Besamel mártást készíteni
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen JViki (vitalap | szerkesztései) 2011. április 8., 10:48-kor történt szerkesztése után volt.
Hogyan kell besamel mártást készíteni?
A besamel mártást nagyon sokféle étel alapja: húsokhoz, zöldségekhez és tésztaételekhez egyaránt kiváló. Tejmártásnak vagy Bechamel (Béchamel) mártásnak is nevezik. Egyszerű és gyorsan elkészíthető, kezdők is bátran próbálkozhatnak vele.
Lépések
- Szerezd be az alábbi hozzávalókat:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 5 dl tej
- só
- bors
- szerecsendió
- A tejet melegítsd meg.
- Egy lábosban kezdd el felolvasztani a vajat.
- Amikor már puhul, szórd bele a lisztet is.
- Folyamatos kevergetés mellett addig pirítsd a lisztet, amíg el nem kezd változni a színe (azt azért ne várd meg, amíg megbarnul és megég…)
- Ekkor lassan öntsd fel a tejjel, miközben folyamatosan és gyorsan kevergeted.
- Vedd vissza a lángot (vagy az elektromos főzőlapon a hőmérsékletet), és kevergesd tovább a besamel mártást, amíg be nem sűrűsödik.
- Közben ízlés szerint ízesítsd sóval, borssal és egy kevés őrölt szerecsendióval.
Tippek
- Amikor a mártást felöntöd tejjel, használj kézi habverőt. Ezzel könnyebb egyenletesebbre, csomómentesre keverni a besamelt.
- Először csak a tej mintegy felét-háromnegyedét öntsd a besamel mártásba, így biztosan besűrűsödik. Ha esetleg nagyon sűrű lesz, ekkor még lassanként hozzáadhatod a maradék tejet.
- Ha nagyon híg lett a mártás, adhatsz hozzá egy kevés sajtot.
- A besamel mártást különböző célokra használják, ennek megfelelően a sűrűsége is változó. Ha például tésztaételekhez használod, hígabb változatra van szükség, ha viszont hússzeletekre szeretnéd tenni, sűrűbbre kell készíteni, hogy „megálljon”.
Figyelmeztetések
- A szerecsendió íze nagyon intenzív, főleg akkor vigyázz vele, ha frissen reszelsz belőle a mártásba.
Amire szükséged lehet
- Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 5 dl tej
- só
- bors
- szerecsendió
- Lábos
- Fakanál
- Kézi habverő