Cupcaket készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Bya (vitalap | szerkesztései) 2012. december 20., 10:53-kor történt szerkesztése után volt. (Lépések)

Hogyan kell Cupcaket készíteni?

A cupcake hagyományos amerikai, illetve angol desszert. Elnevezése onnan származik, hogy a régi időkben teáscsészékben mérték ki a hozzávalókat, és teáscsészékben sütötték ki ezeket az elbűvölő süteményeket. Ma már cupcakenek azt a muffin alapú édességet nevezzük, amelynek tetejére különböző ízű habot vagy krémet tesznek, és ezt díszítik színes cukorkákkal, ehető gyöngyökkel, gumicukrokkal, mázzal, gyümölcsdarabokkal, csokireszelékkel, vagy kisebb marcipánfigurákkal. Ezek a bájos – tündértortaként is ismert – sütemények egyszerre ingerei a szemnek és a szájnak. Elkészítésüknek csak a fantázia és a kreativitás tud határt szabni.


Lépések

  1. Süssünk muffint! Számos muffin recepttel találkozhatunk, magát az alapreceptet is sokféleképpen variálhatjuk, egészíthetjük ki egyéb hozzávalókkal.

Az alapmuffin receptje (12 darabhoz):

    • 3 tojás
    • 18 dkg liszt
    • 18 dkg cukor
    • 18 dkg margarin
    • fél csomag sütőpor
    • fél csomag vaníliás cukor

A megolvasztott vajat összekeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat. Kézi habverővel mindezt simára keverjük, majd folyamatosan hozzászórjuk a lisztet és a sütőport. A simára kevert tésztához ennél a lépésnél adhatunk további, ízlés szerinti hozzávalókat. Egy evőkanál segítségével muffin-sütőbe adagoljuk a tésztát, és előmelegített sütőben 170°C-on, 20-25 percig sütjük.

  1. Keverjünk habot vagy krémet! Felvert tojásfehérjéből, vagy tejszínből készíthetünk habot, de sokkal finomabb lesz a cupcakeünk, ha krémet teszünk a tetejére.

Az alapkrém receptje:

    • 15 dkg vaj
    • 25 dkg porcukor
    • kevés víz

Az olvasztott vajat habosra keverjük a porcukor egy részével, majd hozzáadunk egy evőkanál vizet, és alaposan elkeverjük, és közben hozzádolgozzuk a porcukor másik felét is. Az alapkrémet színezhetjük is természetes anyagokkal (például: kakaóporral, céklalével), vagy ételfestékekkel. Narancsos-gyömbéres krém receptje:

    • 2 evőkanál kakaópor (cukor nélküli)
    • 1 narancs reszelt héja
    • reszelt gyömbér
    • 15 dkg étcsokoládé
    • 7 evőkanál vaj

Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, hozzákeverjük a megolvasztott vajat, a cukor nélküli kakaóport, a reszelt gyömbért és a narancshéjat.

  1. Díszítsük ki a muffinokat! A habot vagy a kihűlt krémet habzsákba kanalazzuk, és az előre megsütött muffinok tetejére nyomjuk. Különböző nyomófejek és mozdulatok segítségével a hab, illetve a krém változatos formákban (például hullámoson) terülhet el a sütemények tetején. Ezek után szabadjára engedhetjük a fantáziánkat, és az ízlésünknek vagy az alkalomnak megfelelően (például születésnap, karácsony) színes cukorkákkal, ehető gyöngyökkel, gumicukrokkal, mázzal, gyümölcsdarabokkal, csokireszelékkel, vagy kisebb marcipánfigurákkal díszíthetjük ki a muffinok tetejét, és máris készek a bájos cupcake-ek.

Tippek

MEGJEGYZÉS: Add meg a tippeket, amik segítik az olvasót a megvalósítás során. Minden új tippet egy csillaggal (*) kezd! Ezt a sort kérlek, töröld, csak magyarázatként szolgál!

  • Első tipp


Amire szükséged lehet

MEGJEGYZÉS: Sorold fel azokat a dolgokat, amire szükség van a megvalósítás során. Minden szükséges eszközt új sorba írj, az elején egy csillaggal (*). Ezt a sort kérlek, töröld, csak magyarázatként szolgál!

  • Első szükséges dolog


Figyelmeztetések

MEGJEGYZÉS: Amennyiben szeretnéd az olvasókat figyelmeztetni valamire a témával kapcsolatban, azt itt tudod megtenni. Minden figyelmeztetést új sorba írj, az elején egy csillaggal (*). Ezt a sort kérlek, töröld, csak magyarázatként szolgál!

  • Első figyelmeztetés

Kapcsolódó videók

MEGJEGYZÉS: Ha találsz a témához kapcsolódó Youtube videót, akkor azt itt tudod befűzni az oldalba. Ehhez nem kell más tenned, mint az „IDE” szó helyett beírnod a kiválasztott Youtube videó egyedi kódját!


Kapcsolódó források, hivatkozások

MEGJEGYZÉS: Az alábbi minta alapján add meg azokat a webcímeket és a hozzájuk tartozó rövid leírást, amit forrásként használtál, illetve szorosan a témához kapcsolódnak. Ezt a sort kérlek, töröld, csak magyarázatként szolgál!


Az oldal szerzői

Bya, JViki