Őszi lattét készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Gycsutk (vitalap | szerkesztései) 2017. október 20., 08:36-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell őszi lattét készíteni? == right|250px Az ősz beköszöntével a konyhák legmeghatározóbb íze a '''sütőtök, a geszte…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell őszi lattét készíteni?

Oszilatte.jpg

Az ősz beköszöntével a konyhák legmeghatározóbb íze a sütőtök, a gesztenye és a csipkebogyó. Aki szereti ezeket az ételeket és egyben nagy kávéfogyasztó, annak tökéletes kombinációt alkotnak az említett ízvilág pohárba öntött változatai. Próbálj ki néhányat az őszköszöntő kávékülönlegességek receptjei közül.

[szerkesztés] Lépések

  1. Sütőtökös latte:
    • Egy lábosba tedd fel a tejet melegedni (adagonként kb. 2-3 dl-t). Mikor már jó forró, kanalazz bele pár falatnyi sült sütőtököt. Ha több adag lattét készítesz, akkor a tej mennyiségétől függően több sütőtököt tegyél bele. Mivel a tök krémes állagú, ezért kevergetés közben hamar fel fog olvadni a tejben.
    • Ízesítsd: fűszerek közül ízlés szerinti mennyiségben tegyél bele szerecsendiót, fahéjat, szegfűszeget, kardamomot.
    • Édesítsd cukorral vagy természetes édesítőszerekkel. Jól keverd el a meleg tejben.
    • Szűrd le a tejet egy pohárba. Így a szűrőben fennakad a tök rostja, viszont az ízét átveszi a tej és nem kell turmixolnod.
    • Öntsd fel latténként 1-1 adag eszpresszóval vagy kanalazz bele instant kávéport.
  2. Gesztenyés latte:
    • Egy adag elkészítéséhez egy kevés mascarponét keverj el pár kanál áttört gesztenyemasszával, majd tedd bele a gázon melegedő 2-3 dl tejbe. Olvadásig kevergesd.
    • Ízesítsd: ha cukrozatlan gesztenyemasszával készíted, akkor természetes édesítővel szórd meg.
    • Öntsd fel eszpresszóval vagy tegyél bele instant kávéport.
  3. Csipkebogyós latte:
    • Szükséged lesz hozzá egy kis csipkebogyólekvárra, a folyósabb fajtából. Ebből kanalazz egy keveset a meleg tejbe, keverd össze, míg a lekvár szépen fel nem olvad.
    • Keverd össze eszpresszóval vagy instant kávéporral.
    • Ha szükséges, még édesítsd.
  4. Tejszínhab:
    • A latték tetejéről nem hiányozhat a tejszínhab. Ha nem a bolti változatot választod, akkor habtejszínből készítsd el otthon, majd púpozd az italok tetejére, és szórd meg egy kis kakaóporral vagy fahéjjal.


[szerkesztés] Tippek

  • Egyes áruházakban kapható az ún. „pumpkin spice” fűszerkeverék, ami amerikai módra kifejezetten sütőtökös ízt ad az ételeknek, italoknak.
  • Tejhabosítóval még fokozhatod az élményt.
  • Díszítésként babapiskótát vagy egész fahéjat használj.
  • A teljes őszi összkép eléréséhez tálald tálcán az italokat, amire tegyél pár színes levelet, gesztenyét, illetve tobozokat.
  • Bármelyik latte feldobható még egy kis olvasztott csokival.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • adagonként 3 dl zsíros tehén tej, tejhabosító
  • fűszerek: szerecsendió, fahéj, szegfűszeg, kardamom
  • sütőtök
  • ízesítetlen gesztenyemassza
  • csipkebogyólekvár
  • mascarpone
  • eszpresszó vagy instant kávé
  • habtejszín
  • cukor vagy természetes édesítő (stevia, xilit, méz, eritrit)


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A tej nagyon hamar le tud égni, ezért folyamatos kevergetés mellett, alacsony lángon készítsd a lattékat.
  • Ha instant kávét használsz, akkor koncentráltabban lehet jelen a sütőtök, a gesztenye vagy éppen a csipkebogyó íze, ugyanis amíg az eszpresszó felhígítja az ízesített tejet, addig a kávéport maga az ízesített tej oldja fel. Viszont víz vagy még egy kis tej hozzáadásával tudsz lágyítani az ízeken ha szükséges.
  • Sziruppal is lehet ízesíteni a kávékat, de egészségesebb, illetve háziasabb jellegű, ha természetes hozzávalókat használsz.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk