Húsvéti töltött tojást csinálni

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell húsvéti töltött tojást csinálni?

Husveti toltott tojas.jpg

A töltött tojás tulajdonképpen gyűjtőfogalom, igen sokféle létezik belőle, s tulajdonképpen mindegyiknek ugyanaz az alapja: a megfőtt kemény tojásokat kettévágjuk, a sárgákat kiskanállal kiemeljük és egy tálba tesszük, és tulajdonképpen ezután következnek a variációk.

Lépések

  1. Ha húsvéti töltött tojásról beszélünk, akkor a tálban a főtt tojássárgákat összekeverjük főtt, darált sonkával, kevés tejföllel. Az így elkészült masszával dekoratívan megtöltjük a tojásfehérjéket. Salátalevelekre helyezve, paradicsom és paprika karikákkal körberakva húsvéti asztalunk dísze lehet.
  2. Egy másik, tejfölös-sajtos variációnál a főtt tojások sárgáit összeturmixoljuk az apróra vágott sonkával, ömlesztett sajttal, tejföllel. Sóval, kevés borssal, mustárral ízesítjük. A tölteléket visszatesszük a tojásfehérjébe.
  3. Töltött tojások nem csak hidegen léteznek, készíthetünk meleg ételt is ebből a műfajból.
    • Hozzávalók: 8 tojás, 4 dkg vaj, 2 zsemle, csipetnyi őrölt bors, 2 dl tejföl, 1 csomó petrezselyemzöld, 2 evőkanál zsemlemorzsa.
    • A tojásokat itt is keményre főzzük, megtisztítjuk és félbevágjuk.
    • A tojások sárgáit vajjal áttörjük, és jól összedolgozzuk az előre beáztatott, kinyomkodott zsemlékkel, sóval, borssal és finomra aprított petrezselyemmel.
    • A tölteléket visszatöltjük a fehérjékbe, kivajazott tűzálló tálba tesszük, tejföllel meglocsoljuk és a zsemlemorzsával meghintjük.
    • Felforrósított sütőben pár perc alatt pirosra sütjük, forrón tálaljuk. Salátákat adunk mellé.

Tippek

  • A tojás rendkívül egészséges, egy tojás a napi fehérje szükségletünk 12 százalékát fedezi, ráadásul könnyen emészthető formában.

Amire szükséged lehet

  • tojás, és még recepttől függően a fentebb leírt hozzávalók

Figyelmeztetések

  • A tojás egyetlen szépséghibája, hogy sárgája 190 milligramm koleszterint tartalmaz, mely sokakat óvatosságra int, holott a koleszterin minden állati és emberi szervezet számára nélkülözhetetlen vegyület.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag