Indukciós főzőlapot tisztítani
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen Zserbó (vitalap | szerkesztései) 2022. április 6., 12:11-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell indukciós főzőlapot tisztítani? == right|250px Egyre több háztartásban használnak indukciós főzőlapot, mely elektromágne…”)
Hogyan kell indukciós főzőlapot tisztítani?
Egyre több háztartásban használnak indukciós főzőlapot, mely elektromágnes révén melegít. Ez azt jelenti, hogy a főzőlap csupán ott képez hőt, ahol a lábos alja hozzáér. Tisztán tartása kicsit eltér az elektromos üvegkerámia, illetve a hagyományos gázfőzőlap takarításától. Olvasd el, mire kell figyelni.
Lépések
- Általános tisztítás:
- Minden főzés előtt és után nézd meg, hogy van-e nagyobb ételfolt vagy szennyeződés a főzőlapon. Érdemes ilyenkor áttörölni egy nedves, mosogatószeres szivaccsal, ronggyal. A rászáradt szennyeződéseket később nehezebb letakarítani.
- Citromos tisztítás: melegítsd fel a főzőlapot, majd ha már csak langyos, dörzsöld át egy félbevágott citrommal. 10-15 percig hagyd citromosan, majd egy nedves ronggyal töröld át.
- Rászáradt szennyeződés esetén: ilyenkor tilos a dörzsölés! Helyette egy késsel, üvegkaparóval vagy pengével óvatosan lekaparhatod az ételmaradékokat.
- Vízfolt ellen: kemény víz ellen töröld át desztillált vízzel a foltokat.
- Speciális, indukciós főzőlapra való tisztítószerekkel: indukciós főzőlap-tisztító használata előtt szintén le kell kapargatni az esetlegesen rászáradt ételmaradékokat, majd egyszerűen vidd fel a tisztítószert a felszínére, hagyd pár percig hatni, majd egy puha ronggyal töröld át.
Tippek
- Megelőzhetsz néhány szennyeződést, ha nem használod tároló felületként a főzőlapot, illetve nem a közelében készíted elő, dolgozod fel az élelmiszereket.
- A sót, cukrot tárold a konyha főzőlaptól távolabbi részében.
Amire szükséged lehet
- indukciós főzőlap-tisztító
- puha rongy, mosogatószivacs
- citrom, desztillált víz
Figyelmeztetések
- Ne súrold! Sem súrolószerrel, sem dörzsszivaccsal ne takarítsd, mert megkarcolod vele a főzőlap felszínét.
- Próbáld elkerülni, hogy szemcsés anyagok a felületére kerüljenek, mint a só, cukor vagy éppen szemcsés súrolószerek, ugyanis könnyen megkarcolják a felszínét.
- Mindig puha ronggyal dolgozz.