Diót tárolni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zserbó (vitalap | szerkesztései) 2021. december 17., 13:30-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell diót tárolni? == right|250px A dió rendkívül értékes élelmiszer, melynek rendszeres fogyasztása gyógyhatású a szerveze…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Hogyan kell diót tárolni?

Walzsak.jpg

A dió rendkívül értékes élelmiszer, melynek rendszeres fogyasztása gyógyhatású a szervezet számára. Egyik legértékesebb összetevője az Omega-3 zsírsav, valamint tartalmaz vitaminokat és antioxidánsokat is. Magas a kalóriatartalma, ezért egyben tökéletes éhségűző ropogtatnivaló is. De hogyan tartható el sokáig?


Lépések

  1. Héjában, töretlenül:
    • Őszi diószedés: a lehullott diókat minél hamarabb gyűjtsd össze, hogy ne ázzanak el az őszi nyirkos időjárásban. Nem árt zsákba töltés előtt pár napig egy száraz felületen kiterítve vagy egy jól szellőző ládában száradni hagyni.
    • Válaszd külön a szép, egészséges diószemeket a repedt, esetleg fekete, rossz dióktól.
    • Válassz megfelelő zsákot: töltsd valamilyen hálós zsákba, mint például a pamut, kender vagy vászon is jó választás.
    • Akaszd fel: száraz, hűvös, jól szellőző helyre felakasztva (pl.: padlás, fedett terasz) akár 3 évig is megőrzi szavatosságát.
  2. Megpucolva:
    • Mindig annyit törj meg, amennyire szükséged van, mivel a pucolt dió kevesebb ideig áll el, mint a héjas. Viszont a repedt, törött diókat mindenképp pucold meg.
    • Tedd hűtőbe: jól zárható dobozban, üvegben vagy zacskóban a hűtőben kb. fél évig, a fagyasztóban pedig kb. 1 évig őrzik meg a szavatosságukat. A fagyasztóban tárolt dióbél szavatosságát meghosszabbítja, ha előtte megpirítod őket. A pörkölés abban is segít, hogy nem veszik át a „hűtőszagot”, illetve a pirított dió rendkívül finom.
  3. Használd fel:
    • Érdemes az asztalon hagyni egy kis tálkával, ugyanis rendszeres fogyasztása rendkívül jótékony hatású.
    • Süteményekbe, diákcsemegébe, mézzel fogyasztva, tészta vagy sültek mellé, rengeteg ételt tesz finomabbá a dióíz.


Tippek

  • A dió megpirítása egyszerű: sütőpapírral bélelt tepsibe szórva 70-80 fokon 1 órán át szárítsd, majd a végén 180 fokon pirítsd egy rövid ideig.
  • Ha fél kilós porciókban bezacskózod, akkor praktikusabban tudod a mélyhűtőbe bepakolni, tárolni.


Amire szükséged lehet

  • jól szellőző zsák
  • hűtő


Figyelmeztetések

  • A megpucolt dióbél szavatosságát az rövidíti meg legjobban, ha műanyag zacskóban hagyjuk állni. Minél magasabb a levegő páratartalma és hőmérséklete, annál hamarabb tönkremegy, avasodik. Szobahőmérsékleten tartva kb. 2-4 hónapig áll el.
  • A földön ládában vagy kiterítve semmiképp se hagyd sokáig, ugyanis a rágcsálók könnyen megtalálják.
  • Megrepedt héjú diót nem lehet sokáig tárolni, mert bepenészedhet, illetve rágcsálók és egyéb élőlények szívesen elfogyasztják.


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Zserbó