Cupcaket készíteni
Innen: Hogyankell.hu
Hogyan kell Cupcaket készíteni?
A cupcake hagyományos amerikai, illetve angol desszert. Elnevezése onnan származik, hogy a régi időkben teáscsészékben mérték ki a hozzávalókat, és teáscsészékben sütötték ki ezeket az elbűvölő süteményeket. Ma már cupcakenek azt a muffin alapú édességet nevezzük, amelynek tetejére különböző ízű habot vagy krémet tesznek, és ezt díszítik színes cukorkákkal, ehető gyöngyökkel, gumicukrokkal, mázzal, gyümölcsdarabokkal, csokireszelékkel, vagy kisebb marcipánfigurákkal. Ezek a bájos – tündértortaként is ismert – sütemények egyszerre ingerei a szemnek és a szájnak. Elkészítésüknek csak a fantázia és a kreativitás tud határt szabni.
Lépések
- Süssünk muffint! Számos muffin recepttel találkozhatunk, magát az alapreceptet is sokféleképpen variálhatjuk, egészíthetjük ki egyéb hozzávalókkal.
- Az alapmuffin receptje (12 darabhoz):
- 3 tojás
- 18 dkg liszt
- 18 dkg cukor
- 18 dkg margarin
- fél csomag sütőpor
- fél csomag vaníliás cukor
A megolvasztott vajat összekeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat. Kézi habverővel mindezt simára keverjük, majd folyamatosan hozzászórjuk a lisztet és a sütőport. A simára kevert tésztához ennél a lépésnél adhatunk további, ízlés szerinti hozzávalókat. Egy evőkanál segítségével muffin-sütőbe adagoljuk a tésztát, és előmelegített sütőben 170°C-on, 20-25 percig sütjük.
- Keverjünk habot vagy krémet! Felvert tojásfehérjéből, vagy tejszínből készíthetünk habot, de sokkal finomabb lesz a cupcakeünk, ha krémet teszünk a tetejére.
- Az alapkrém receptje:
- 15 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
- kevés víz
Az olvasztott vajat habosra keverjük a porcukor egy részével, majd hozzáadunk egy evőkanál vizet, és alaposan elkeverjük, és közben hozzádolgozzuk a porcukor másik felét is. Az alapkrémet színezhetjük is természetes anyagokkal (például: kakaóporral, céklalével), vagy ételfestékekkel.
- Narancsos-gyömbéres krém receptje:
- 2 evőkanál kakaópor (cukor nélküli)
- 1 narancs reszelt héja
- reszelt gyömbér
- 15 dkg étcsokoládé
- 7 evőkanál vaj
Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, hozzákeverjük a megolvasztott vajat, a cukor nélküli kakaóport, a reszelt gyömbért és a narancshéjat.
- Díszítsük ki a muffinokat! A habot vagy a kihűlt krémet habzsákba kanalazzuk, és az előre megsütött muffinok tetejére nyomjuk. Különböző nyomófejek és mozdulatok segítségével a hab, illetve a krém változatos formákban (például hullámoson) terülhet el a sütemények tetején. Ezek után szabadjára engedhetjük a fantáziánkat, és az ízlésünknek vagy az alkalomnak megfelelően (például születésnap, karácsony) színes cukorkákkal, ehető gyöngyökkel, gumicukrokkal, mázzal, gyümölcsdarabokkal, csokireszelékkel, vagy kisebb marcipánfigurákkal díszíthetjük ki a muffinok tetejét, és máris készek a bájos cupcake-ek.
Tippek
MEGJEGYZÉS: Add meg a tippeket, amik segítik az olvasót a megvalósítás során. Minden új tippet egy csillaggal (*) kezd! Ezt a sort kérlek, töröld, csak magyarázatként szolgál!
- Első tipp
Amire szükséged lehet
MEGJEGYZÉS: Sorold fel azokat a dolgokat, amire szükség van a megvalósítás során. Minden szükséges eszközt új sorba írj, az elején egy csillaggal (*). Ezt a sort kérlek, töröld, csak magyarázatként szolgál!
- Első szükséges dolog
Figyelmeztetések
MEGJEGYZÉS: Amennyiben szeretnéd az olvasókat figyelmeztetni valamire a témával kapcsolatban, azt itt tudod megtenni. Minden figyelmeztetést új sorba írj, az elején egy csillaggal (*). Ezt a sort kérlek, töröld, csak magyarázatként szolgál!
- Első figyelmeztetés
Kapcsolódó videók
MEGJEGYZÉS: Ha találsz a témához kapcsolódó Youtube videót, akkor azt itt tudod befűzni az oldalba. Ehhez nem kell más tenned, mint az „IDE” szó helyett beírnod a kiválasztott Youtube videó egyedi kódját!
Kapcsolódó források, hivatkozások
MEGJEGYZÉS: Az alábbi minta alapján add meg azokat a webcímeket és a hozzájuk tartozó rövid leírást, amit forrásként használtál, illetve szorosan a témához kapcsolódnak. Ezt a sort kérlek, töröld, csak magyarázatként szolgál!