Felhasználni a rebarbarát
Innen: Hogyankell.hu
Hogyan kell Felhasználni a rebarbarát?
A rebarbara egy olyan zöldség, amit inkább gyümölcsként fogyasztunk. Fontos tudni, hogy a levelei mérgezőek, ezért ne együk meg őket! Készíthetünk belőle kompótot, krémlevest, lepényt, de nyersen is érdemes megkóstolni. Evésre kora tavasztól május végéig használható, mert később a levelében található méreganyagok az egész zöldségben elszaporodnak. A cikkben kétféle felhasználási módját mutatjuk be.
Lépések
- Hámozzuk meg ugyanúgy, mint a spárgát: a külső, vékony rétegét éles késsel távolítsuk el.
- Rebarbarás jeges tea
- A rebarbarát megpucoljuk, feldaraboljuk és fazékba tesszük.
- Rádaraboljuk a megpucolt gyömbért, rászórjuk a cukrot, felöntjük 1 liter vízzel, és 20 percig főzzük.
- Lezárjuk, és belelógatjuk a teafiltert.
- 10 perc után finom szűrőn leszűrjük, hűtőbe tesszük, és jégkockákkal tálaljuk.
- Rebarbarás eper smoothie
- 10 dkg cukrot 1 dl vízzel sziruppá főzünk.
- A megtisztított, feldarabolt rebarbarát beletesszük a szirupba, és újraforrásig melegítjük.
- A feldarabolt epret, a leszűrt rebarbarát, pár csepp vanília kivonatot és citromlevet teszünk hozzá, majd egyszerűen összeturmixoljuk.
Tippek
- Szorulás esetén nyersen rágcsálva segíthet.
- Víztartalma igen magas, tíz dekájában mindössze 16 kalória van, így tökéletesen beilleszthető a diétába is.
- Sok hasznos ásványi anyagot, A-, B-, C-vitamint tartalmaz.
- Ha megnyomjuk a növény szárát és kibuggyan belőle a nedvesség, akkor friss még a termés.
Amire szükséged lehet
- rebarbara
- kés vagy zöldséghámozó
- 700 g rebarbara
- 30 g friss gyömbér
- 100 g cukor
- 3-4 fekete tea filter
- 20 dkg eper
- 20 dkg rebarbara
- 10 dkg cukor
- vanília kivonat
- citromlé
Figyelmeztetések
- Terhes nőknek fogyasztása nem ajánlott.
- Mindig nézzük meg, hogy friss-e a rebarbara. Ha a piacon nem engedik meg, inkább hagyjuk ott!
- A levelei mérgezők, soha ne fogyasszuk el!