593
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
nincs szerkesztési összefoglaló
== Hogyan kell fűszerkeveréket készíteni? ==
[[Fájl:Seeds-on-wooden-spoon-100101587.jpg|right|200px]]Bármilyen ételt, fogást vagy húst készítsünk, a legjobb íz hatás eléréséhez elhagyhatatlan a fűszerek alkalmazása. Viszont nem mindegy, hogy milyen ételhez, milyen fűszert használunk. Hasznos lehet megtanulni, mit mivel érdemes párosítani, hogy így igazán íncsiklandozóra sikerüljön az étel. A következőekben következőkben bemutatunk pár hagyományos fogáshoz használható , és otthon is elkészíthető fűszerkeveréket.
== Lépések ==
=== Az alapfűszerek ===
# Érdemes beszereznünk néhány alap olyan fűszert, amelyek általában alapvető összetevői az egyes fűszerkeverékeknek. Eleinte ezeknek tapasztaljuk ki az erősségüket, hogy tudjuk, mennyi kell belőlük – , mert vannak melyek olyanok, amelyek intenzívebbek és erősebbek, így azokkal csínján kell velük bánni. Alap fűszerek Az alapfűszerek közé tartozik: bors, bazsalikom, majorannamajoránna, kakukkfű, rozmaring, hagymák, mustár, ecetek.# '''Magyaros fűszerek:''' a hazai konyha magyaros ízei, magyaros ételei jellegzetesen gazdagok fűszerezésben, konyhában főként fűszernövényeket és zöldfűszereket zöld fűszereket használunk. Pörköltek, gulyások, sültek ízesítéséhez szokás gazdagon fűszerezni. Alapvető magyaros fűszerek: hagyma, fokhagyma, pirospaprika (édes, csípős), kapor, petrezselyem, kömény, borsikafű (a bors helyett is megfelelő). # '''Mediterrán és olasz fűszerek:''' az olasz és mediterrán konyhában főként pikáns-csípős ízklombiációkkal ízkombiációkkal találkozhatunk. A sertés- és marhahúsok grillezéséhez, roston sütéséhez vagy pácolásához, a grillezett zöldségekhez egyaránt alkalmasak a fűszerezéseikfűszereik. Az olasz konyha nagyon egészséges , és széles választékot kínál mind a húsevőknek, mind a vegetáriánusoknak. Legjellemzőbb elemei a konyhának az olívaolaj, a paradicsom, a gomba, a tengeri herkentyűk, a halak, a rákok, és a tenger gyümölcseinek használata. Alapvető olasz fűszerek: tengeri só, chili, hagyma, fokhagyma, bors, oreganooregánó, bazsalikom, szegfűbors, római kömény, szurokfű, zsálya, babér, tárkony, kömény, koriander, kakukkfű, boróka, ánizs, szegfűszeg.# '''Az ázsiai Ázsiai és keleti fűszerek:''' a kínai és ázsiai konyhánál elengedhetetlen a közkedvelt fűszerkeverékek alkalmazása, mely melyek tipikusan az édes-és csípős íz hatást ízeket ötvözik és varázsolják el az ízlelőbimbóinkat. A Szecsuani szecsuani fűszerkeverék az egyik tipikus keleti konyhában használt fűszer kombináció, amely a keleti ízesítésű sült húsok és tészták ízesítésére a legalkalmasabb. Alapvető ázsiai fűszerek: fahéj, csillagánizs, szegfűszeg, édeskömény, bors, koriandermag, korianderlevél, szerecsendió, babérlevél, gyömbér (friss és por), chili, curry, kurkuma, Garam masala (fűszerkeverék).
=== Hagyományos ételek fűszerezése ===
# '''Grillezéshez:''' akár húst, akár zöldséget grillezünk, érdemes előtte 1-2 órára őket fűszeres páclébe áztatni, hogy teljesen átvegyék a fűszerek zamatát. Általánosan az alábbi fűszerekből szokás grill fűszerkeveréket készíteni: paprika (erős is lehet benne), őrölt koriander, zellermag, feketebors, szerecsendió, vöröshagyma, fokhagyma, majoránna, rozmaring, chili-porchilipor, kömény, gyömbér, mustármag, mustár. # '''Húsokhoz:''' bármilyen húsételhez érdemes többféle karakteres fűszert használni, amik hatására kiadják a hús finom ízét. Főként marhához, kacsához, és sertéshúshoz ajánlatosak a következő fűszerek: petrezselyem, snidling, borsikafű, bazsalikom, majoránna, kakukkfű, rozmaring, zsálya és oregánó.#* '''Szárnyasokhoz:''' a szárnyas húsból készült sültek ízesítésére, pácolására, sült csirke készítéséhez az alábbi fűszerek alkalmasak: paprika, feketebors, hagyma, fokhagyma, majorannamajoránna, gyömbér, mustármag, rozmaring, borsikafű, zsálya.
#* '''Halakhoz:''' fűszereket halaknál is használhatunk bátran, akár grillezett, akár sült vagy párolt halak ízesítéséhez. Sőt még a rántott hal bundáját is gazdagíthatjuk velük. A halakhoz illő fűszerek: tengeri só, petrezselyem, vöröshagyma, feketebors, fokhagyma, mustármag, curry, rozmaring, zeller, paradicsom, zöld- vagy pirospaprika, szerecsendió, babérlevél, citrom, kapribogyó, mustár, gomba, fekete- és fehérbors, borsikafű.
# '''Levesekhez, mártásokhoz:''' egy egyszerű levest vagy mártást erősen fel lehet dobni néhány jól és megfelelő mennyiségben használt fűszerrel. Hozzájuk a legjobban párosítható fűszerek: szerecsendió, zeller, petrezselyem, hagyma, fokhagyma, tárkony, majoránna, borsikafű, snidling. # '''Édes fűszerek:''' a sütemények süteményekhez és édes italokhoz is szokás némely fűszereket felhasználni, hogy a süti domináns izét vele kihozva, s fokozva az egyéb finom ízeket elérjünk velükhasználni. #* '''Mézes süteményekhez:''' a karácsony elmaradhatatlan kelléke a mézeskalács, aminek egy meghatározott összetételű fűszerkeveréke van. De , de az alábbi fűszerek nem csak fűszereket nemcsak hozzá, hanem bármely piskótás, gyümölcsös süteményhez is felhasználhatjuk: fahéj, szerecsendió, koriander, szegfűszeg, szegfűbors, édeskömény, gyömbér, ánizs, bors, csillagánizs, kardamom, kandírozott narancs- és citromhéj.#* '''Forralt borhoz:''' fahéj, szegfűszeg, narancs - és citromhéj, valamint csekély szerecsendióval, gyömbérrel és korianderrel tovább bolondíthatjuk.
=== A köretek fűszerei ===
# '''Sült burgonya fűszerkeverék:''' a sült burgonya sok nemzet konyhájának (főleg a sváb, az angol és a magyar) alapvető körete, így a húsok mellé, vagy akár önálló ételként, tojással, sajtokkal, önmagában is ízletes lehet egy jól eltalált fűszerezéssel. A sült burgonyához passzoló fűszerek: tengeri só, paprika, koriander, fehérbors, szerecsendió.
# '''Rizs fűszerkeverék:''' szintén egy közkedvelt köret a rizs, melyet nem minden nemzetnél szokás fűszerezni són és borson kívül. Viszont vannak olyan, főként indiai és arab konyhák, ahol elég fűszeresen eszik még a köreteket is. A sok egzotikus zöldség és fűszer egy igazán különleges ízt biztosít a speciálisabb rizseknek: zöldségkeverék, tengeri só, hagyma, paprika, kurkuma, curry.# '''Grillzöldség fűszerkeverék:''' akár vegetáriánusok vagyunk, vagy egy egészségesebb köretet szeretnénk elkészíteni, a fűszerek segítségével nagyon finom ízeket érhetünk el. Egyre vigyázzunk, csak keveset használjunk belőlük, mert elég intenzív lehet az ízük , és akkor elnyomják a zöldség ízét teljesen. Használható fűszerek: tengeri só, barna cukor, hagyma, rozmaring, bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, fokhagyma, tárkony.# '''Fasírt fűszerkeverék:''' a fasírozott is igazán közkedvelt a magyar konyhában, így kimaradhatatlan elmaradhatatlan része, hogy kellően és megfelelően legyen fűszerezve. Az alábbi fűszerekkel érdemes kombinációt készíteni: tengeri só, zöldségkeverék, hagyma, fokhagyma, kakukkfű, majorannamajoránna, petrezselyem, paprika, fehérbors, chili, kömény.# '''Saláta fűszerkeverék:''' Egyszerű és könnyű vacsorák elengedhetetlen eleme egy finom saláta. A salátákhoz is használjunk bátran fűszerkeveréket, amely csupa izgalmas és illatos zöldfűszerekkel nagyban feldobhatják feldobhatja a sima zöldség íztzöldségízt. Salátákhoz ajánlott fűszerek: petrezselyem, paprika, kaporlevél, snidling, hagyma, fokhagyma, citrom, ecetek, saláta olajok. === Az arányok === # '''Csak mértékkel:''' egyén és ízlés kérdése, ki mennyire szereti fűszeresen az ételeket. Viszont érdemes azért óvatosan, eleinte csak kevés, 3-4 fajta fűszert használni egyszerre és kísérletezni a megfelelő kombinációkkal és mennyiséggel. Mindenesetre, ha fűszerkeveréket készítünk, figyeljünk oda, hogy 1-2 evőkanál bőven elég egy fűszerkeverékbe minden fűszertípusból, amit utána rázzunk össze alaposan, és amennyiben páclét készítünk, az egészből 1-2 evőkanállal tegyünk bele 2-3 dl olajba.# '''Párosítsunk:''' érdemes megtanulni és kitapasztalni melyik fűszerhez melyik harmonizál. Általában egy fűszerkeverékbe 3-5 féle fűszernövényt szoktak összekeverni, majdnem egyező arányban, viszont vannak erősebb fűszerek is, amikből fele annyit használjunk. # '''Tároljuk hosszútávra:''' elkészíthetünk többféle fűszerkeveréket hosszabb időre, kis dobozokban felcinkézve, így megkönnyítve a saját dolgunk. Érdemes ezeket előre bekeverni őket, és amikor használni kell már csak 1-2 kiskanálnyit a húsra szórni belőlük.# '''Szerezzünk be friss növényeket:''' aki teheti feltétlen friss, a kertből szedett fűszernövénnyel dolgozzon. Ízében és színében is sokkal másabb, karakteresebb és finomabb lesz. Pár száz forintért már bármelyik bevásárló helyen beszerezhetjük őket és akár kertben, akár erkélyen is folytonosan termeszthetjük őket. Amikor nagyobb és szép levelek nőttek már ki, azokat vágjuk le, tegyük ki napra őket és várjuk meg míg kiszárad, s máris kész a házi fűszerünk.
* Tapasztaljuk ki mely fűszerek ízletesek a számunkra, és milyen ételhez, milyen kombinációt használjunk.
* Tartsunk otthon friss fűszernövényt , és készítsünk belőlük szárított, morzsolt formát.
* Sütés előtt pácoljuk a húsokat olaj, ecet és fűszerek keverékében.
* Bízzunk egyéni ízlésünkben, alkalmazzuk a régi recepteket új fűszerekkel gazdagítva, s próbáljuk ki a régiónk és más kultúrák ízeit.
* '''Csak mértékkel:''' egyéni ízlés kérdése, ki mennyire szereti fűszeresen az ételeket. Viszont érdemes óvatosan, eleinte csak kevés, 3-4 fajta fűszert használni egyszerre, és kísérletezni a megfelelő kombinációkkal.
* '''Párosítsunk:''' érdemes megtanulni és kitapasztalni melyik fűszerhez melyik harmonizál. Általában egy fűszerkeverékbe 3-5-féle fűszernövényt szoktak összekeverni, majdnem egyező arányban, viszont vannak erősebb fűszerek is, amikből fele annyit használjunk.
* '''Tároljuk hosszútávra:''' elkészíthetünk többféle fűszerkeveréket hosszabb időre, kis dobozokban felcímkézve.
* '''Szerezzünk be friss növényeket:''' aki teheti, feltétlen friss, a kertből szedett fűszernövénnyel dolgozzon. Ízében és színében is sokkal másabb, karakteresebb és finomabb lesz. Pár száz forintért már bármelyik bevásárlóhelyen beszerezhetjük őket, és akár kertben, akár erkélyen is folytonosan termeszthetjük őket. Amikor nagyobb és szép levelek nőttek már ki, azokat vágjuk le, tegyük ki napra őket, és várjuk meg míg kiszárad, s máris kész a házi fűszerünk.
* Magyaros fűszerkeverék:
** 2 evőkanál ek. fokhagymapor** 1,5 evőkanál ek. köménymag** 2 teáskanál tk. szárított kakukkfű** 2 teáskanál tk. szárított petrezselyem** 2 evőkanál ek. paprikapor * Kínai ötfűszer keverékötfűszerkeverék:** 2 evőkanál ek. őrölt gyömbér** 1 evőkanál ek. fahéjpor** 1,5 teáskanál tk. őrölt szegfűbors** 1,5 teáskanál tk. zúzott ánizs mag** 3/4 teáskanál tk. őrölt szegfűszeg
* Olasz fűszerkeverék:
** 2 evőkanál ek. szárított bazsalikom** 2 evőkanál ek. szárított majoránna** 1 evőkanál ek. fokhagymapor** 1 evőkanál oreganoek. oregánó** 1 evőkanál ek. kakukkfű** 1 evőkanál ek. rozmaring** 1 evőkanál ek. pirospaprika por
* Csirke fűszerkeverék:
** 1 evőkanál ek. só** 5 teáskanál tk. szárított kakukkfű** 4 teáskanál tk. száraz mustár** 4 teáskanál tk. paprikapor** 1 teáskanál tk. szárított zeller** 1 evőkanál ek. fekete bors** 1 evőkanál ek. fokhagymapor** 1 teáskanál tk. szárított csombor** 1 teáskanál tk. őrölt gyömbér** 0,5 teáskanál tk. szárított bazsalikom** 0,5 teáskanál tk. szárított oreganooregánó
* Sertés fűszerkeverék:
** 4 evőkanál ek. só** 2 evőkanál ek. hagymapor** 1,5 evőkanál ek. fokhagymapor** 1 evőkanál ek. cayenne bors** 1 evőkanál ek. fehér bors** 1 evőkanál ek. fekete bors** 1 teáskanál tk. őrölt babérlevél** 2 teáskanál tk. mustárpor** 1 teáskanál tk. paprika** 1 teáskanál tk. turbolya** 1 teáskanál tk. zellerzöld** 0,5 teáskanál tk. kakukkfű** 0,5 teáskanál tk. őrölt gyömbér** 0,5 teáskanál tk. zsálya** 0,5 teáskanál tk. koriander
* Marhahús fűszerkeverék:
** 3 evőkanál ek. só** 3 evőkanál ek. paprikapor** 2 evőkanál ek. őrölt fekete bors** 1 evőkanál ek. fokhagymapor** 1 evőkanál ek. hagyma por** 1 evőkanál ek. szárított kakukkfű
* Hal fűszerkeverék:
** 2 evőkanál ek. szárított petrezselyem** 1 evőkanál ek. szárított reszelt citromhéj** 1 evőkanál ek. zellermag** 1 evőkanál ek. csombord** 1 evőkanál ek. kakukkfű** 1 evőkanál ek. majoránna** 1 evőkanál ek. szárított metélőhagyma
** 1 babérlevél, őrölve
== Figyelmeztetések ==
* Vigyázzunk egyes fűszerekkel , mert nagyon intenzíverősek, vagy erős, csípős lehet csípősek lehetnek kis mennyiségben is a hatásuk, előbb kóstoljunk.* Apránként adagoljuk az ételekhez a fűszereket, nehogy túl fűszerezzünktúlfűszerezzük azokat.* Figyeljünk oda, hogy 1-2 evőkanál bőven elég egy fűszerkeverékbe minden fűszertípusból. Rázzunk össze őket alaposan, és amennyiben páclét készítünk, az egészből 1-2 evőkanállal tegyünk bele 2-3 dl olajba.
== Kapcsolódó videók ==