Házi vaníliás cukrot készíteni
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen Gycsutk (vitalap | szerkesztései) 2017. október 8., 15:42-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell házi vaníliás cukrot készíteni? == right|200px A boltokban kapható vaníliás cukrok többsége szintetikus aromával készül.…”)
[szerkesztés] Hogyan kell házi vaníliás cukrot készíteni?
A boltokban kapható vaníliás cukrok többsége szintetikus aromával készül. A valódi vanília termesztése drága, ezért helyettesítik sokszor aromával. Viszont a következő módszerrel 3-4 rúd vanília felhasználásával fél kg természetes ízesítésű vaníliás cukrot is kaphatsz.
[szerkesztés] Lépések
- Vanília rudak előkészítése:
- Szükséged lesz 3-4 rúd zsenge vaníliára. Ezt onnan tudod megállapítani, hogy a rudak kissé hajlékonyak, puhák, ugyanis ezeknek van igazán átható ízük, illatuk.
- A rudakat egy éles késsel vágd fel hosszában a hasukon, viszont a két végétől 1-1 cm-re állj meg. Így jobban ki tudnak szabadulni és keveredni az aromák.
- Ha például süteményhez szükséged van a vaníliarúd kikapart magjaira, akkor úgy is megoldhatod, hogy csak a vanília hüvelyét helyezed majd a cukorba.
- A porcukor és a vanília találkozása:
- Az így előkészített rudakat dugdosd bele egy csomag porcukorba. Kristálycukorral is kísérletezhetsz, viszont a nagy szemcséket nem fogja úgy átjárni a vanília íze, mint a finom szemcséjű porcukrot.
- Zárd le légmentesen, akár egy jól zárható üvegbe is átöntheted az egészet.
- Rakd napfénytől védett, szobahőmérsékletű helyre.
- Várj minimum egy hetet, de akár 1 hónapig is hagyhatod, hogy a cukornak legyen ideje átvenni a vanília ízét: ez függ a vanília zsengeségétől, valamint a mennyiségi arányoktól. Néha meg is rázogathatod az üveget, hogy segíts neki keveredni, illetve bele is szagolhatsz/kóstolhatsz, hogy mennyire vaníliás már a cukor.
[szerkesztés] Tippek
- Próbáld ki a Bourbon vaníliát is, ennek a fajtának van ugyanis az egyik leggyümölcsösebb íze.
- Ha nem érzed elég vaníliásnak a porcukrot, akkor használj több rudat az adott mennyiséghez. Kísérletezz a mennyiségekkel bátran.
- Alkoholos ital felhasználásával vanília aromát is készíthetsz, amivel sokféle ételt, süteményt tudsz finomabbá varázsolni. Ilyenkor porcukor helyett pár dl vodkába tedd a vanília rudakat és pár hétig hagyd állni, néhányszor felrázogatva az üveget.
- Gasztroajándékként is tökéletes választás egy szemrevaló üvegbe töltve.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- 3-4 vaníliarúd
- fél kg porcukor
- jól záródó edény, papírtasak
- türelem
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Az a jó vaníliarúd, amelyik még kissé hajlítható, nem száraz, ugyanis ez adja ki magából a legtöbb aromát. Ha száraz rudakat kaptál, akkor többet kell belőlük használnod.
- A természetes vaníliarúd fél-háromnegyed évig tárolható zárt edényben, fénytől védett hűvös helyen.