Sütőtökös rakott krumplit készíteni
Innen: Hogyankell.hu
Hogyan kell sütőtökös rakott krumplit készíteni?
Ízek szempontjából az őszi időszak egyik nagy durranása a sütőtök. Fogyaszthatjuk forró italokban, levesként vagy egyszerűen csak megsütve. Íze megosztó: sokan alig várják a sütőtök-idényt, viszont vannak, akik egyáltalán nem szeretik. A sütőtökös rakott krumpli egy olyan étel, melyet bátran lehet kínálni a sütőtökkel hadilábon állóknak is. Íze kellemesen elvegyül a többi hozzávaló között, narancssárga színe pedig jól mutat a tányéron.
Lépések
- Vásárold meg a hozzávalókat: burgonya, sütőtök, zsálya, sonka, tejszín.
- Készítsd elő az alapanyagokat:
- Krumpli: főzd meg a meghámozott krumplit enyhén sós vízben. Akkor jó, ha még kissé kemények a krumplik. Majd szeleteld fel őket kb. fél cm vastagra.
- Sütőtök: hámozd meg, majd kezd el felkarikázni a sütőtököt. Minél vékonyabbra sikerül, annál jobb (kb. 2-3 mm). A magházas részénél vágd félbe, kapard ki a magokat, majd folytasd a felszeletelést.
- Tejszín: sózd, borsozd, valamint mehet bele egy kevéske szerecsendió is.
- Sonka: ha nem szeletelt sonkát vettél, akkor vékonyra szeleteld fel.
- Vaj: kockázd fel kis darabokra.
- Zsálya: egész zsályalevelet, vagy szárított, morzsolt verziót is felhasználhatsz.
- Vegyél elő egy közepes méretű tepsit vagy jénai tálat és vajazd ki.
- Állítsd össze a rakott ételt:
- Kezd el egymásra rétegezni a hozzávalókat: legalulra krumpli, majd sütőtök, zsálya, sonka, kis tejszín, pár darabka vaj. Kétszer rétegezd ilyen sorrendben, majd krumplival és vajjal zárd a legtetején.
- Tedd be a sütőbe 200 fokon, kb. 45 percig. Az utolsó 15 percben sajtot is szórhatsz a tetejére, hogy rápiruljon.
- Tálald egész zsályalevéllel díszítve.
Tippek
- A tejszínt fűszerezd pikánsra, mert eloszlik a krumplin.
- Sonkából a gépsonka, vagy a feketeerdei sonka is jó választás. A szempont, hogy ne legyen túl száraz, kemény.
Amire szükséged lehet
- 4 adaghoz: 1 kg krumpli, 1 kg sütőtök, 10 dkg sonka, 4 dl tejszín, 50 g vaj, zsálya, só, bors, szerecsendió
- tepsi, jénai tál
Figyelmeztetések
- A zsályát ne hagyd ki, mert az adja az étel esszenciáját.
- A tejszínt egyenletesen oszlasd el a rétegeken.
- Ne főzd túl a krumplit, mert szétesik.
- Törekedj a sütőtök minél vékonyabbra való felszeletelésére, mert így fog együtt megpuhulni a krumplival a sütőben.