Elkerülni a gombamérgezést
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen Hogyankell (vitalap | szerkesztései) 2023. szeptember 29., 17:01-kor történt szerkesztése után volt. (→Lépések)
Hogyan kell elkerülni a gombamérgezést?
Esős időben nem csak a gombák, hanem a gombamérgezések is gyakoribbá válnak. Néhány egyszerű szabály betartásával azonban akkor is megelőzhető a gombamérgezés, ha nem ismerjük alaposan a gombákat. (A képen a mérgező párducgalóca és az ehető piruló galóca látható.)
Lépések
- A vadon nőtt gombát soha ne kóstoljuk meg! Erre már kicsi korban tanítsuk meg a gyerekeket is!
- Ha ismeretlen gombafajt szedünk, mindig a teljes gombát hozzuk el (ne csak a kalapot), és a fajokat különítsük el egymástól. Nem a spórák „fertőzik” be egymást, de ha a gyilkos galócából akár egy kis darab is letörik és bekerül az ehető gombákból készült ételbe, már az is súlyos mérgezést okozhat. További tudnivalók arról, hogyan kell gombát szedni.
- A szabadban gyűjtött gombát mindig vigyük el szakellenőrhöz, akkor is, ha úgy gondoljuk, tudjuk, milyen gombát szedtünk! A gomba vizsgálata minden esetben ingyenes, mindössze egy kis időbe kerül, ami viszont életeket menthet. Hivatásos szakértőket általában a gombát is árusító piacokon találunk, de a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján megtalálható a gombaszakellenőröket alkalmazó piacok és a vizsgázott szakemberek pontos listája.
- Csak szakellenőr által bevizsgált gombát fogyasszunk! A piacokon hivatalos papír jelzi, ha az adott gombát bevizsgáltatta az eladó. Ne vásároljunk gombát olyan helyről, amely nem rendelkezik gombaszakellenőri igazolással!
- Ne vásároljunk gombát házalóktól, utcai árusoktól! Ne fogadjunk el gombát ismerőstől (ismerős ismerősétől), vagy vizsgáltassuk be, mielőtt elkészítjük!
- A gombát mindig azonnal készítsük el, és frissen fogyasszuk! A gomba gyorsan romlik, így még az ehető fajok is okozhatnak gyomorrontást, ha sokáig tárolják. A gombát maximum egy napig lehet eltartani hűvös, jól szellőző helyen, a belőle készített ételt pedig legkésőbb másnap fogyasszuk el. (Nagyobb mennyiségű gombát tartósíthatunk például szárítással vagy ha megpirítva lefagyasztjuk, de erre nem minden faj alkalmas.)
- Mindig tartsuk be az adott gombafaj elkészítésére vonatkozó szabályokat! Vannak olyan finom gombák, amelyek csak alapos hőkezelés után fogyaszthatók, mert nyersen rosszullétet okozhatnak (pl. a gyűrűs tuskógombát minimum 20 percig kell sütni vagy főzni). Ezekre a tudnivalókra a piacokon a gomba mellett elhelyezett felirat hívja fel a figyelmet.
- 6 év alatti gyermekek, idősek, emésztőszervi betegséggel küzdők ne fogyasszanak gombás ételt! A gomba nehezen emészthető, így egyszerre csak kis mennyiséget együnk belőle, és alaposan rágjuk meg.
Tippek
- Ne higgyünk a babonáknak! A csigák vagy erdei állatok által megdézsmált gombák az ember számára mérgezőek is lehetnek. A feltűnő színű gombák és a szép fehérek között egyaránt vannak ehetőek és mérgezőek, ahogy a gomba illata sem mindig perdöntő (a gyilkos galóca például kifejezetten szép, jó illatú és ízű gomba!).
- Ha szabadban gyűjtünk gombát, mindig jegyezzük meg, hogy hol szedtük (mezőn, erdőben, lombos fák vagy fenyők alatt), mert a bevizsgáláskor ez is fontos lehet a faj pontos meghatározásához.
- Ha ismerőstől kapunk gombát, mindig kérdezzünk rá, hogy bevizsgáltatta-e, hogy mikor és hol szedte, hogy meddig és milyen feltételek mellett készítsük el azt.
- A gomba a húshoz vagy halhoz hasonlóan gyorsan bomló fehérjéket tartalmaz, ezért a legjobb, ha azokhoz hasonlóan is kezeljük. A nyers gombát tartsuk a hűtő zöldségtároló rekeszében, tegyünk alá és fölé papírtörlőt, hogy felszívja a nedvességet. Ne tartsuk a gombát meleg, párás helyen, nejlonzacskóban vagy olyan tárolóban, ahol befülledhet, ezzel is megelőzhetjük, hogy megromoljon.
Amire szükséged lehet
- A fenti szabályok betartására
- Óvatosságra
Figyelmeztetések
- Ha gomba fogyasztása után bárki rosszul lesz, azonnal forduljunk orvoshoz, még akkor is, ha „csak” gyomorfájást, hasmenést vagy hányingert tapasztalunk! Fontos, hogy mindenkit értesítsünk, aki fogyaszthatott a gombából! Az étel maradékából vagy magából a gombából (például a szemétbe dobott, levágott maradékból) készítsünk össze mintát a vizsgálathoz – ez nagyban meggyorsíthatja a gondot okozó faj beazonosítását és így a megfelelő kezelést is gyorsabban kaphatjuk meg.
- Bár a gombahatározók gyakran leírják, hogy milyen ízű egy-egy adott faj a határozás megkönnyítésére, egy ismeretlen gombát soha ne kóstoljunk meg, ha nem tudjuk biztosan beazonosítani legalább a családot vagy nemzetséget, ahová tartozik (például hogy galócafélével, valamilyen csiperke- vagy galambgomba fajjal van-e dolgunk).
- A gombahatározást nem lehet könyvekből, képek alapján elsajátítani! A gombák az időjárástól, hőmérséklettől, páratartalomtól függően változatos színűek és alakúak lehetnek, ezért csak a gyakorlatban, hosszú idő alatt lehet megtanulni a pontos azonosításukat.
Források, hivatkozások
- A NÉBIH közleménye a biztonságos gombafogyasztásról
- Albert-Locsmándi-Vasas: Ismerjük fel a gombákat!