Juhtúrós sztrapacskát készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Bianka (vitalap | szerkesztései) 2012. április 23., 15:49-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell juhtúrós sztrapacskát készíteni? == A sztrapacska felvidéki eredetű egytálétel, mely rendkívül kiadós, gyorsan és egyszerűen elkészíthető,…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Hogyan kell juhtúrós sztrapacskát készíteni?

A sztrapacska felvidéki eredetű egytálétel, mely rendkívül kiadós, gyorsan és egyszerűen elkészíthető, és nem is kerül túl sokba. Mivel igen laktató étel inkább téli kajának ajánljuk, mint a nyári hőségben.

Lépések

  1. Hámozzuk meg a krumplikat! Csinálhatjuk újkrumpliból is és régebbiből is! A négyoldalú reszelők csillagos felén reszeljük le a krumplit, hogy szinte folyós masszát kapjunk! Az nem jó, ha túl darabos a lereszelt burgonya!
  2. Adjunk hozzá két tojást! Keverjük össze a krumplival!
  3. Tegyük hozzá a lisztet! Először csak 50 dkg-ot, és ha felveszi, akkor a maradékot is! A lényeg, hogy kb. nokedli sűrűségű tésztát kapjunk.
  4. Adjuk hozzá a két teáskanál (kicsit lehet több is) sót és a borsot ízlés szerint! Ne spóroljunk a fűszerekkel, mivel ezek adják meg a valódi ízét!
  5. Forraljunk fel egy lábasba vizet! Tegyünk bele egy pici olajat, hogy ne ragadjon össze a tészta és egy evőkanál sót!
  6. Nokedli szaggatón szaggassuk ki a sztrapacska tésztát! Majd ha egy adagot (amennyi a szaggatóba egyszerre belefér) kiszaggattunk, akkor tegyük félre a szaggatót, és vegyük fel a lángot a víz alatt! Sűrű kevergetés mellett várjuk meg, míg felforr újra a víz, és fehér hab kíséretében feljön a tészta a víz felszínére!
  7. Szűrővel szedjük ki egy tál hideg vízbe a tésztát, majd a szűrőn keresztül még egyszer öblítsük le folyó víz alatt! A szaggatás és szűrés folyamatát minden adaggal játsszuk el, amíg ki nem szaggattuk az összes tésztát!
  8. Kockázzuk fel a szalonnát! Majd egy teflonos lábasban vagy serpenyőben süssük ki jó ropogósra! Akkora edényt válasszunk, amelybe majd az összes kifőtt sztrapacska bele fog férni! Ha nem szeretnénk túl zsírosan enni, akkor a leolvadt zsírból szedjünk ki valamennyit, de azért hagyjunk is az edénybe, hogy később, majd ne égjen le a tészta!
  9. Rakjuk bele az összes sztrapacskát a megpirított szalonnába, és jól forgassuk össze! Kis lángon melegítsük össze, és hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, de gyakran keverjük meg, nehogy a tészta leégjen!
  10. Juhtúróval vagy tehéntúróval és tejföllel megöntözve tálaljuk a sztrapacskát!
  11. Sztrapacskához díszítésként friss zöldhagyma darabokat vagy schnidlinget használjunk!

Tippek

  • Egyszerre ne rakjunk bele túl sok tésztát a szaggatóba, hogy nehogy mellette darabokban essen le róla, ahelyett hogy szép apránként szaggatnánk ki!

Amire szükséged lehet

  • 5-6 db nagy krumpli
  • 50-60 dkg liszt
  • 2 tojás
  • bors (őrölt)
  • kenyérszalonna
  • juhtúró vagy tehéntúró
  • tejföl
  • díszítésként schnidling vagy újhagyma

Figyelmeztetések

  • Az ujjunkra vigyázzunk reszeléskor!
  • Ne tegyél bele túl sok lisztet! Egyfelől túl kemény lesz a tésztája, amitől nehéz lesz kiszaggatni, másfelől liszt íze lesz, és a kalóriákkal is érdemes spórolni, hiszen már önmagában is nagyon kiadós!

Kapcsolódó videók

Kapcsolódó források, hivatkozások

  • Saját recept

Az oldal szerzői

Bianka, Kiscsillag