Leolvasztani a hűtőt
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen JViki (vitalap | szerkesztései) 2017. június 28., 15:07-kor történt szerkesztése után volt. (→Lépések)
[szerkesztés] Hogyan kell leolvasztani a hűtőt, fagyasztót?
A hűtőket, fagyasztókat időnként le kell olvasztani, különben a bennük kialakuló jégréteg növeli az áramfogyasztást és csökkenti a szerkezet élettartamát. A hűtő, fagyasztó leolvasztása a polcok és tárolódobozok fertőtlenítésére is kiváló alkalom. Bár ezt a háztartási munkát időigényessége miatt sokan szeretik halogatni, mutatunk néhány egyszerű trükköt, ami segít felgyorsítani a leolvasztás folyamatát.
[szerkesztés] Lépések
- Tervezz: A hűtő vagy a fagyasztó leolvasztása akár több órát is igénybe vehet, ezalatt nem érdemes teljesen magára hagyni a szerkezetet. Ha nyáron olvasztod le a hűtőt vagy fagyasztót, a meleg miatt hamarabb végezhetsz, de ilyenkor meg kell oldanod a maradék élelmiszer hűtését - főleg a mélyhűtött termékek esetében. Télen akár a szabad levegőre is kiteheted az élelmiszereket, ha viszont a nyári hónapokban olvasztod ki a hűtőt, előre kell gondolkodnod. Hűts be jégakkukat vagy néhány palack vizet, majd tedd az élelmiszerekkel együtt hordozható hűtőládába, esetleg egy pokrócokkal körbebugyolált és szigetelt kosárba.
- Áramtalaníts: A hűtő vagy fagyasztó hőfokszabályozóját állítsd át, hogy a készülék kikapcsoljon, majd húzd ki a konnektorból. A hűtő környékéről tedd el a kisebb elektromos berendezéseket.
- Használd a helyiség hőjét: Tárd ki szélesre a fagyasztó, hűtő ajtaját, és támaszd ki, hogy minél jobban átjárja a meleg levegő. Az ajtót a leolvasztás alatt folyamatosan tartsd nyitva. Az élelmiszerek után vedd ki a tárolódobozokat, polcokat és egyéb mozdítható elemeket.
- Gondoskodj a vízelvezetésről: Ahogy a hűtő, fagyasztó kezd kiolvadni, víz távozik belőle, amit érdemes felfogni, mielőtt elárasztja a padlót. Ha a szerkezetben van olyan lefolyó nyílás, ami elvezeti a vizet, akkor ennek végéhez készíts oda egy edényt. Ennek híján tégy a hűtő ajtajához egy tálcát és/vagy felmosórongyot, régi törölközőt, hogy a kiszivárgó nedvesség minél nagyobb részét felfogják. A hűtő aljába is készíthetsz egy tálcát. A tálcákat rendszeresen ürítsd, a textíliákat csavard ki.
- Hívd segítségül a meleg vizet: Ha lassan indul olvadásnak a hűtő vagy fagyasztó, akkor a legvastagabb jégréteg közelébe helyezz egy forró vízzel teli edényt. A gőz és a sugárzó hő felmelegíti a hűtőben a levegőt, és gyorsabban olvad a jég. A vizet időnként cseréld ki, mert ha kihűl, már nincs sok haszna. Esetleg a meleg vízből a jégre is locsolhatsz egy keveset, de ezzel óvatosan bánj – ha a forró víz hirtelen a hűtő hideg fém alkatrészeivel érintkezik, az akár meghibásodással is járhat.
- Segíts rá hajszárítóval: Ha még mindig sok a jég, akkor hajszárítóval gyorsíthatsz az olvadáson – egyszerűen fújj meleg levegőt a jégre. Mivel azonban a legtöbb hajszárító nem bírja, ha nagyon sokáig járatják, ezt inkább csak a legvastagabb jégrétegnél, szükségmegoldásként vesd be.
- Várakozás helyett takaríts: Amíg arra vársz, hogy megolvadjon a jég a hűtő, fagyasztó belsejében, addig üsd el az időt a kivett polcok és tárolóeszközök fertőtlenítésével. A legtöbb esetben az is elég, ha langyos mosószeres vízzel átmosod ezeket az elemeket, majd hagyod megszáradni.
- Mosd ki a hűtőt is: Ha a meleg vizes gőzölés és átszellőztetés hatására az összes jég kiolvadt a hűtőből, akkor ezt is alaposan mosd át mosószeres vízzel.
- Törölj mindent szárazra: A hűtőt csak akkor érdemes újra elindítani, ha teljesen száraz benne minden – különben a párából, vízből újra jég képződik. Ezért a kiolvasztás után érdemes papírtörlővel vagy egy száraz, tiszta textillel alaposan áttörölni mindent: a hűtő/fagyasztó belsejét (a hűtőbordákat is beleértve), majd a visszapakolás előtt az összes polcot és élelmiszert is.
- Válogass és rendszerezz: Ha már úgyis minden élelmiszert kivettél a hűtőből, érdemes átválogatnod őket: dobd ki, ami megromlott vagy már nem fog elfogyni. Ezután mindent igyekezz az optimális hőmérsékletet biztosító helyre tenni. Bővebben a hűtőben tárolt élelmiszerek rendszerezéséről ebben a cikkben olvashatsz.
- Töröld fel a padlót: Mivel valószínűleg a vízből jutott valamennyi a padlóra is, ezért a hűtő/fagyasztó kiolvasztását érdemes egy felmosással lezárni.
[szerkesztés] Tippek
- Ha lassan olvad a jégréteg, megpróbálhatod sóval behinteni, ez is segíti az olvadást.
- Ha a jég elkezd nagyobb darabokban leválni a hűtőbordákról, a lehulló darabokat vedd ki a készülékből (tedd át például a mosogatóba), hogy ezzel is csökkentsd a kifolyó víz mennyiségét.
- Ha tudod, hogy lassan le kell olvasztanod a hűtőt/fagyasztót, akkor érdemes a benne található élelmiszer „felélésére” törekedni, hogy minél kevesebbet tegyél ki a megromlás kockázatának.
- Ha időnként szánsz némi időt a hűtő, fagyasztó leolvasztására, és nem várod meg, hogy vastag jégréteg képződjön rajta, azzal megnövelheted a készülék élettartamát, és az áramfogyasztást is csökkented.
- Az úgynevezett no-frost hűtőket elvileg nem vagy nagyon ritkán kell csak kiolvasztani, ennek ellenére előfordulhat, hogy pára képződik bennük, ami csökkenti a hatékonyságukat. Ezért ezeket is érdemes időnként kihúzni a konnektorból, kipakolni és kitisztítani a fent leírtaknak megfelelően.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Hűtő, fagyasztó
- Edények, tálcák, felmosórongy vagy régi törölközők a víz felfogásához
- Meleg víz
- Hajszárító
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Soha ne próbáld késsel lefejteni vagy erővel letörni a jeget a hűtő, fagyasztó belsejéről, mert könnyen megsérülhet a szigetelés, és akár teljesen tönkre is mehet a készülék.
- Ha rendelkezésedre áll a hűtő, fagyasztó használati útmutatója, olvasd el a tisztítással és leolvasztással kapcsolatos iránymutatást, és ennek megfelelően járj el.
[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások
- Saját tapasztalatok
- Hűtő leolvasztása 6 lépésben
- Hűtő tisztításáról a Háztartás-Ma.hu oldalán