Salátalevest főzni
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen Zserbó (vitalap | szerkesztései) 2021. június 23., 21:13-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell salátalevest főzni? == right|250px A fejes saláta nagyon egészséges, viszont kissé jellegtelen íze miatt önmagában kev…”)
[szerkesztés] Hogyan kell salátalevest főzni?
A fejes saláta nagyon egészséges, viszont kissé jellegtelen íze miatt önmagában kevésbé élvezetes a fogyasztása. Leggyakrabban különböző saláták alapanyagaként szolgál, de szendvicsbe is szokott kerülni. Ugyanakkor sokan nem ismerik, de a fejes salátát fel lehet használni, mint fő alkotóelemet levesbe is. Ez a salátaleves. Kifejezetten üdítő, nyáron hidegen is fogyasztható étel. Elkészítése nagyon egyszerű.
[szerkesztés] Lépések
- Vásárolj be a leveshez: 2 fej saláta, egy kisebb csokor kapor, egy nagyobb szelet füstölt szalonna, 1 ek ecet, habaráshoz tejföl és liszt.
- Készítsd elő a hozzávalókat:
- Saláta: szedegesd le a leveleket, majd gondosan mosd meg. Éles késsel aprítsd fel nagyobb darabokra.
- Szalonna: a szalonnát vágd fel apró csíkokra.
- Kapor: vágd össze.
- Készítsd el a levest:
- Egy nagy lábosba tedd bele a salátát, majd kevés vízzel fonnyaszd össze a leveleket. Ezt követően mehet rá még 1-1,5 liter víz.
- Add hozzá a többi hozzávalót: a csíkokra vágott szalonnát, sót, borsot, majd a kaprot is. Ha szeretnél, fűszerpaprikát is tehetsz bele.
- Habard be:
- Keverd be a habarást: annyit készíts, amilyen sűrűségű levest szeretnél kapni. 1 dl tejfölből készült habarásból (és amennyi lisztet felvesz), már jó leves készíthető.
- Add hozzá a leveshez: a habaráshoz adagolj több kanállal a forró levesből és keverd csomómentesre, majd öntsd bele a masszát levesbe és keverd el jól.
- Forrald fel még egyszer a levest.
[szerkesztés] Tippek
- A nagy levelű salátafélék: leveles saláta, a fejes saláta és a batávia saláta is jó alapanyaga a salátalevesnek.
- A szalonnát külön is megpiríthatod és utólag is hozzáadhatod a leveshez.
- A salátalevesnek többféle ízesítése létezik: van aki a habaráshoz tojást és tejet tesz, van aki cukorral édesíti. Próbáld ki a neked szimpatikus ízesítéseket, hogy a leginkább ízlésednek megfelelő leves készüljön.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- saláta, kapor
- füstölt szalonna
- tejföl, liszt
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A salátaleveleket többször is átöblítheted, nehogy földes maradjon és recsegjen a fogad között.
- Érdemes pirítóssal vagy kiadós főétellel kínálni, mert maga a salátaleves nem tartalmaz túl sok kalóriát.