581
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
→Lépések
# '''A gluténmentes étrend alapja:''' nagyon sok élelmiszer, melyeket manapság használunk, eredendően gluténmentes. Ilyenek: a rizs, a kukorica, a köles, a hajdina, az amaránt, a szója, a burgonya, a hús, a hal, a zöldségek és gyümölcsök. Ezek feldolgozatlan formában probléma nélkül fogyaszthatóak. A mogyorófélék, a méz, a tojás, a tej, a sajt, a natúr joghurt sem tartalmaznak glutént. A feldolgozott élelmiszereknél minden esetben legyünk elővigyázatosak, ajánlatos a pontos termékösszetevőket, illetve termékinformációkat a bevásárlásnál elolvasni a termékcímkén, mert a glutén jelenlétét szerepeltetni kell azon. Alapvetően glutént tartalmaznak: a búza (tönköly is), a rozs, a zab és az árpa. Az emulgeáló- kötőszerek, illetve a stabilizátorok gyakran tartalmaznak glutént. Minden olyan élelmiszertől jobb tartózkodni, melyet nem ismerünk pontosan, vagy használat előtt kérdezzünk utána a gyártónál, forgalmazónál.
# '''Mire kell odafigyelni:''' napjainkban sok olyan élelmiszerből - amelyeknél kézenfekvő lenne a glutén jelenléte- kaphatóak már nagyon ízletes, gluténmentes alternatívák is. Például kenyerek, tésztafélék vagy édes péksütemények. A speciálisan gluténérzékenyeknek előállított termékek dietetikusok véleménye alapján diétás élelmiszerek minősülnek. A gluténmentes termékeket a fent látható áthúzott búzakalász szimbólummal jelölik, vagy szöveggel kiírják a csomagoláson, hogy gluténmentes (gluten free).[[Fájl:Bezlepek_hu.png|right|200px].[[Fájl:Letöltés.jpg|right|200px]].
# '''Mely élelmiszereket nem fogyaszthatja egy gluténérzékeny?''' Minden olyan élelmiszertől, amely glutén tartalmú összetevőkből áll, tartózkodni kell. Ezek mindenekelőtt a kenyér, pékáru, tészták, sütemények és cereáliák (gabonafélék). Sok késztermék vagy feldolgozott élelmiszerben találhatunk glutént az összetevők között. A jobb és gyorsabb tájékozódáshoz nyújt segítséget, a termékek csomagolásán alkalmazott allergén-ismertető. Ebben a legfontosabb allergéneket (Pl.: glutén-, szója-, tejcukor-, tejfehérje, mogyoró-, szezám-, tojás-, hal-, kagyló-) kell a gyártóknak, az EU szabályozásának megfelelően megjeleníteni. Ez sajnos csak az előrecsomagolt élelmiszereknél lehetséges, a többi termékkel, amelyeket általában piacon vagy a pékségben szerzünk be, továbbra is elővigyázatosnak kell lennünk.
# '''Helyettesítsük a búzalisztet!''' Szerencsére számtalan egyéb liszt és magőrlemény létezik, amiket felhasználhatunk a búza helyett.
# '''Figyeljünk a szükséges tápanyagok pótlására!''' A glutén nem létszükséges tápanyag. Kiegyensúlyozott, gluténmentes étrend mellett minden fontos tápanyaghoz hozzájutunk. Hogy elegendő ballasztanyagot (rostot) kapjon szervezetünk, rostban gazdag élelmiszerek fogyasztását ajánlják a szakemberek, ilyenek többek közt a zöldségek és a hüvelyesek.
# '''Amire oda kell figyelnünk a konyhában:''' amennyiben gluténmentes és glutén tartalmú ételeket is készítünk a konyhában, úgy azokat muszáj, gondosan különválasztani egymástól. Az ételkészítéshez használt konyhai eszközöket: kenyérvágó késeket, fazekakat, edényeket, vágódeszkákat minden használat után alaposan meg kell tisztítani. A vajjal, margarinnal, lekvárral vagy más kenyérfeltétekkel is elővigyázatosnak kell lennünk, mert a közösen használt kenőkésről beléjük kerülhetnek glutén tartalmú morzsák. Biztonságosabb, ha minden használatkor tiszta eszközökkel dolgozunk. Pirítós kenyér készítéséhez javasolt egy második készülék beszerzése, amellyel kizárólag gluténmentes pirítóst tudunk készíteni.
# '''Mire legyünk tekintettel, ha nem otthon étkezünk?''' A már kialakult és jól megszokott gluténmentes étkezési szokások otthon a legtöbbször komplikációmentesek, de az otthonunkon kívüli étkezések esetében, például barátoknál, a menzán, vagy étteremben már nem olyan egyszerű a helyzet. Azt ajánljuk, hogy étteremben minden esetben kérdezzünk rá a kiválasztott ételhez felhasznált alapanyagokra. A szószokkal, dresszingekkel, fűszerkeverékekkel, félkész termékekkel is elővigyázatosnak kell lennünk. Bizonytalan, vagy kitérő válasz esetén mindig jobb közvetlenül a szakáccsal beszélni a félreértések elkerülése miatt. Ha baráti társaságba, vendégként érkezünk, ne szégyelljük megemlíteni előzetesen gluténérzékenységünket.
== Tippek ==