1 859
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell mézes likőrt készíteni? == Az ősszel lefőzetett pálinkát egy ízletes likőr alapanyagaként is felhasználhatjuk, amelyet a méz és a gyömbér-f…”
== Hogyan kell mézes likőrt készíteni? ==
Az ősszel lefőzetett pálinkát egy ízletes likőr alapanyagaként is felhasználhatjuk, amelyet a méz és a gyömbér-fahéj-szegfűszeg trió különleges és finom egyvelege tesz igazán pikánssá. A mézes-fűszeres likőr igazi téli melengető ital, amely akár a megfázás kezelésére is kiválóan alkalmas.
== Lépések ==
#Szórjuk egy lezárható (kapcsos) üvegbe a gyömbérszeleteket, a fahéjat és a szegfűszeget, majd öntsük hozzá a mézet és a pálinkát/vodkát!
#Kevergessük, illetve rázogassuk meg néha még egy-két napig az üveget, hogy a méz teljesen feloldódjon!
#Hagyjuk megérni a likőrt! Az érési ideje kb. 3-4 hét, azonban nem baj, ha tovább hagyjuk érni, hiszen így még jobban összeérnek a különleges ízek, zamatok.
#Szűrjük le a likőrt! Az érlelés során a fűszerek leülepednek az üveg aljára, a likőr pedig borostyánsárga vagy óarany színűvé változik. A leszűrt likőrt öntsük szép, díszes üvegekbe, az üveg nyakára díszítésként kössünk egy-két fahájrudat.
== Tippek ==
*Ha a rendkívül erős törkölypálinkát önmagában nem igazán szeretjük, akkor készítsünk belőle mézes likőrt. A pálinka markáns íze a méz és a fűszerek hatására tompulni fog.
*Megfázás ellen vagy megfázás kezelésére is kiválóan alkalmas ital (felnőtteknek!).
*Szép üvegekbe töltve ajándéknak is remek ötlet.
== Amire szükséged lehet ==
*fél ökölnyi friss vagy 4 kiskanálnyi szárított gyömbér
*egy tasak darabos fahéj
*egy tasak egész szegfűszeg
*40 dkg méz
*7 dl gyümölcspálinka vagy vodka
== Figyelmeztetések ==
*Jó minőségű gyümölcspálinkát, illetve vodkát használjunk!
*Tartsuk be az érlelési időt!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*Praktika magazin, 2014. február, XVIII. évfolyam, 2. szám
[[Kategória:Étel-ital]]
Az ősszel lefőzetett pálinkát egy ízletes likőr alapanyagaként is felhasználhatjuk, amelyet a méz és a gyömbér-fahéj-szegfűszeg trió különleges és finom egyvelege tesz igazán pikánssá. A mézes-fűszeres likőr igazi téli melengető ital, amely akár a megfázás kezelésére is kiválóan alkalmas.
== Lépések ==
#Szórjuk egy lezárható (kapcsos) üvegbe a gyömbérszeleteket, a fahéjat és a szegfűszeget, majd öntsük hozzá a mézet és a pálinkát/vodkát!
#Kevergessük, illetve rázogassuk meg néha még egy-két napig az üveget, hogy a méz teljesen feloldódjon!
#Hagyjuk megérni a likőrt! Az érési ideje kb. 3-4 hét, azonban nem baj, ha tovább hagyjuk érni, hiszen így még jobban összeérnek a különleges ízek, zamatok.
#Szűrjük le a likőrt! Az érlelés során a fűszerek leülepednek az üveg aljára, a likőr pedig borostyánsárga vagy óarany színűvé változik. A leszűrt likőrt öntsük szép, díszes üvegekbe, az üveg nyakára díszítésként kössünk egy-két fahájrudat.
== Tippek ==
*Ha a rendkívül erős törkölypálinkát önmagában nem igazán szeretjük, akkor készítsünk belőle mézes likőrt. A pálinka markáns íze a méz és a fűszerek hatására tompulni fog.
*Megfázás ellen vagy megfázás kezelésére is kiválóan alkalmas ital (felnőtteknek!).
*Szép üvegekbe töltve ajándéknak is remek ötlet.
== Amire szükséged lehet ==
*fél ökölnyi friss vagy 4 kiskanálnyi szárított gyömbér
*egy tasak darabos fahéj
*egy tasak egész szegfűszeg
*40 dkg méz
*7 dl gyümölcspálinka vagy vodka
== Figyelmeztetések ==
*Jó minőségű gyümölcspálinkát, illetve vodkát használjunk!
*Tartsuk be az érlelési időt!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*Praktika magazin, 2014. február, XVIII. évfolyam, 2. szám
[[Kategória:Étel-ital]]