Márton-napi lakomát összeállítani
Innen: Hogyankell.hu
Hogyan kell Márton-napi lakomát összeállítani?
A Márton-napi lakomák főszereplője „Márton madara”, azaz a liba. A legenda szerint Szent Márton szerénységében a ludak óljába bújt el, mikor püspökké akarták szentelni. Persze a ludak gágogásukkal elárulták ottlétét, püspök lett belőle. Márton napja november 11.-én van, mely az éves mezőgazdasági munkák végét, a téli pihenő időszak kezdetét is jelentette. A cselédek évi fizetésként sokszor egy ludat kaptak. A lúdhús sokféleképpen kerülhet az asztalra. Jellemző rá az enyhén vadas íz, melyet a hozzáillő körettel párosítva fenséges lakoma állítható össze.
Lépések
- Ismerd meg a libahús jellemzőit, így könnyebben tudsz majd receptet választani, húst vásárolni:
- Fiatal állat húsa: zsenge, ízletes. Egyben szokták párolni, sütni.
- Felnőtt állat húsa: zsírosabb, rágósabb. Részeire bontva szokták felhasználni: párolni, majd lesütni, míg a zsírjából tepertő készíthető, mája pedig sütve, rántva és pástétomként is felhasználható.
- Gondold át milyen ízvilágot szeretnél létrehozni: jól állnak neki az édes ízek is, így bátran lehet használni mézet, gesztenyét, almát, narancsot, sütőtököt, mazsolát és különböző aszalványokat.
- Készíts hagyományos Márton-napi menüt, melyben tényleg a libahúsé a főszerep:
- Sült liba: májjal, zsemlével, vagy almával, gesztenyével töltött liba, vagy serpenyőben sült libacomb, mell. Só, bors mellett hagymát, fokhagymát, rozmaringot is felhasználhatsz az ízesítéshez. Először párold a húst a tepsiben (akár sütőzacskóban) vagy serpenyőben, majd ha már puha, pirítsd le.
- Köret: párolt lila káposzta, tört krumplival vagy krumplipürével.
- Készülj egyéb ludas ételekkel:
- Előétel: libamájpástétom pirítóssal, libatepertő, zsíros kenyérfalatkák, libatepertős pogácsa is kínálható.
- Leves: libahúsból/libanyakból készült klasszikus húsleves, libamájgombóc leves.
- Egyéb lúdhúsos főételek: ludaskása, lúdhúsos saláta aszalványokkal, töltött libanyak, füstölt libamell sólettel, stb.
- Modern konyha: próbáld ki a libaburgert, melybe a húspogácsát darált libamellből, és egy kevés darált libahájból állítsd össze.
- Olvass el több receptet is, hogy minél magabiztosabban állj neki a sütésnek-főzésnek.
- Kínálj hozzá finom italokat, borokat.
- Készülj desszerttel is: például a gesztenyepüré tökéletesen illik a libalakoma lezárásához.
Tippek
- A konfitált libahús rendkívül ízletes és nem is bonyolult: alacsony hőfokon, zsírra fektetve kezd el sütni hosszasan, majd a végén piríts rá. Az eredmény szaftos, omlós hús.
- A pecsenyeliba a 8 hét alatt gyorsan, töméssel hizlalt állat. Gyenge húsa miatt kedvelt.
Amire szükséged lehet
- libahús, köretnek való
- jó receptek
- vendégek
Figyelmeztetések
- Ha töltött libát sütsz, ne tömd túl töltelékmasszával, mert akkor nehezen sül át.
- Idősebb libát nem érdemes egyben sütni.