Buddha-tálat készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zserbó (vitalap | szerkesztései) 2021. március 19., 12:43-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell Buddha-tálat készíteni? == right|250px '''A Buddha-tál egy üde, színes, egészséges, alakbarát fogás, melynek összet…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Hogyan kell Buddha-tálat készíteni?

Buddhatala.jpg

A Buddha-tál egy üde, színes, egészséges, alakbarát fogás, melynek összetevői különleges gondossággal vannak összeválogatva. Ettől függetlenül nem bonyolult az elkészítése, csupán egy kis kreativitást igényel. Eredetileg vegán étel, ugyanis - ahogy a nevében is szerepel - a hagyomány szerint a Buddhának felajánlott növényi eredetű ételek színes halmazára utal. Persze nem vegán-módra is elkészíthető, ízlés szerint variálva az összetevőket, illetve az otthon talált alapanyagokat felhasználva. De milyen összetevőket tartalmazzon mindenféleképpen, melyektől Buddha-tál a Buddha-tál?


Lépések

  1. Ismerd meg az alapanyagok kiválasztásának szabályait:
    • A Buddha-tálnak tartalmaznia kell: gabonafélék és magvak, növényi fehérjék, nyers salátafélék, nyers, párolt vagy sült zöldség, fűszerek, öntetek, különböző ízesítők valamint növényi zsírban gazdag összetevők.
    • Fontos a változatos, egészséges összetevők megfelelő variálása a szervezeted, és az ízlésed igényeinek megfelelően.
  2. Mi legyen benne:
    • Gabonafélék és magvak: köles, bulgur, hajdina, rizs, quinoa, stb.
    • Növényi zsírokat tartalmaznak: tahini, olajbogyó, dió, kesudió, tökmag, napraforgómag, stb.
    • Növényi fehérjék: lencsefélék, bab, tofu, borsó, csicseriborsó, csírák, stb.
    • Nyers salátafélék: rukkola, fejessaláta, spenót, madársaláta, stb.
    • Zöldségek nyers, párolt vagy sült verziója: gomba, brokkoli, répa, édesburgonya, káposzta, cékla, kelbimbó, cukkini, hagyma, paradicsom, retek, stb.
    • Ízesítők: bármilyen egészséges, természetes ízfokozó használata megengedett, például: citrom, zöldfűszerek, joghurt, chia mag, hummusz, (pirított) magvak, olajok, stb.
    • Választható nem-vegán összetevők: tejtermék, tojás, hal, hús.
  3. Válogasd össze a Buddha-tál hozzávalóit:
    • Nézz szét otthon, hogy mi az, amit fel tudnál használni. Érdemes bevásárlások alkalmával ehhez a fogáshoz alkalmas alapanyagokat is beszerezni előre, melyek például elállnak sokáig. Így bármikor elkészítheted magadnak ezt az ételt nagyobb előkészületek nélkül.
    • Gondold át, hogy melyek azok az alapanyagok, melyek olyan tápanyagokat tartalmaznak, melyekre a szervezetednek éppen szüksége lenne. Akár, mert keveset vagy régen fogyasztottál belőle, vagy egyszerűen csak érdemes gyakran enni az adott alapanyagot? Esetleg fokozott terhelésnek van kitéve a szervezeted, mely miatt szükséges az adott tápanyagból többet fogyasztani? Speciális étrendet követsz?
    • Gondold át, hogy milyen színeket látnál viszont szívesen a tányérodon. Az esztétika is hozzátesz az étvágyhoz.
    • Ha hiányzik még valamilyen hozzávaló, szaladj el a boltba.
  4. Állítsd össze:
    • Szerezz be a tálaláshoz egy kerek, 1 személyes tálkát, melyben összeállíthatod a saját Buddha-táladat
    • Porciózd ki a különböző alapanyagokat, majd mindegyiket külön készítsd elő fogyasztásra, szükség szerint ízesítsd, fűszerezd. Végül rendezd őket ízlésesen egymás mellé a tálba. A tetejére szórd a magvakat és hintsd meg egyéb ízesítővel, fűszerrel, öntettel, olajjal.


Tippek

  • A Buddha-tál heti 1-2 alkalommal történő fogyasztása már egészségesebb táplálkozást tesz lehetővé.
  • Esztétikus, színes, izgalmas tálalási lehetőségei vannak ennek a tálnak, melyet lefotózva közösségi felületeiden is megoszthatsz.


Amire szükséged lehet

  • egészséges alapanyagok
  • kerek tál


Figyelmeztetések

  • Vegán étrend követésekor fontos, hogy a hiánytünetek, és –betegségek megelőzése érdekében mindenféle tápanyagból, jó párosításokkal, a megfelelő fehérjepótlással történjen az étkezések összeállítása.
  • Összeállításakor számold a kalóriákat, ha szükséges, illetve figyelj a speciális étrendedre, amennyiben van.


Kapcsolódó videók


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Zserbó