Labneh-t készíteni
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen Gycsutk (vitalap | szerkesztései) 2017. november 3., 08:03-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell labneh-t készíteni? == right|250px Aki szereti a finom krémsajtokat, nem fog csalódni, ha megismeri a labneh-t. A labneh '''j…”)
Hogyan kell labneh-t készíteni?
Aki szereti a finom krémsajtokat, nem fog csalódni, ha megismeri a labneh-t. A labneh jó minőségű joghurtból készül, amit főleg a közel-keleten használnak és készítenek előszeretettel. Emellett Indiában, Törökországban és Görögországban is fogyasztják. Sokan a török/görög joghurt megfelelőjének tartják, bár az inkább sűrű tejfölre hasonlít, mint a krémes joghurtsajthoz. Elkészítése egyszerű, otthon is megoldható, szinte magától elkészül.
Lépések
- Készítsd elő a hozzávalókat:
- fél kg jó minőségű joghurt, só/édesítő
- öblítőszer-mentes pelenkaruha (az öblítő íze érezhető lenne)
- szűrő
- Elkészítés:
- a joghurtot öntsd bele egy pelenkaszövésű ruhával kibélelt szűrőbe
- attól függően, hogy édesen vagy sósan szeretnéd elkészíteni, ízesítsd. Ne szórd meg túlságosan, csak éppen, mert utólag még lehet sózni, édesíteni, ha ízetlen lenne, de egy elsózott étellel nehéz mit kezdeni.
- hagyd lecsöpögni a savót legalább 1 napon át (tetsző sűrűségűig csöpögtetheted)
- Csomagolás:
- végeredményül egy nagyon sűrű, krémes állagú sajtot kapsz, amit ha nem fogyasztotok el rögtön, egy jól záródó dobozban tegyél a hűtőbe
- tárolható úgy is, ha kis golyókat formázol a labneh-ből, és befőttesüvegbe helyezve olívaolajjal felöntöd.
Tippek
- Rendkívül egészséges, élőflórás joghurtból készítve támogatja a bélflórát.
- Fogyasztani friss kenyérrel, pitával és egy kis olívaolajjal, sózva szokás, valamint zöldfűszereket, chilit is lehet rá szórni.
- Édesen is el lehet készíteni: mézzel, vaníliával sütikhez tálalható, alapanyagként felhasználható.
- Nagyon jól néz ki és kitűnő gasztroajándék a labneh-ből formázott golyócskák befőttesüvegben, olívaolajban pácolva, akár fűszerekkel együtt.
Amire szükséged lehet
- fél kg jó minőségű joghurt
- pelenkaruha vagy gézlap
- szűrő
- idő
Figyelmeztetések
- Fél kg joghurtból kb. csupán 15 dkg labneh fog keletkezni. De mielőtt emiatt hozzá sem kezdenél az elkészítéséhez, előbb próbáld ki és ízleld meg ezt a sűrű, krémes, csodafinom ételt.
- Az embert elkaphatja a hév, hogy többféle hozzávalóval beízesítse a labneh-t, de először natúr valójában érdemes megkóstolni.
- Ha nincs otthon pelenkaruha vagy gézlap, akkor csak olyan ruhával helyettesítsd, aminek a szövése átengedi a lecsöpögő savót.