Ihatóvá tenni a vizet
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen JViki (vitalap | szerkesztései) 2013. január 16., 09:48-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell ihatóvá tenni a vizet? == right Bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy nem áll rendelkezésére vezetékes csapvíz – akár term…”)
[szerkesztés] Hogyan kell ihatóvá tenni a vizet?
Bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy nem áll rendelkezésére vezetékes csapvíz – akár természeti katasztrófa történik, akár egy hétvégi kiránduláson tévedünk el, mindenképpen létfontosságú, hogy a természetes vizekből iható, tiszta folyadékot tudjunk készíteni. Az alábbi cikk ehhez ad néhány tippet.
[szerkesztés] Lépések
- Válassz minél tisztább forrást! Az algás, meleg posványnál nyilván jobb egy hideg vizű bányató, a tónál azonban még jobb a folyóvíz, abból is lehetőleg minél hidegebb, sebesebb folyásút válasszunk. Ha van rá lehetőségünk, keressük meg egy-egy patak forrását – így biztos, hogy nem szennyezi a vizet semmi (például egy a folyón felettünk lévő szennyvízcsatorna).
- Szűrd ki a szennyeződéseket! A vizet először merd egy palackba, majd annak szájára köss több réteg (tiszta) ruhát, és ezen keresztül öntsd át a vizet egy másik edénybe.
- Desztillálj! Ha időd engedi, és megfelelő eszközeid is vannak hozzá, legjobb, ha desztillálod a természetes vizet. Egy széles lábos fedőjét fordítsd meg, és kötözz a fülére egy kisebb edényt vagy csészét. A lábost töltsd meg annyi átszűrt, természetes vízzel, hogy ha ráteszed a felfordított fedőt, az arról lógó csésze ne érjen bele, majd forrald fel. Ekkor a tiszta víz elpárolog, és kicsapódik a fedőn – onnan pedig a csészébe csepeg. Megoldás lehet az is, ha a lábosból a vízgőzt egy cső vagy egy harmadik edény közbeiktatásával vezeted el. Bár ez viszonylag időigényes folyamat, a természetben így lehet a legjobban megtisztítani a vizet – hiszen lepárlás után nemcsak a baktériumoktól, de az esetleges kémiai szennyező anyagoktól is mentes lesz. A desztillálás ugyanakkor az ásványi anyagokat is eltávolítja a vízből, így azok pótlására az étkezéskor fokozottan ügyelni kell!
- Forralj! Ha nagyobb mennyiségű vízre van szükség, vagy nem tudjuk lepárlással megtisztítani a vizet, akkor is mindenképpen forraljuk fel. Legalább 10-15 percig hagyjuk lobogva forrni, így biztosan elpusztulnak a természetes vízben élő mikroorganizmusok. Forralás után többször öntsük át a vizet egyik edényből a másikba, így gyorsabban kihűl, ráadásul a forralás során lecsökkenő oxigéntartalmat is visszanyeri. A forralással ugyanakkor a kémiai szennyező anyagok nem távolíthatók el!
- Fertőtleníts! A túraboltokban kaphatóak olyan (klórtartalmú) tabletták, amelyekkel egyszerűen fertőtlenítheted a vizet – általában nem kell mást tenned, csak feloldani őket a megfelelő mennyiségű folyadékban, majd kivárni az előírt várakozási időt. Ezek a tabletták nem foglalnak sok helyet a hátizsákban és kis méretűek, csak arra kell figyelned, hogy mindig tartsd be a használati útmutatót! A fertőtlenítés különösen fontos, ha nagyobb mennyiségű ivóvizet tisztítasz meg, és azt tárolni akarod – ilyenkor a klór megakadályozza a kórokozók újbóli elszaporodását.
- Használj szűrőberendezést! Szakboltokban kis méretű kézi szűrőktől a profi, nagy teljesítményű eszközökig sokféle berendezést találsz. Egy egyszerű túrán ugyan valószínűleg nem lesz ilyesmire szükség, de ha egzotikus helyre készülsz, érdemes körül nézned közöttük. Az áruk mellett a teljesítményüket kell figyelembe venni a választáskor (hány liter víz megtisztítására alkalmasak), illetve azt, hogy milyen gyakran kell cserélni bennük a szűrőt.
[szerkesztés] Tippek
- Az ivóvíz tárolására mindig használj külön palackot, külön edényt! Ennek tisztaságára fokozottan ügyelj!
- Ha van rá lehetőséged, készíts többrétegű szűrőt, így még hatékonyabban tisztítod meg a vizet a szennyeződésektől. Egy kivágott műanyag palackban vagy egy nagyobb ruhaszövet egymásra hajtott rétegei közé rétegezz papírt, faszenet, homokot és kavicsot, majd akaszd fel valahová, és ezen szűrd át a vizet. Minél több rétegű a szűrő, annál lassabban halad át rajta a víz, de annál jobban megtisztul. Fertőtlenítésre azonban így is szükség van!
- A folyadékveszteségünket nagy víztartalmú gyümölcsök, húsos levelek fogyasztásával is pótolhatjuk – de mindig csak olyan növényről együnk, amelyikről biztosan tudjuk, hogy nem mérgező!
- Esős időben a csapadék, hűvösebb estéken és hajnalokon pedig a harmat összegyűjtésével tehetünk szert vízre. Az esőt egy kifeszített ponyvával foghatjuk fel, vagy a nagyobb levelekről csepegtethetjük egy edénybe. A harmat összegyűjtéséhez húzzunk végig a nedves füvön valamilyen nedvszívó szövetet, majd a vízgyűjtő edény felett csavarjuk ki.
- Ha nincs kéznél vízfertőtlenítő tabletta, ideiglenesen a mindennapi, háztartásban használt klórtartalmú fehérítő- és fertőtlenítő szerekkel is kezelhetjük a vizet, ha nem tartalmaznak hozzáadott illatosító- és színező anyagokat. A flakonon ellenőrizzük, hogy hány százalék klórt tartalmaz a vegyszer! Ha a töménysége 4-6 százalék között van, egy liter vízhez két csepp fehérítőt adj, ha 7-10 százalék, akkor elég egy csepp is belőle. Ha a fehérítő 1 százaléknál kevesebb klórt tartalmaz, akkor literenként 10 cseppet adagolj a vízhez. Hagyd állni a keveréket fél óráig, ezután már ihatsz belőle.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Természetes víz
- Vízgyűjtő edény
- A forraláshoz, desztilláláshoz tűz
- A szűréshez szövet, esetleg papír, faszén és homok vagy vízszűrő berendezések
- A fertőtlenítéshez víztisztító tabletta, esetleg klórtartalmú fehérítő
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Ezeket a víztisztítási módokat csak vészhelyzetben használd!
- Aki túrázni indul, mindig több vizet vigyen magával a szükségesnél! Inkább cipeljünk egy plusz palackot, minthogy vészhelyzet esetén a kiszáradást kockáztassuk. Amikor csak hozzájutunk tiszta vízhez, mindig töltsük fel készleteinket!
- Önmagában egyik fenti módszerrel sem garantálható a tökéletesen tiszta, egészséges ivóvíz, ezért legjobb, ha kombinálod őket.
- Télen a hó és a jég segítségével is lehet pótolni a folyadékveszteséget, de így könnyen megfázhatunk, másrészt ezeket is érdemes megtisztítani. Legjobb, ha a havat kis lábosban felolvasztjuk, átszűrjük és felforraljuk, majd újra ihatóvá hűtjük.
- Ha desztillálod a vizet, esetleg havat vagy harmatot kell hosszabb ideig fogyasztanod, külön forrásból kell pótolnod az ásványi sókat. Ha teheted, egy liter vízhez adj egy kis kanál konyhasót!