Szeletelni a görögdinnyét
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen JViki (vitalap | szerkesztései) 2017. június 22., 17:38-kor történt szerkesztése után volt. (→Hosszú, vékony szeletek)
Hogyan kell szeletelni a görögdinnyét?
Egy méretes görögdinnye felszeletelése nem egyszerű feladat – főleg, ha nem akarod közben az egész konyhát összemaszatolni a kifolyó lével. Máskor viszont erre is hajlandó az ember annak érdekében, hogy mutatós, egyforma darabokat tálalhasson. Az alábbi cikkben több módszert is ajánlunk, amelyek között biztos megtalálod az alkalomhoz és a kézügyességedhez illőt.
Lépések
Hosszú, vékony szeletek
- Vágd félbe az egész dinnyét: szúrd a kést a közepébe, majd mozgasd lefelé a kést. Fordíts a dinnyén, és vágd tovább, amíg körbe nem érsz. Mindegy, hogy keresztben vagy hosszában ejted a vágást, úgy csináld, ahogy jobban kézre esik.
- A fél dinnyét fordítsd a vágott felével lefelé, így stabilabban áll. Ezután egyszerűen vágd fel párhuzamos csíkok mentén. Próbálj törekedni arra, hogy a dinnye egyben maradjon, a szeletek ne dőljenek el.
- Fordíts el a szeletekre vágott dinnyét, és az előző vágásokra merőlegesen is vagdosd be.
- Ha kiveszel egy darabot az így felszeletelt dinnyéből, akkor négyzet alapú, hosszúkás formát kapsz, amely szinte csak gyümölcshúsból áll – mint annak idején a lékelt dinnyéből kapott kóstoló.
Háromszögek
- Az előzőekhez hasonlóan vágd félbe a dinnyét.
- A fél dinnyét fordítsd a vágott élével lefelé (így stabilabban áll), majd vágd keresztbe, hogy negyed dinnyéket kapj. Ha nagyon nagy volt a dinnye, ezeket is kettévághatod.
- Ezután válaszd el a héjától a gyümölcshúst: a „saroknál” kezdd el vezetni a kést, és haladj a héj mentén, amíg átérsz a másik sarokhoz. Fordítsd meg a dinnyét, és vágd el a másik oldalát is. Ha esetleg nem sikerült teljes egészében átvágni a dinnyét, ismételd meg a műveletet úgy, hogy mélyebbre nyomod a kést.
- Már csak annyi dolgod maradt, hogy függőlegesen szeletekre vágod a negyed vagy nyolcad dinnye húsát – szép, egyforma háromszögeket fogsz kapni.
- A negyed vagy nyolcad dinnyét anélkül is felszeletelheted, hogy levágnád a héját, így is mutatós lesz. Ha esetleg szélesebb háromszögeket kapsz, az alsó sarkokat vágd le ferdén, így könnyebb harapni.
Kockák
- Itt is azzal kell kezdeni, hogy félbe, majd negyedbe vágod a dinnyét.
- Ezután tartsd úgy a kést, hogy párhuzamos legyen a negyed dinnye tőled távolabb eső lapjával. Így szúrd a kést a gyümölcshúsba, és vágd végig szélesebb csíkokra.
- Fordítsd meg a dinnyét, és a másik oldalon is ugyanígy vágd be a gyümölcshúst.
- Ezután függőlegesen vágd csíkokra.
- Végül vágd körbe a gyümölcshúst a héj mentén, hogy elválaszd a kockákat.
Tippek
- Mielőtt a fél dinnyét elkezded berácsozni, hogy hosszú és vékony szeleteket kapj, éles késsel vagdosd le körben a héját, hogy egy kevés fehér rész se maradjon rajta. Ezután rácsozd be, majd boríts rá egy akkora tálat, amibe belefér a fél dinnye. Nyúlj a vágódeszka alá, szorítsd a tálhoz, majd fordítsd fel – így az összes megtisztított dinnyeszelet szép rendben a tálba kerül. Ezután csak annyi a dolgod, hogy hurkapálcákat szúrsz a vékony szeletekbe, amivel bárki kiemelhet egy darabot.
- A kereskedelemben kaphatók kifejezetten dinnyeszeletelő eszközök. Az alábbi videóban kettőt is teszteltek – érdemes vásárlás előtt átgondolni, hogy valóban szükség van-e rájuk.
- Vékony dinnyeszeletekből süteménykiszúróval változatos formákat vághatsz ki, amelyekkel például koktélokat díszíthetsz.
Amire szükséged lehet
- Egész dinnye
- Éles kés
Figyelmeztetések
- Mindig úgy fogd a dinnyét, illetve a kést, hogy ha véletlenül megszalad a penge, akkor se okozzon sérülést!