Eltüntetni a hagymaszagot

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Andi02 (vitalap | szerkesztései) 2011. május 19., 14:17-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Hogyan kell eltüntetni a hagymaszagot?

Hagyma.jpg

Bár a hagyma nyersen és a különböző ételekbe főzve/sütve is nagyon finom (a szalonnasütésről ne is beszéljünk :)), sajnos van egy nagyon kellemetlen mellékhatása, a szaga. Sem a munkahelyen, sem egy buliban nem jó kísérő a semmivel sem összetéveszthető hagymaszag. Ugyanakkor a jó hír az, hogy néhány praktika segítségével megszabadulhatunk tőle.

Lépések

  1. Petrezselyem és zeller: A hagymaszagot semlegesítik a nyers petrezselyemben és a zellerben található illóolajok, így hagymaevés után rágcsálj el egy kis zöldet!
  2. A citromlé is segít: A szájszag semlegesítésére igyál egy kis citromlevet! Ugyanígy a bőrödről is (sőt, a vágódeszkáról is) eltávolíthatod a szagot: alaposan dörzsöld át a kezedet a citromlével!
  3. Kávébab: Ha nem szívesen rágcsálsz zöldségeket, helyette néhány szem kávébabot vagy szegfűszeget is elrághatsz, ami szintén megszünteti a kellemetlen szagot.
  4. Dió és mandula: Rágj el néhány szem diót vagy mandulát!
  5. Öblögess! Egy pohár vízbe tegyél néhány csepp borókaolajat, majd alaposan öblögesd át a szádat!
  6. Cukorka és rágó: A hagymaszag és általában a szájszag ellen egyik leggyakrabban bevetett eszköz a rágó. Ez valóban segít, de az eredmény nem tökéletes. A gyömbéres vagy ánizsos cukorkával azonban már több eredményt érhetsz el.

Tippek

  • A hagymaszagot kéntartalmú vegyületek okozzák, amik a főzés hatására átalakulnak. Így a főtt hagyma szaga már sokkal kevésbé erős és nem is olyan tartós. Így ha van rá lehetőség, inkább főzve fogyaszd!
  • Ha a hűtőben sem szeretnél terjengő hagymaszagot, a már felszeletelt, de megmaradt hagymát egy alaposan lezárt edényben tárold!
  • A bőrről a hagymaszagot úgy is eltávolíthatod, ha egy inox felülethez (edényhez vagy akár a mosogatókagylóhoz) alaposan hozzádörzsölöd a kezedet, majd meleg vízben leöblíted. Ezen kívül a sós langyos víz is segít.
  • A vágódeszkáról és evőeszközökről ecetes, sós vízzel is eltávolíthatod a hagymaszagot. A kés szagtalanítására egy másik módszer: néhányszor gyors mozdulatokkal húzd át a pengét nyílt lángon!
  • Fokhagyma szag ellen a legjobb, ha étkezés közben megiszol egy pohár tejet.

Figyelmeztetések

  • A hagymának a lepucolt héja is kellemetlen szagot áraszt, ami néhány perc alatt az egész lakást betelítheti. Így a hagymahéjtól minél előbb szabadulj meg! Alaposan csomagold újságpapírba vagy tedd egy zacskóba, aminek lezárod a száját, majd dobd ki a kukába (ne a lakásban lévő háztartási szemetesbe, hanem a nagy gyűjtő tartályba)!
  • Ha a kezedről sós vízzel vagy citromlével távolítod el a szagot, utána alaposan kend be kézápoló krémmel!

Amire szükséged lehet

  • Nyers petrezselyem
  • Zellerlevél
  • Citromlé
  • Kávébab
  • Szegfűszeg
  • Borókaolaj
  • Dió vagy mandula
  • Gyömbéres vagy ánizsos cukorka
  • Rágógumi
  • Tej
  • Ecet

Felhasznált források, kapcsolódó webcímek

Az oldal szerzői

Andi02