Rózsaszörpöt készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Bya (vitalap | szerkesztései) 2013. július 2., 11:33-kor történt szerkesztése után volt. (Tippek)

Hogyan kell rózsaszörpöt készíteni?

Rozsaszorp.jpg

A szebbnél szebb rózsák nemcsak a kertben mutatnak jól, hanem aromás szirmaikból ízletes, szemet gyönyörködtető színű szörpöt is készíthetünk.

Lépések

  1. Szerezzünk be rózsaszirmokat, majd tisztítsuk meg őket! Gyűjtsünk össze kb. fél kosár, egészséges, lehetőleg többféle színű rózsaszirmot, és bő vízzel, gyorsan öblítsük le őket.
  2. Készítsünk szirupot! Ehhez 2 liter vízben oldjunk fel 1,5 kg cukrot és 1 púpos teáskanálnyi citromsavat.
  3. Adjuk a sziruphoz a rózsaszirmokat! A megtisztított rózsaszirmokat tépkedjük szét, majd tegyük bele a szirupba. Az így kapott keveréket lezárt edényben áztassuk egy napig.
  4. Főzzük meg a rózsaszirmos szirupot! Az egynapos érlelés után addig főzzük a szirupot, ameddig a benne lévő szirmok elhalványodnak (kb. egy óra).
  5. Szűrjük le a szörpöt! Főzés után sűrű szitán csepegtessük le a rózsaszirmokat, azonban ne nyomkodjuk őket!
  6. Töltsük üvegekbe és tartósítsuk a rózsaszörpöt! Adagoljuk a leszűrt szörpöt alaposan megtisztított üvegekbe (akár befőttes-, akár kiürült borosüvegbe), majd nedves dunsztolással vagy tartósítószer hozzáadásával tartósítsuk őket.

Tippek

  • Minél aromásabbak a rózsaszirmok, annál finomabb szörpöt készíthetünk belőlük.
  • Levendulával, hársfavirággal ízesíthetjük a rózsaszörpöt.
  • Mentával, jégkockával együtt kínáljuk vendégeinknek a rózsaszörpöt a forró nyári napokon.
  • A nedves dunsztoláshoz tegyük a szörppel megtöltött üvegeket egy vízzel félig feltöltött edénybe vagy tepsibe, forraljuk fel a vizet, az üvegeket pedig legalább egy óráig hagyjuk állni benne.
  • A tartósságot úgy fokozhatjuk, ha a megtöltött, jól lezárt üvegeket még a dunsztolás előtt fejjel lefelé fordítjuk kb. 5 percre, és így vákuum keletkezik.

Amire szükséged lehet

  • fél kosár, többféle színű, aromás rózsaszirom
  • 2 liter víz
  • 1,5 kg cukor
  • púpos teáskanálnyi citromsav
  • edények, üvegek

Figyelmeztetések

  • Futórózsa szirma nem alkalmas szörp készítésére!
  • Ügyeljünk arra, hogy semmilyen szennyeződés (szirom- vagy levéldarabka) ne kerüljön a főzetbe, majd így az üvegekbe, mert könnyen megromolhat a szörp.
  • Hideg helyen tároljuk a megbontott szörpöt!

Kapcsolódó források, hivatkozások

  • Saját recept, saját tapasztalatok

Az oldal szerzői

Bya