Felhasználni a spárgát

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen BoglarkaS (vitalap | szerkesztései) 2013. május 22., 15:17-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell {{PAGENAME}}? == right|250px A spárgát sokan a királyok eledeleként emlegetik. Színe lehet fehér vagy zöld, ami attól függ, h…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Hogyan kell Felhasználni a spárgát?

Sparga.jpg

A spárgát sokan a királyok eledeleként emlegetik. Színe lehet fehér vagy zöld, ami attól függ, hogy mikor szedik. A fehér spárgát még a föld alól szedik ki, a zöldet pedig akkor, amikor már az egész hajtás a föld felett van (ilyenkor a napfény hatására zöldül be). A hajtás legfinomabb része a feje, mert itt a legpuhább és a legízletesebb a zöldség. A fehér színű íze sokkal lágyabb, ellenben az intenzívebb ízű zöld spárgával. Felhasználása sokoldalú: készülhet belőle leves, főzelék, saláta, előétel, köret.


Lépések

  1. A spárgát törjük ketté, ahol eltörik, odáig friss a zöldség.
  2. A szárát dobjuk ki, a megmaradt részét pedig egy kés vagy zöldséghámozó segítségével pucoljuk meg.
  3. Nagyon enyhén citromos vagy ecetes, sós vízben, kevés vajjal főzzük, így eltűnik a kellemetlen mellékíze.
  4. Legegyszerűbb felhasználása, ha kicsit sűrűbb besamelmártást készítünk, ezzel leöntve pedig megsütjük kb. 20 perc alatt közepes lángon.
  5. Megsüthetjük roston is, ilyenkor újhagymával, balzsamecettel és tökmagolajjal ízesítsük!


Tippek

  • Elegendő kevés vízben megfőzni. Némi citromlé az elszíneződéstől óvja a spárgát.
  • Nyersen is egészséges és fogyasztható.


Amire szükséged lehet

  • zöld vagy fehér spárga
  • éles kés vagy zöldséghámozó
  • citrom vagy ecet
  • vaj
  • besamelmártás: vaj, liszt, tej, őrölt szerecsendió


Figyelmeztetések

  • Az alumíniumedényben ne főzzük, mert a spárga anyagai az alumínium-oxiddal reakcióba lépve szürkésen elszínezik a hajtásokat.
  • Nem tárolható sokáig, minél hamarabb használjuk fel. Egy-két napot kibír a hűtőszekrényben, nedves konyharuhába csavarva.


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS