Tojásrántottát készíteni
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen Kiscsillag (vitalap | szerkesztései) 2013. május 12., 19:15-kor történt szerkesztése után volt. (→Hogyan kell tojásrántottát készíteni?)
Hogyan kell tojásrántottát készíteni?
Rántottát készíteni az egyik legegyszerűbb dolog - szokták mondani. Mi azonban szeretnénk azoknak segíteni, akik még soha nem csináltak tojásrántottát, vagy pedig valami különleges rántotta receptre vágynak, mondjuk Gordon Ramsay módra...
Lépések
Egyszerű tojásrántotta
- Aprítsunk fel egy közepes fej hagymát.
- Tegyünk egy serpenyőbe kb. 1 evőkanál étolajat, és várjunk, míg felforrósodik (de nem füstölög). Adjuk hozzá a hagymát! Lassú tűzön hagyjuk sülni.
- Vegyünk három tojást, és egy tányérba verjük fel villával. (Közben időnként keverjük meg fakanállal a hagymát, nehogy odaégjen.) Adjunk hozzá 1-2 csipetnyi sót és némi borsot.
- Ha a hagyma üveges lett, öntsük hozzá a felvert tojást. Várjunk, míg a serpenyő alján egy kissé megkeménykedik, majd egy lapos fakanállal fordítsuk meg (nem kell egy mozdulattal az egészet, hanem több mozdulattal is kiváló lesz, elvégre nem palacsintát sütünk).
- Ismét várjunk egy kicsit, míg az alsó rész átsül, majd ismét fordítsuk meg az alján lévő részt. Ezt addig végezzük, míg kellőképpen át nem sül a rántotta (valaki szereti, ha még folyósabb, akkor előbb is abba lehet hagyni).
- Ha kész van, a tetejét megszórhatjuk pirospaprikával.
- Kenyérrel vagy pirítóssal, paradicsommal, paprikával tálalhatjuk.
Gordon Ramsay tojásrántotta receptje
- Egy serpenyőbe öntsünk némi (1-2 evőkanál) olajat, és várjunk, míg egy kicsit felmelegszik! Lassú tűzre állítsuk a lángot.
- Vegyünk két nagy méretű csiperkegombát! A tönkjét vágjuk (vagy törjük) ki, és kalapjával lefele tegyük a serpenyőbe.
- Szórjuk meg némi sóval és fekete borssal!
- Egy fürtnyi koktélparadicsomot is tegyünk a serpenyőbe, hogy kissé megsüssük. Nem kell levenni a szárát.
- Közben néhány tömörebb, barna kenyérszeletet tegyünk a pirítóba.
- Üssünk fel 3 tojást egy edénybe, és adjunk hozzá 1,5 evőkanál hideg vajat.
- Tegyük fel a tojást és a vajat a tűzre, és egy lapos fakanállal (vagy spatulával) folyamatosan, gyorsan kavargassuk, hogy krémes legyen.
- Keverjük egy ideig lassú lángon, majd vegyük le egy kis időre a tűzről, és kevergessük így. Majd tegyük vissza, majd újra vegyük le. (Közben ne feledkezzünk meg a pirítósról, vegyük ki, ha szükséges.) Majd ismét tegyük vissza, próbáljuk úgy kevergetni, hogy minél inkább krémesebb legyen. Majd ismét vegyük le.
- Adjunk hozzá egy fél evőkanál tejfölt (Ramsay cream fresht használ, ez némileg különbözik ugyan a tejföltől, de nálunk leginkább ez felel meg neki), és keverjük el.
- Adjunk hozzá sót, borsot és ízlés szerint apróra vágott metélőhagymát.
- Ha készen van, a grillezett gombát és paradicsomot tegyük a pirítós mellé egy tányérra, majd a rántottát óvatosan oszlassuk el a pirítós tetején. És már tálalhatjuk is!
Tippek
- A tojásrántottához bátran adhatunk még más alapanyagot is. Nyugodtan kísérletezzünk például szalonnával vagy kolbásszal, az egyszerűbb változathoz is adhatunk szeletelt csiperkegombát. Ezeket kb. a hagymával egy időben adhatjuk a zsiradékhoz.
- Jól illik a tojásrántottához fűszerként a bazsalikom vagy a majoranna is.
Amire szükséged lehet
- Az adott recepthez tartozó hozzávalók.
- Serpenyő.
- Lapos fakanál.
- Edény vagy mélytányér.
- Villa.
Figyelmeztetések
- Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy jó a tojás, inkább üssük le külön-külön egy pohárba, és csak ha jó, akkor tegyük a tányérba, edénybe.
Kapcsolódó videók
Kapcsolódó források, hivatkozások
- Saját tapasztalat
- Gordon Ramsay: Scrambled eggs