A 2007-es ország tortát elkészíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen 5.38.250.194 (vitalap) 2021. február 3., 21:51-kor történt szerkesztése után volt. (Amire szükséged lehet)

Hogyan kell a 2007-es ország tortáját elkészíteni?

Madártej...JPG

Ki ne ismerné és szeretné gyermekkorunk nagy kedvenc desszertjét, a madártejet. Egy igazán egyszerű és könnyed finomság, ami egy kiadós ebéd után hűsítően hat. Ezen hagyományos magyar desszert gondolatából alkotta meg Zila László mestercukrász a 2007-es győztes ország tortáját, vagyis a Madártej tortát. Az ország tortája Magyarország születésnapjára készített tortakülönlegesség, amelyet minden évben az augusztus 20-i ünnepségen mutatnak be Budapesten, ami az ünneptől kezdve az ország közel 300 cukrászdájában is megvásárolható. 2007 óta a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete közösen írja ki a pályázatot, amely során cukrászmesterek nevezhetnek a saját tortakuriózumukkal. A tortának minden éveben új alapanyagokat tartalmazó kreációnak kell lennie. A Madártej torta egy igazán finom és egyszerű torta, érdemes kipróbálni, garantáltan sikere lesz vele. Tanuljuk meg, hogyan kell egy 16 szeletes Madártej tortát készíteni!

Lépések

A piskóta elkészítése

  1. A 125g margarint tegyünk szobahőmérsékletre kicsit mielőtt a 37,5dkg porcukorral habosra keverjük, majd adjunk hozzá 2 tojássárgáját.
  2. Verjünk fel félkeményre 3 tojásfehérjét, utána adjunk hozzá 90g cukrot és keverjük össze vele. A margarinos keveréket fokozatosan adagoljuk hozzá.
  3. Óvatosan keverjük apránként a masszához a maradék alapanyagokat: 110g liszt, 2,5g sütőpor, 25g keményítő és 25dkg zsíros tejpor. Vigyázzunk, hogy ne essen össze a tészta.
  4. Két 24 cm átmérőjű tortaformát rakjunk egy sütőlapra és osszuk el bennük arányosan a piskóta tésztáját.
  5. 165-170°C-os sütőben Kb. 45-55 percig süssük, viszont figyeljünk rá, hogy nehogy túlsüssük, mert kiszáradhat a piskóta.
  6. Amikor kivettük a kész piskótát, szórjuk meg mind kettő tetejét kristálycukorral és hagyjuk kihűlni.

A krém elkészítése

  1. A válasszunk szét 5dl 2,8%-os tejet két részre: a tej 2/3-ad részét lassú tűzön forraljuk fel 150 g vajjal és 2edb kikapart vanília belsejével, majd a tej 1/3-ad részét 100g cukorral, 10db tojássárgájával és 1 csomag vaníliás pudingporral keverjük ki csomómentesre.
  2. Öntsük a felforralt tejhez az elkevert pudingos krémet, amit lassú tűzön folyamatos keverés mellett főzzünk addig, míg be nem sűrűsödik és krémes állagú nem lesz.
  3. Amikor kész a krém kb. 10 percenként keverjünk rajta egyet, hogy krémes sima állagú maradjon és tegyük hideg vízfürdőbe.
  4. A maradék 150g vajat habosítsuk fel és fokozatosan adagoljuk a hideg krémhez.


A torta összeállítása és díszítése

  1. Egy tortakarikának az aljára helyezzük az egyik kihűlt piskóta lapot.
  2. A tetejére vékony cukorszirupot és meleg baracklekvárt kenjünk.
  3. A krém nagy részét kenjük a barackos piskótára.
  4. Helyezzük rá a másik piskótát és picit nyomjuk össze, hogy a krémhez igazodjon.
  5. A második piskóta tetejére tegyük a maradék krémet.
  6. Hűtsük a tortát kb. 3 órán át, hogy a krém teljesen megdermedjen és összeálljon.
  7. Ha kivettük a tortát, óvatosan szedjük le róla a tortaformát.
  8. Verjünk fel keményre 4 dl növényi tejszínhabot és a torta oldalát körbe vonjuk be vele, de hagyjunk egy picit a díszítéshez is belőle.
  9. Díszítés: a torta tetejére 16 habcsúcsot nyomjunk és habcsók csíkokat helyezzünk rájuk. Szórhatunk még a közepére kis reszelt étcsokoládét.

Tippek

  • Ha véletlenül megszilárdult a tojássárgája, egy botmixerrel turmixoljuk össze és utána tegyük hozzá a vajat a végén, így még krémesebb lehet.

Amire szükséged lehet

  • A piskóta alapanyagai:
    • 125 g margarin
    • 37,5 g porcukor
    • 2 tojássárgája
    • 3 tojásfehérje
    • 90 g cukor
    • 110 g liszt
    • 2,5 g sütőpor
    • 25 g keményítő
    • 25 dkg zsíros tejpor
  • A krém alapanyagai:
    • 5 dl 2,8%-os tej
    • 10 db tojássárgája
    • 2 db vaníliarúd
    • 100 g cukor
    • 300 g vaj
    • 1 csomag vaníliás pudingpor

Figyelmeztetések

  • A krém készítésekor folyamatosan keverjük alacsony lángon, nehogy a tojás megszilárduljon.
  • Figyeljünk a piskótákra sütés közben, nehogy túl süljenek és kiszáradjanak amiatt.

Kapcsolódó videók

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Mező, Nárcisz10