Pászka vacsorát készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Gycsutk (vitalap | szerkesztései) 2016. március 26., 20:52-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell Pászka vacsorát készíteni? == A Pészah, magyarul pászka, a zsidó húsvét, mely során a zsidók Egyiptomból való szabadulásra emlékeznek az…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Hogyan kell Pászka vacsorát készíteni?

A Pészah, magyarul pászka, a zsidó húsvét, mely során a zsidók Egyiptomból való szabadulásra emlékeznek az ünneplők. A pászka estéjén egy különleges rend szerint történik a vacsora, ezért hívják ezt az estét szédernek is, mely héber szó jelentése rend. A pászka ünnepét évente megtartják a zsidó közösségek. Sok keresztyén is, kicsit más formában tart pászka vacsorát, ezzel is készülve a húsvét ünnepére. Jézus tanítványaival az utolsó vacsorát egy ilyen estén fogyasztotta el a ma Nagycsütörtökként számon tartott napon.


Lépések

  1. Keress egy megfelelő helyet a vacsora elfogyasztására. Eredetileg a héberek félig ülő helyzetben étkeztek, de ma már általában asztalnál ülve fogyasztják a pászka vacsorát.
  2. Terítsd meg az asztalt, melyre ünnepi gyertyát tehetsz.
  3. Készítsd el a széder tálat, melyben minden ételnek meg van a szimbolikus jelentése:
    • A bor az öröm és a vidámság jelképe. A vacsora alatt összesen négy pohár bort isznak meg a résztvevők. Ez a négy bor négy kifejezésre utal, amelyet a Tóra Izrael kiszabadítására használ: "...megszabadítalak benneteket (hocéti) az egyiptomi kényszermunkától...", "...megmentelek benneteket (hicálti) a szolgai munkától...", "...megváltalak beneteket (gáálti) kinyújtott karral és súlyos ítéletekkel..." és "Népemmé fogadlak titeket (lákáchti), és a ti Istenetek leszek..." (2Mózes 6:6-7.) Ezt nem rakják rá a tálra, csak mellette van.
    • A keserű fű a rabszolgaságban tartott zsidó nép keserű sorsára utal.
    • A chároszet, mely alma, körte, fahéj és egy kis bor keveréke, a habarcsot jelenti, amellyel az izraeliták az egyiptomi építkezéseken dolgoztak.
    • A csontos hús és a tojás a Jeruzsálemi Templom lerombolására emlékeztet, a pászkaáldozatra és az ünnepi áldozatra a Templom működése idején. A húsdarab egyenes szokott lenni - lábszár vagy csirkenyak -, és azt jelképezi, hogy "kinyújtott karral" szabadította meg az Isten Izraelt. A tojás a gyász hagyományos jelképe.
  4. A tálat a képen látható módon állítsd össze.
  5. Az asztalra kerül még egy vagy több tálba sós víz. Ezek jelképezik a rabszolga sorban lévő nép könnyeit.
  6. Szerezz be pászkát. Eredetileg a széder estén három nagyobb pászkának kell lennie, melynek szintén szimbolikus jelentése van. Erről a vacsora menetének leírásában bővebben olvashatsz.
  7. Miután az egyes szimbolikus ételeket megkóstoltátok, és megittátok a második pohár bort, kezdődhet a pászka vacsora második része, amikor a meleg ételt ehetitek meg. A vacsora tartalmát illetően már nincs ilyen szigorú szabály, de a zsidók ragaszkodnak a kóser ételekhez.
  8. A vacsora befejezése után áldással és énekkel kell folytatni az estét. Sokan a Bibliából olvassák fel az úgynevezett Hallel zsoltárokat (113-118. Zsoltár), melyeket dicsőítő zsoltároknak is neveznek.
  9. A vacsora lezárásaként elköszönnek egymástól a résztvevők: „Jövőre az újjáépült Jeruzsálemben”. Ezt a köszönést akár meg is tanulhatjátok elénekelni, hiszen egyszerű dallama könnyen megjegyezhetőahogy ezt itt hallhatod.


Tippek

  • Ha először készülsz egy pászka vacsorán részt venni, talán az a legjobb, ha nem szervezőként teszed ezt. Így jobban át tudod élni az eseményeket, nem izgulsz minden részletért, és a következő alkalommal már te szervezheted a vacsorát.
  • Ha nem vagy vallásos, a pászka vacsora akkor is különleges élményt nyújthat, barátokkal megosztva. Nem kell követned szigorú rendtartást, de talán ez a vacsora mégis segíthet közelebb hozni a Húsvétot, vagy akár jobban megérteni a zsidó kultúrát.
  • Ha szeretnél egy kicsit különlegesebb hangulatot varázsolni, nyugodtan készítsd el a vacsorát úgy, hogy a földön terítesz meg. Egy lepedő, pléd tökéletesen megfelel arra, hogy az ételeket rárakjátok, és köré ülhettek párnákra.
  • A pászkát otthon is egyszerűen elkészítheted csak kövesd az itt leírt receptet.


Amire szükséged lehet

  • pászka
  • bor
  • saláta
  • torma
  • krumpli
  • tojás
  • csontos hús
  • tál sós víz
  • terem, asztal
  • barátok, család, akikkel megoszthatod a vacsorát
  • Hágádá (a pászka vacsora rendjének leírása)


Figyelmeztetések

  • Ha otthon készíted a pászkát ügyelj rá, hogy könnyen odaéghet.
  • Amennyiben követed a széder este leírását, számíts rá, hogy akár több órát is igénybe vehet ez a szertartásos vacsora. Bár az élmény megéri a rászánt időt, de előtt minden résztvevőt tájékoztass a befejezés várható időpontjáról, hogy elkerüld az esetleges kellemetlenségeket.


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk