Sütőtökös forró csokit készíteni

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell sütőtökös forró csokit készíteni?

Suthot.jpg

A sütőtök-szezon egyik legegyszerűbb és legfinomabb lélekmelengető itala a sütőtökös forró csoki. Titka a jól megválasztott, édesebb fajta tök és a minőségi csokoládé összedolgozásában rejlik. Ha jó receptet követünk, akkor az eredmény egy bögrényi sűrű, krémes, édes élmény.


Lépések

  1. Válassz jól sütőtököt: törekedj az édes fajták felkutatására, mint például a nagydobosi sütőtök.
  2. Vásárold meg a többi alapanyagot is: tej, főzőtejszín, jó minőségű csokoládé.
  3. Készítsd elő a sütőtököt:
    • Vágd fel kisebb darabokra, kapard ki a magját, majd süsd puhára a sütőben 180 fokon. Ez egy óráig is eltarthat.
    • Turmixgépben vagy botmixer segítségével turmixold teljesen krémes állagúra a tök húsát a tejjel együtt.
  4. Készítsd el a forró csokoládét:
    • A leturmixolt tejes tökpépet öntsd egy lábosba.
    • Tedd fel a tűzhelyre közepes lángon, majd csorgasd hozzá a tejszínt is. Jól keverd össze.
    • Tördeld kisebb darabokra a csokoládét, majd dobd a folyadékba. Lassan, folyamatosan kevergesd, míg elolvadnak a csokidarabok.
  5. Kínáld forrón:
    • Üvegpohár, de a bögre is jó választás a forró csokihoz.
    • Tegyél a tetejére tejszínhabot, majd szórd meg egy kis kakaóporral/csokidarával.
    • Kínálj mellé sütőtökös finomságot: pitét, kuglófot, muffint.


Tippek

  • A leturmixolt sütőtökhöz adhatsz fűszereket is: fahéj, ánizs, vagy mézeskalács fűszerkeverék. A kurkumától szép sárgás színt kap. Esetleg chilivel megbolondíthatod annak, aki szereti.
  • Csokoládéból választhatod akár a tej-, akár az ét-, vagy fehércsokoládé változatot.
  • Cukormentes csokoládéból is készülhet a finomság. Ilyenkor egyéb természetes édesítőszerrel állítsd be az édességét.


Amire szükséged lehet

  • 2 adaghoz: 3 dl tej, 2 dl főzőtejszín, 100 g sütőtökhús, 100 g csokoládé (1 tábla), tejszínhab
  • fűszerek: mézeskalács fűszerkeverék, fahéj, chili, kurkuma
  • lábos, turmixgép/botmixer
  • bögre, üvegpohár


Figyelmeztetések

  • A sütőtök választékból az érettebbet válaszd.
  • A jó eredményhez fontos a jó minőségű csokoládé.
  • Sütés után várd meg míg kissé kihűl a sütőtök, nehogy megégesd a kezed.


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Zserbó