Matcha lattét készíteni
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen Zserbó (vitalap | szerkesztései) 2021. március 10., 14:56-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell matcha lattét készíteni? == right|250px '''A matcha tea egy rendkívül frissítő hatású, vitaminokban, ásványi anyag…”)
[szerkesztés] Hogyan kell matcha lattét készíteni?
A matcha tea egy rendkívül frissítő hatású, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag, japán eredetű teaspecialitás. Vibrálóan zöld színe és finom íze miatt nagy népszerűségnek örvend. A zöld tealeveleket porrá őrlik, így készül a tealevél összes jótékony hatóanyagát tartalmazó matcha por. Eredetileg orvosságként volt ismert. Alternatív kávéhelyettesítő is: energizáló hatása a matcha tealevél természetes koffeintartalmából ered, mely kíméletesebben frissít fel, mint egy hagyományos kávé. Tejjel, növényi tejjel dúsítva a matcha porból finom latté készíthető. De mi a folyamata?
[szerkesztés] Lépések
- Szerezd be a helyes matcha-készítés kellékeit:
- Japán eredetű matcha por: online, bioboltokban tudod leginkább beszerezni az italport.
- Bambuszkeverő beszerzése: ha már kipróbáltad a matchát, és gyakran szeretnéd fogyasztani, akkor érdemes beruházni egy speciális bambuszecsetre. A matcha és a víz szakszerű összekeverésére szolgál.
- Hőálló, nem fém eszközök: tálka a por vízben való feloldásához, esztétikus pohár, bögre, illetve kiskanál vagy szívószál a fogyasztáshoz.
- Készítsd el a matcha tea-alapot:
- Forralj fel kb. 1 dl vizet, majd várd meg, míg visszahűl kissé, kb. 80-85 fokra.
- Merj ki 1 kiskanál matcha port egy kisebb keverőtálkába.
- Öntsd rá a matcha porra a visszahűtött vizet, majd 1-2 percig keverd a bambuszesettel, míg habos nem lesz.
- Készítsd el a matcha lattét:
- Melegíts fel igény szerint 1-1,5 dl tejet, növényi tejet, majd öntsd egy üvegpohárba, bögrébe.
- Az alaposan elkevert matcha teát öntsd a tejhez.
- Édesítsd ízlés szerint cukorral, mézzel, egyéb cukorpótlóval (pl. agavésziruppal, datolyasziruppal, xilittel, kókuszvirágcukorral, stb.) Emellett fahéjat, vaníliát is használhatsz ízesítésre.
[szerkesztés] Tippek
- A matcha port felhasználhatod egyéb italok, ételek színezésére.
- Nyáron tegyél néhány jégkockát a pohárba, illetve a tejet ne melegítsd fel. Nagyon finom a jeges matcha latté is.
- Ha még krémesebb verzióra vágysz, akkor a tejmennyiség felét tejszínnel váltsd ki.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- japán matcha por
- bambuszecset, nem fém keverőtál/kanál
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Koffeintartalma miatt a délutáni órákban, legalábbis hat órával lefekvés előtt már ne fogyaszd. Leginkább reggel, a délelőtti órákban a legjobb.
- Napi 1 adag (1-2 kiskanálnyi por) elfogyasztása javasolt ólomtartalma miatt.
- Mint a többi gyógynövény esetében, úgy a matcha pornak sem tesz jót, ha fémmel érintkezik, ami megváltoztathatja az ízét, színét, a benne lévő hatóanyagok tartalmát. Éppen ezért ne tartsd fémdobozban, és ne fémedényekben-, keverővel készítsd el. Ezért is jó, ha bambuszecsetet használsz.
- Vásárláskor figyeld oda, hogy az ízesítetlen, cukrozatlan, hagyományos japán matcha por változatot válaszd.
[szerkesztés] Kapcsolódó videók