Füstös padlizsánkrémet készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zserbó (vitalap | szerkesztései) 2020. június 30., 19:52-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell füstös padlizsánkrémet készíteni? == right|250px A nyári életérzéshez hozzátartozik a tábortüzek hangulata, a szalonnas…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Hogyan kell füstös padlizsánkrémet készíteni?

Padli.jpg

A nyári életérzéshez hozzátartozik a tábortüzek hangulata, a szalonnasütés és grillezés. Ebben az időszakban, ha kedvünk tartja, kifejezetten sokszor ülhetünk a tűz köré. Ez azért is jó, mert egybeesik a padlizsánszezonnal. Aki már evett parázsban sült padlizsánból készült krémet, az talán soha többé nem elégszik majd meg a natúr változatával.


Lépések

  1. Gyújts tüzet tűzrakó helyen.
  2. Várd meg, míg leég a tűz és már csak parázslik.
  3. Készítsd elő a padlizsánokat:
    • Mosd meg, majd helyezd őket egy tálcára.
    • Szurkáld meg őket néhányszor egy villával, hogy a leve ki tudjon majd folyni. Így megelőzöd, hogy szétrepedjen sülés közben, esetleg a forró lé lefröcsköljön valakit.
  4. Süsd meg a padlizsánokat:
    • Ha már csak kis lánggal ég a tűz, a tűzrakó egyik oldalához kotorj parazsat, ami fölé egy rácsra ráteheted az egész padlizsánokat. Időnként forgasd meg, majd ha már úgy érzed, hogy megpuhultak, megsültek, sötétbarnák-kissé feketék, akkor tedd ki őket egy tálcára hűlni.
    • Amennyiben gyorsítani szeretnéd a folyamatot, magába a parázsba is helyezheted őket. Ilyenkor célszerű alufóliába becsomagolni, hogy ne legyen tiszta hamu a padlizsán héja.
  5. Ha kihűltek a padlizsánok, egy kés segítségével húzd le a héjukat a húsról.
  6. Készítsd el a padlizsánkrémet:
    • Ízlés szerint keverj bele vöröshagymát, zúzott fokhagymát, mustárt, majonézt, citromlevet, olíva olajat, sót, borsot, esetleg tejfölt.
    • Ha krémesen szereted, akkor botmixerrel pürésítsd. Ha darabosabban, akkor villával nyomkodd össze.
    • Tedd bele egy befőttes üvegbe, majd hűtőben tárolva néhány napon belül fogyaszd el. Kínáld pirítóssal, paradicsommal.


Tippek

  • Használd ki, ha szalonnasütést, grillezést vagy bográcsozást terveztek. Bevásárláskor tegyél oda néhány padlizsánt is a kosárba, mintegy mellékesként megsütve majd a parázsban.
  • A sült padlizsánt - esetleg még a hagymával, fokhagymával együtt - összeturmixolva fagyasztóban télire is elteheted. Kiolvasztás után már csak a majonézt, tejfölt kell hozzákeverned és ízesítened.
  • Gasztroajándékként is tökéletes lehet.


Amire szükséged lehet

  • padlizsán
  • tábortűz


Figyelmeztetések

  • A sülő padlizsánt fogóval forgasd, majd mikor megsült, várj, hogy hűljön ki. Komoly égési sérüléseket okozhat.
  • A kormosabb részét a sült padlizsán héjának nagyobb odafigyeléssel kapargasd le a húsról.
  • Ne hagyd felügyelet nélkül a tüzet.


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Zserbó