Gyümölcssörbetet készíteni
Innen: Hogyankell.hu
Hogyan kell gyümölcssörbetet készíteni?
A nyári forróságban a gyümölcssörbet (vagy franciásan szorbé) igazi felfrissülést jelent, ráadásul lényegesen könnyebb elkészíteni, mint a fagyit. A sörbetet nem csupán desszertként szokás fogyasztani, hanem a fő étkezés előtt is, hogy a szájpadlást megtisztítsa. Sörbetet fagylaltgéppel vagy egyszerű mélyhűtő segítségével is készíthetsz.
Lépések
- Készíts elő 2,5 bögre (kb. fél kg) friss gyümölcsöt. Amelyiket szükséges, hámozd meg, illetve vágd fel kisebb darabokra.
- Trópusi sörbethez használj mangót és banánt, esetleg ananászt.
- Hagyományosabb ízekhez remek kombináció a banán és az eper vagy a málna és az őszibarack.
- A gyümölcsdarabokra spricceljünk némi citromlét, hogy ne barnuljanak meg.
- Egy turmixgéppel pürésítsük a gyümölcsöt. Vélhetően több körben kell csinálnunk, kivéve, ha valami óriási turmixgéphez van szerencsénk. Minden körhöz adjunk egy evőkanál citromlét is, így jól össze tudjuk vele keverni.
- A pürét tegyük egy nagy tálba és tegyük a hűtőbe.
- Harmadbögrényi vizet és egy harmadbögrényi cukrot tegyünk egy főzőedénybe.
- Alacsony lángon gőzöld kb. 4 percig, majd egy percre forrald fel, ezt követően pedig vedd le a tűzről. Így kapsz egy egyszerű szirupot.
- A szirupot tegyük hőálló edénybe, és a hűtőben hűtsük le 30-60 percig, hogy teljesen hideg legyen.
- A szirupot keverjük össze a gyümölcspürével.
- Fedjük le, és 2-3 órára tegyük a mélyhűtőbe.
- Vegyük ki, és turmixoljuk össze.
- Tegyük vissza a mélyhűtőbe legalább 3 órára.
- Amikor tálaljuk, tegyünk rá mentaleveleket.
Tippek
- Készíthetjük fagylaltgéppel is, ehhez kövessük a gyártó utasításait onnantól kezdve, hogy a szirupot összekevertük a gyümölcspürével.
Amire szükséged lehet
- fél kg gyümölcs
- turmixgép
- citrom
- tál
- hűtő
- mélyhűtő
- víz
- harmadbögrényi cukor
- edény
- keverőkanál
- tűzhely
- mentalevelek
Figyelmeztetések
- Elég édes a sörbet, de csökkenthetjük a cukortartalmát azzal, ha a cukor egy része helyett gyümölcslét használunk.