Csokoládét kóstolni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Kiscsillag (vitalap | szerkesztései) 2013. augusztus 3., 10:07-kor történt szerkesztése után volt. (Hogyan kell csokoládét kóstolni?)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell csokoládét kóstolni?

A vörösborban több ezer vegyület található, ezek adják jellegzetes ízét, illatát, zamatát. Gondolnátok, hogy a jó minőségű, csokoládéban még több? Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan lehet ezt jobban kiélvezni.

Csokoladekostolas.jpg

[szerkesztés] Lépések

  1. Keress egy nyugodt helyet, ahol nincs zaj és nincsenek szagok. Így jobban tudsz majd koncentrálni.
  2. Tisztítsd meg a szádat a korábbi étkezésből maradt ízektől. Igyál vizet, öblögesd át vele a szádat. Egyél egy szerelt almát vagy egy darabka kenyeret, ha szükséges. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a csokoládé komplex ízét érezhesd.
  3. A csokoládédarabnak nem szabad túl kicsinek lennie, különben nem tudsz teljesen megismerkedni az aromájával, nem fogod észlelni minden árnyalatát, amíg elolvad a szádban. Az ízek fokozatosan alakulnak ki. Egy 10 grammos adag a minimum ebben az esetben.
  4. A csokoládé legyen szobahőmérsékletű, mielőtt kóstolnád. A hideg mérsékli az ízeket. Néhányan még azt is javasolják, hogy kicsit dörzsölgesd meg az ujjaiddal, hogy még jobban kicsalogasd az aromákat.
  5. Nézd meg a csokoládét. Először is fedezd fel a csomagolást. A minőségi csokoládénak a csomagolásának is minőséginek kell lennie. A csokoládén nem lehetnek elszíneződések, mint például fehér foltok. Nézzük meg a színét, a formáját, a temperálás minőségét. Látszik, hogy a készítéskor valóban nagyon óvatosan jártak el? Sugárzó fénye van? A csokoládé barna színe sokféle árnyalatú lehet, mint például rózsaszín, lila, vörös vagy narancsos. Mit látsz?
  6. Törj ketté egy csokoládékockát. Egy szép pattanást kell hallanunk, és egy finom átmenetet a tört részeknél.
  7. Szagold meg a csokoládét, különösen ott, ahol eltörted. Az illat egy fontos komponense az íznek. Így érezheted a különféle aromákat, ráadásul felkészíted a nyelvedet az ízlelésre.
  8. Helyezd a nyelvedre, és engedd, hogy átvegye a tested hőmérsékletét, és olvadni kezdjen. Csupán annyira rágd meg, hogy a kisebb részek elkezdjenek könnyebben olvadni. Most kóstolsz, nem pedig eszel. Ez a lépés nagyon fontos, mert lehetővé teszi, hogy a kakaóvaj egyenletesen eloszoljon a szájban, így elnémítva az esetleges fanyarságot, keserűséget.
  9. Vizsgáld meg az ízt, az állagot. Ahogy a csokoládé olvad, koncentrálj az ízekre, melyek beborítják a nyelvedet. Az olvadás még több összetevőt szabadít fel. Hunyd be a szemed, élvezd a pillanatot. Az állag lehet az egyik legnyilvánvalóbb jele a minőségnek. A gyenge minőségű csokoládé szemcsés, szinte cementszerű.
  10. Értékeld! Hogyan alakult az íze? Milyen volt: keserű, nehéz, könnyű? A textúrája sima vagy szemcsés? Volt ebben bármi változás az ízlelés során? Milyen nyomot hagyott a szádban, miután lenyelted? Van esetleg valami kellemetlen utóíze. (A fémes vagy kellemetlen íz annak lehet a jele, hogy állott vagy gyenge minőségű volt a csokoládé.)

[szerkesztés] Tippek

  • A magas minőségű csokoládé mértékkel fogyasztva segít fenntartani szívünk egészségét és az alacsonyabb koleszterinszintet.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • jó minőségű csokoládé
  • pohár víz

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Kerüld az olcsó, cukrozott csokoládékat.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag