Puszedlit készíteni
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen Kiscsillag (vitalap | szerkesztései) 2011. november 29., 10:02-kor történt szerkesztése után volt. (→Hogyan kell puszedlit készíteni?)
Hogyan kell puszedlit készíteni?
Puszedlit készíthetünk karácsonyra, szilveszterre, lakodalomra, lehet azonnal enni, vagy celofánzacskóban ajándékozni, hisz hetekig eláll. Ha addig el nem fogy. Gyorsan elkészíthető, nem sok macerával. Kivéve a tojáshabos díszítést, de ez kiváltható reszelt mandulával, dióval vagy gyöngycukorral is.
Lépések
- Hozzávalók: 60 dkg liszt, 2 tojás, 2 tojás sárgája, 15 dkg porcukor, 2 dl méz, 10 dkg vaj, 4 evőkanál tejföl, 2 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál őrölt fahéj, fél teáskanál őrölt szegfűszeg, csipet só, 1 narancs reszelt héja, 10 dkg kandírozott vegyes gyümölcs, 10 dkg mazsola (ha valaki nem szereti, kihagyható, vagy durvára vágott dióval helyettesíthető). A fehér mázhoz 30 dkg porcukor, 2 tojás fehérje.
- A tésztához összekeverem a tojásokat a porcukorral, majd az összeolvasztott vajat és mézet is hozzáadom. Belekeverem a fűszereket és a tejfölt, aztán a szódabikarbónás lisztet. A végén a gyümölcsöket is beleforgatom.
- Puha, laza tésztát kapunk, amit egy éjszakára hűtőben kell pihentetni. Addig ki lehet találni, mivel díszítsük.
- Másnapra jól gyúrható masszánk lesz, amiből diónyi golyókat formáljunk, a közepüket nyomjuk le, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól 4-5 cm-re. Ha nem cukormázas tetőt akarunk, akkor most kell rátenni a díszítést is.
- 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt sülnek meg, ha elkezd barnulni a tetejük, akkor jó.
- Közben elkészíthető a cukormáz: A tojásfehérjét üresen kell felverni, és csak fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukrot. Nem lesz túl kemény hab, ecsettel tudjuk a majd langyosra hűlt sütikre felkenni.
Tippek
- Habzsákkal mintákat is formázhatunk a puszedlire.
Amire szükséged lehet
- a fentebb látható hozzávalók