem sűrűsödik. Ha már úgy látod, hogy nem sűrűsödik tovább, jöhet a formázás.
#Egy nagyobb szűrőtálba tegyél vászonkendőt, majd öntsd bele az édességet. A kendőt összeszorítva csavard ki belőle a nedvességet amennyire csak tudod. A főtt tojásból így gömböt tudsz formálni, amit később könnyebb lesz szeletelni és az asztalon is jobban mutat.
#A kendőt a négy sarkánál fogva szorosan kötözd össze és lógasd fel, míg ki nem csöpög belőle a tejsavó.
#Ha ez megtörtént, tedd be kicsit a hűtőbe, majd ujjnyi szeletekre vágva tálald a sonka mellé.
== Tippek ==
*Ha különleges sárga túróra vágysz, akkor szórhatsz bele mazsolát is. Ezt akkor add hozzá a felforrt tejhez, amikor a tojásos-cukros masszát is.
*Minél erősebben csavarod ki és szorítod össze, annál jobb állagú sárga túrót kapsz a végén.
*A vászonkendőt egyszerűen egy fakanálra kötözve, lábosba is lógathatod.
*Hogy biztos legyél a dolgodban, akár egész éjszakán át is hagyhatod csöpögni hűvös helyen.
== Amire szükséged lehet ==
* 1 l tej (ha lehet, házi tej)
*10 tojás
*10 dkg cukor
*1 csomag vaníliás cukor
*Csipetnyi só
*Mazsola
*Vászonkendő
== Figyelmeztetések ==
*A tojásokat egyenként üsd fel először külön egy tálba, ugyanis akadhat köztük záptojás is, ami ha érintkezik a többi tojással, már ki is lehet dobni az egészet.
*Ha nagy a család, akkor több tojásból is elkészítheted a sárga túrót, de ennek megfelelően a többi hozzávaló arányát is növeld. Valahol 30-40 tojásból készül a finomság.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.femina.hu/husvet/sargaturo Sárgatúró elkészítése]
* [http://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgat%C3%BAr%C3%B3 Sárgatúró]
* [http://danadiskitchen.blogspot.hu/2015/03/sarga-turo.html A sárgatúró elkészítése]
[[Kategória:Étel-ital]]