Epret választani
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen Zserbó (vitalap | szerkesztései) 2021. május 31., 11:32-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell epret választani? == right|250px '''Az eperszezon egyik legnagyobb kihívása a legédesebb, legfinomabb eper felkutatása.''' Az…”)
[szerkesztés] Hogyan kell epret választani?
Az eperszezon egyik legnagyobb kihívása a legédesebb, legfinomabb eper felkutatása. Az eperválaszték igen nagy lehet a különböző piacokon, boltokban, zöldségesnél. Milyen szempontok alapján válasszunk, hogy finom eperhez jussunk?
[szerkesztés] Lépések
- Válaszd meg, mikor vásárolsz: a szezonális, friss szedésű eprek a legfinomabbak, egészségesebbek.
- Válaszd meg, hol vásárolsz:
- Élvezzenek előnyt a szabadföldön, fűtetlen fóliasátrakban termesztett eprek.
- Elsősorban a piacon árult, hazai epreket keresd. A hazai epertermelőknél, útszéli árusoknál, Szedd magad-kertekben, zöldségeseknél is nézelődj. Nagyobb valószínűséggel találsz köztük természetes érésű, szezonális, friss epreket, melyek igazi eperélményt nyújtanak.
- A hipermarketek polcain többnyire a kezelt, import gyümölcsöket találod meg. Persze akadnak kivételek, érdemes szétnézni.
- Válaszd az érett epreket:
- Végezz éréspróbát: ha kihúzod a csonkját, akkor az eper középső része is kijön vele együtt.
- Ha a bőrén enyhe aszalódást, ráncolódást látsz, akkor az az igazán érett, édes eper ismertetőjele. Ne téveszd össze a fonnyadással.
- Figyeld meg a csészeleveleit: a friss, zöld levelek többnyire az éretten leszedett gyümölcsök ismérvei.
- Figyeld a külalakját:
- Alak: a legtöbb víztől és természetes éréstől duzzadó eper csonkjánál a hús felső 1 cm-es rétege magnélküli és fényes.
- Szín: minél pirosabbak, annál jobbak.
- Magok elhelyezkedése: amelyeken nagyon sűrűn helyezkednek el a magok, azok általában kemény eprek, ezért érdemes a ritkásabban magos szemeket választani.
- Szagold meg: ha az epreket már messziről is érezhető eperillat lengi körül, akkor valószínű az íze is nagyon finom.
[szerkesztés] Tippek
- Válaszd elsősorban a hazait.
- Ha lehet, kérj egy szem kóstolót.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- eperválaszték
- jó megfigyelő képesség
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A köznyelv inkább epernek hívja, de hivatalosan szamócának nevezik.
- Ha látszik a gyümölcsökön, hogy nem frissek és nyomottabbak, viszont nem romlanak, akkor valószínű igencsak kezelt gyümölcsökről lehet szó.
- Törekedj vegyszermentes gyümölcsök beszerzésére.
- Az import epreket koraéretten szedik le, és sokat utaztatják, kezelik őket, ezért az ízük sem az igazi.