1 859
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell ketchupot készíteni házilag? == A ketchupot sokan szeretik, egyrészt jellegzetes íze miatt, másrészt azért, mert sokféle ételhez illik. A boltban…”
== Hogyan kell ketchupot készíteni házilag? ==
A ketchupot sokan szeretik, egyrészt jellegzetes íze miatt, másrészt azért, mert sokféle ételhez illik. A boltban kapható, tartósítószerekkel „fűszerezett” ketchup helyett érdemesebb előnyben részesíteni a házi készítésű változatot, amelynek íze igazán egyedi, amit további finomságok hozzáadásával még különlegesebbé tehetünk. Cikkünkben a házi ketchup alap receptjét mutatjuk be.
== Lépések ==
#'''Készítsük el az ecetes alapot!''' Ehhez tegyünk egy főzőedénybe 4 babérlevelet, 6 egész borsot, 6 mustármagot és 1 teáskanál köményt, amire öntsünk ¼ liter almaecetet. Az így kapott keveréket forraljuk fel, majd szűrjük át egy szűrön.
#'''Főzzük meg a paradicsomot!''' 4 kg friss és megmosott paradicsomot negyedeljünk el és víz nélkül alacsony hőfokon addig főzzük, amíg a héja el nem válik róla, majd nyomkodjuk át egy szűrön, hogy püré állagú legyen.
#'''Készítsük el a hagymás alapot!''' Főzzünk meg és pépesítsünk 500 g hagymát, amihez adjunk 500 g cukrot, 150 g sót, 200 ml olajat és 200 ml ecetet, és ezeket gyenge tűzön és állandó kevergetés mellett főzzük össze.
#'''Állítsuk össze a ketchupot!''' A hagymás péppel forraljuk össze a paradicsompürét, majd keverjük hozzá a fűszeres ecetet is. Ezeket addig főzzük, amíg sűrű pépet nem kapunk.
#'''Merjük üvegekbe a ketchupot!''' Adagoljuk alaposan megtisztított befőttesüvegekbe az elkészült ketchupot, az üvegeket száraz vagy meleg dunsztolással pedig tartósítsuk. A ketchup így hűvös, száraz helyen 4-5 hónapig eltartható.
== Tippek ==
*Száraz vörösborral tompíthatja a ketchup savanykás ízét, amely a hozzáadott ecet miatt van.
*Zöldségek (pl. zeller), gyümölcsök (pl. alma), fűszerek (pl. fahéj, chili) hozzáadásával megbolondíthatjuk a ketchupot.
*Cukor helyett mézet is használhatunk az édesítéshez.
*Sima ecet helyett vörösborecetet is használhatunk.
== Amire szükséged lehet ==
*4 babérlevél
*6 egész bors
*6 db mustármag
*1 teáskanál kömény
*¼ liter almaecet
*4 kg paradicsom
*500 g hagyma
*500 g cukor
*150 g só
*200 ml olaj
*200 ml ecet
== Figyelmeztetések ==
*Csak friss, érett és hibátlan paradicsomot használjunk!
*Ügyeljünk arra, hogy a befőttesüvegekbe a házi ketchupon kívül ne kerüljön semmilyen szennyeződés (pl. levéldarab, morzsa)!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*Nagymama házi praktikái című könyv (Reader’s Digest kiadó, 2000)
*[http://antalvali.com/boszorkanykonyha/egeszseges-ketchup-hazilag.html Ketchup házi befőzésű paradicsomléből]
[[Kategória:Étel-ital]]
A ketchupot sokan szeretik, egyrészt jellegzetes íze miatt, másrészt azért, mert sokféle ételhez illik. A boltban kapható, tartósítószerekkel „fűszerezett” ketchup helyett érdemesebb előnyben részesíteni a házi készítésű változatot, amelynek íze igazán egyedi, amit további finomságok hozzáadásával még különlegesebbé tehetünk. Cikkünkben a házi ketchup alap receptjét mutatjuk be.
== Lépések ==
#'''Készítsük el az ecetes alapot!''' Ehhez tegyünk egy főzőedénybe 4 babérlevelet, 6 egész borsot, 6 mustármagot és 1 teáskanál köményt, amire öntsünk ¼ liter almaecetet. Az így kapott keveréket forraljuk fel, majd szűrjük át egy szűrön.
#'''Főzzük meg a paradicsomot!''' 4 kg friss és megmosott paradicsomot negyedeljünk el és víz nélkül alacsony hőfokon addig főzzük, amíg a héja el nem válik róla, majd nyomkodjuk át egy szűrön, hogy püré állagú legyen.
#'''Készítsük el a hagymás alapot!''' Főzzünk meg és pépesítsünk 500 g hagymát, amihez adjunk 500 g cukrot, 150 g sót, 200 ml olajat és 200 ml ecetet, és ezeket gyenge tűzön és állandó kevergetés mellett főzzük össze.
#'''Állítsuk össze a ketchupot!''' A hagymás péppel forraljuk össze a paradicsompürét, majd keverjük hozzá a fűszeres ecetet is. Ezeket addig főzzük, amíg sűrű pépet nem kapunk.
#'''Merjük üvegekbe a ketchupot!''' Adagoljuk alaposan megtisztított befőttesüvegekbe az elkészült ketchupot, az üvegeket száraz vagy meleg dunsztolással pedig tartósítsuk. A ketchup így hűvös, száraz helyen 4-5 hónapig eltartható.
== Tippek ==
*Száraz vörösborral tompíthatja a ketchup savanykás ízét, amely a hozzáadott ecet miatt van.
*Zöldségek (pl. zeller), gyümölcsök (pl. alma), fűszerek (pl. fahéj, chili) hozzáadásával megbolondíthatjuk a ketchupot.
*Cukor helyett mézet is használhatunk az édesítéshez.
*Sima ecet helyett vörösborecetet is használhatunk.
== Amire szükséged lehet ==
*4 babérlevél
*6 egész bors
*6 db mustármag
*1 teáskanál kömény
*¼ liter almaecet
*4 kg paradicsom
*500 g hagyma
*500 g cukor
*150 g só
*200 ml olaj
*200 ml ecet
== Figyelmeztetések ==
*Csak friss, érett és hibátlan paradicsomot használjunk!
*Ügyeljünk arra, hogy a befőttesüvegekbe a házi ketchupon kívül ne kerüljön semmilyen szennyeződés (pl. levéldarab, morzsa)!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*Nagymama házi praktikái című könyv (Reader’s Digest kiadó, 2000)
*[http://antalvali.com/boszorkanykonyha/egeszseges-ketchup-hazilag.html Ketchup házi befőzésű paradicsomléből]
[[Kategória:Étel-ital]]