Sütőzacskót használni
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen 84.2.100.48 (vitalap) 2022. szeptember 1., 14:14-kor történt szerkesztése után volt. (→Figyelmeztetések)
Hogyan kell sütőzacskót használni?
Ha szereted az egyszerűen elkészíthető ételeket, melyek ráadásként igazi kulináris élményt nyújtanak és még jól is néznek ki, akkor a sütőzacskó egyszerű praktikáját neked találták ki. A sütőzacskóban az ételek szó szerint a saját levükben főnek meg, amihez nem szükséges plusz zsiradék. Így a tudatos táplálkozásban is helye van az ilyen módon elkészült finomságoknak. A zacskóba zárt húsok, köretek és fűszerek átveszik egymás zamatát, majd a végén egy kis rápirítással csoda ropogós és omlós étel lesz a végeredmény. Néhány dologra kell csupán odafigyelned a készítés során.
Lépések
- Először kend be a húsokat kis olíva olajba zúzott fokhagymával, majd ízlés szerint fűszerezz: só, bors, szárnyas fűszerkeverék, mustár, ill. egyéb fűszer, amit szerettek: bazsalikom, oregánó, rozmaring, vegeta, medvehagyma, stb. Bőven megszórhatod a húsokat, hogy minél ízletesebbek legyenek.
- Vedd elő a zacskót és szórj bele egy evőkanálnyi lisztet, majd befogva a száját, alaposan rázd össze, hogy mindenhová kerüljön.
- Helyezd bele egymás mellé a húsokatt, és a többi hozzávalót úgy, hogy ne fedjék egymást, különben nem tudnak egyenletesen megsülni. Ha így nem férnek bele a tepsibe, akkor úgy rétegezz, hogy a zsírosabb, több levet eresztő alapanyag kerüljön legfelülre. Ez akkor is érvényes, ha többféle húst sütsz egyszerre (pl.: karajt és tarját).
- Kösd be a zacskó száját, és igazgasd el úgy, hogy púpos legyen és ne ragadjon hozzá a sütnivaló.
- Szurkálj a zacskóba 10-15 apró lyukat villával vagy fogpiszkálóval. Ezeken keresztül fog távozni a gőz.
- Tedd tepsibe és mehet a sütőbe. A sütőzacskó csomagolására rá van írva, hogy max. mekkora hőfokot bír, de 200 fok általában a maximális érték.
- A hús időközben levet fog ereszteni, ezért néha nézz rá a sütőben és lötyögtesd meg, hogy a szaft mindenhol átjárja a készülő finomságot.
- Amikor a hús már kellően megpuhult, hasítsd ketté a zacskót és piríts rá, amennyiben piros, ropogós sültre vágytok. Ilyenkor vigyázz, nehogy szárazra sikerüljön.
Tippek
- Ha locsolsz egy kis sört a húsra a zacskóba, akkor még ízesebb lesz és ropogósra fog megsülni.
- Kis vajat is dobhatsz a húsokra apró kockákra vágva, úgy még finomabb lesz.
- A vöröshagyma is nagyot dob az ízén, vágd nagyobb cikkekre és pakold a húsra.
- Még kenyeret is süthetsz sütőzacskóban, amiben így biztos nem fog kiszáradni. Az összegyúrt tésztát kelés után tedd a zacskóba, hintsd meg kevés vízzel, majd zárd le a zacskót. Innentől kezdve ugyanúgy működik, mintha húst sütnél.
- Ha a zacskód nincs ellátva zárószalaggal, akkor vagy becsomózva tudod lezárni,, vagy a saját anyagából levágott csíkkal bekötni.
Amire szükséged lehet
- Sütőzacskó
- Hús
- Fűszerek, só, liszt
- Krumpli, hagyma, zöldség, gyümölcs
Figyelmeztetések
- Ne csavard a hőfokot 200 fok fölé, mert a zacskóból mérgező anyag oldódik ki 200 C fok feletti hőmérsékletnél.
- A gőz hatására a zacskó meg fog duzzadni, éppen ezért vigyázz, hogy legyen elég helye, nehogy hozzáérve a sütő forró oldalához kidurranjon.
- Ha zöldségeket raksz a hús mellé, pl.: sárgarépát, akkor ne vágd túl kicsi darabokra, mert megéghetn. Próbáld úgy betenni a sütnivalókat, hogy kb. ugyanakkora darabok legyenek, vagy ami nehezebben puhul meg, azt lehet kisebb darabokra vágni.
- A zacskó felnyitásakor vigyázz, ne hajolj fölé, mert a gőz hirtelen kicsaphat.