Tortát cukormázzal bevonni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Gycsutk (vitalap | szerkesztései) 2017. május 6., 18:12-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell tortát cukormázzal bevonni? == right|250px Egy tortát sokféleképpen lehet dekorálni, de az egyik legszebb kivitelezésű t…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Hogyan kell tortát cukormázzal bevonni?

Cukormáz.jpg

Egy tortát sokféleképpen lehet dekorálni, de az egyik legszebb kivitelezésű torták közé a cukormázzal bevontak tartoznak. Mutatós, színes, kreatív darabokat lehet készíteni cukormáz segítségével, melyek elkészítése elsőre nehéznek tűnhet, de a helyes technika alkalmazásával gyönyörű lesz a végeredmény.

Lépések

  1. Szerezd be a hozzávalókat.
    • Attól függően, hogy milyen átmérőjű tortát sütsz, különböző mennyiségű cukormázat kell beszerezned.
    • 15 cm-es: kb. 400 gramm (szögletes forma esetén 600 g)
    • 18 cm-es: kb. 600 gramm (szögletes forma esetén 800 g)
    • 20 cm-es: kb. 800 gramm (szögletes forma esetén 1 kg)
    • 23 cm-es: kb. 1 kg (szögletes forma esetén 1,1 kg)
    • Ha marcipánt használsz, akkor azonos méretek esetén kb. 100 g-al kevesebb bevonattal számolhatsz.
  2. Színezés:
    • Ételfestékek közül válaszd inkább a gél vagy paszta állagúakat, ugyanis ezekkel könnyebb dolgozni.
    • Egy fogpiszkáló végét mártsd bele a színezékbe, majd egy kisebb, kicsípett darab cukormázba töröld bele. Ezt a kisebb, beszínezett darabot apránként adagold hozzá a nagyobb darabhoz, míg el nem éred a kívánt árnyalatú színt. Addig gyurmázd a cukormázat, míg mindenhol egyenletesen eloszlik a festék.
  3. Méretezés:
    • Madzag segítségével mérd le, hogy a tortának (a tetejével és az oldalával együtt) mekkora az átmérője.
    • Sodrófával nyújtsd ki a cukormázat kb. 5 mm vastagra és a madzaggal lemért átmérőjű körre, egy kicsi ráhagyással.
  4. Befedés:
    • A kinyújtott cukormázat tekerd fel a nyújtófára, majd emeld át a tortára és óvatosan igazítsd rá a tetejére.
    • Porcukrozd be a kezed, és a torta tetejétől elkezdve, körkörös mozdulatokkal simítsd a bevonatot a torta oldalán át egészen az aljáig.
    • A felesleges bevonatot késsel vágd le az aljáról, majd óvatosan simítsd körbe a torta alját, hogy szépen rásimuljon a bevonat.
    • Ha a torta felületén apró légbuborékok teszik egyenetlenné a felszínt, egyszerűen tűvel szúrd át őket, majd óvatosan simítsd át a mázat, hogy kijöjjön a levegő és eltűnjön a luk.


Tippek

  • Ha puha piskótából készült a torta, akkor kend be egy kevéske lekvárral vagy vajkrémmel a tetejét, ugyanis így könnyebben rá tudod igazítani a cukormázat.
  • A munkaasztalodat hintsd be porcukorral, hogy a cukormáz nyújtás közben ne ragadjon le.


Amire szükséged lehet

  • cukormáz, marcipán
  • ételfesték (gél, paszta), fogpiszkáló
  • madzag
  • sodrófa
  • torta


Figyelmeztetések

  • Ha folyékony ételfestéket használsz, az kevésbé koncentrált, mint a gél vagy a paszta, ezért sokkal halványabb színeket tudsz vele elérni. Viszont ha sötétebb árnyalatot akarnál vele létrehozni és több folyékony ételfestéket teszel a cukormázba, akkor ragacsos végeredményt kapsz.
  • A torta bevonása közben próbálj minél gyorsabban haladni, mert a cukormáz hamar szárad, amivel nehéz egy sima, egyenletes felületet létrehozni.


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk