Pestót készíteni
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen JViki (vitalap | szerkesztései) 2017. március 13., 08:27-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell pestót készíteni? == right|250px A pesto az olasz konyha egyik jellegzetes eleme. A legelterjedtebb, genovai változata baz…”)
Hogyan kell pestót készíteni?
A pesto az olasz konyha egyik jellegzetes eleme. A legelterjedtebb, genovai változata bazsalikom, fokhagyma, sajt, olajos magvak, olívaolaj és só felhasználásával készül. Az alábbi lépéseket követve a pesto szószt otthon is könnyen elkészítheted!
Lépések
- Moss meg egy nagy csokor friss bazsalikomot, rázd le róla a vizet, és csipegess le a szárakról 2-3 maréknyi (50 g) levelet. Terítsd őket egy papírtörlőre, és hagyd megszáradni (ha nagyon vizes marad a levél, az ront a pesto állagán, és hamarabb meg is romlik a szósz). Ha a levelek megszáradtak, tedd őket aprítógépbe.
- Nyomj szét a kés lapjával 2 gerezd fokhagymát, és tedd ezt is az aprítógépbe.
- A gép rövid bekapcsolásával kezdd el aprítani a hozzávalókat. Ekkor még nem kell teljesen eldolgozni, elég, ha darabos lesz.
- Adj a készülő pestóhoz egy evőkanál fenyőmagot vagy diót (ennek használatát még az eredeti olasz recept is megengedi a ritkább és drágább fenyőmag helyett). Ezt is mixeld össze a masszával. Ahogy az olajos magvakat egyre apróbbra vágod, felszívják a bazsalikom levének nagy részét.
- Ezután adj a keverékhez 6-8 evőkanál frissen reszelt parmezán sajtot. Csak addig kapcsold be a turmixgépet, amíg a sajt összekeveredik a masszával, és felszívja a maradék nedvességet.
- Végül adj a szószhoz 1 dl extra szűz olívaolajat kis részletekben, folyamatos keverés mellett.
- Ha szükséges, még egy kicsi sóval, esetleg borssal ízesítheted a szószt, de vigyázz, hogy ne nyomd el a bazsalikom, a fokhagyma és a sajt jellegzetes ízeit. Kész is a házi pesto!
Tippek
- A pesto sokoldalúan használható: ha főtt tésztára teszed, önmagában is megállja a helyét, de tejtermékekkel összekeverve mártogatóst is készíthetsz belőle pirítós mellé, vagy húsok, halak mellé is tálalhatod.
- A házi pestót érdemes frissen készíteni és felhasználni. Ha mégsem fogy el, a maradékot tedd kis üvegbe, önts a tetejére extra olívaolajat úgy, hogy vastagon fedje a szószt, és tedd hűtőbe – így pár hétig eláll. Ha hosszabb időre szeretnéd tartósítani, akkor tedd jégkockatartóba, és fagyaszd le.
- A pesto nagyon sokféle változatban készíthető, érdemes kísérletezni vele. Piros pestóhoz használj szárított paradicsomot, mandulát és ricottát, de próbálkozhatsz sült piros paprikával is. Néhány további ötlet a variációkhoz:
- Bazsalikom mellett vagy helyett használhatsz más zöldfűszereket, például: medvehagyma, petrezselyem, spenót, rukkola, snidling.
- A fenyőmag, dió helyett tehetsz a pestóba mandulát, mogyorót, kesudiót, napraforgó- vagy tökmagot. Ezeket a felhasználás előtt rövid ideig piríthatod, hogy még intenzívebb legyen az ízük. Az olajos magvak barna héját érdemes lekaparni, mielőtt a pestóba tennéd.
- A parmezán egy részét cserélheted pecorino sajtra is, ami juhtejből készül. A lényeg, hogy kemény, száraz, sós, jó minőségű sajtot használj.
Amire szükséged lehet
- 50 gramm (2-3 marék) friss bazsalikomlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál fenyőmag vagy dió
- 6-8 evőkanál parmezán sajt
- 1 dl extra szűz olívaolaj + a tartósításhoz
- kevés só, bors
Figyelmeztetések
- A bazsalikom aromája fémmel érintkezve oxidálódik, a színe barnább lesz és az íze is megváltozik. Ezért ha teheted, a pesto készítéséhez fából vagy kőből készült mozsarat és kézi erőt használj. A pesto állaga is így lesz tökéletes.
- A botmixer vagy aprítógép használatánál ügyelj arra, hogy ne legyen teljesen homogén a massza. Inkább a gépet többször ki- és bekapcsolva, szakaszosan dolgozz.
- A pesto készítéséhez mindig jó minőségű és friss alapanyagokat használj!