Görög citromos sütit készíteni
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen Lmeszaros (vitalap | szerkesztései) 2015. június 3., 10:23-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell görög citromos sütit készíteni? == rightTöbb szempontból is nagyon ajánlatos ezt a süteményt kipróbálni. E…”)
Hogyan kell görög citromos sütit készíteni?
Több szempontból is nagyon ajánlatos ezt a süteményt kipróbálni. Egyrészt egyszerűen elkészíthető, ezért kezdő konyhatündérek is bátran kipróbálhatják. Másrészt nem kell sok hozzávaló, így költséghatékony is, ráadásul elég nagy adag lesz belőle – bár sokáig úgysem lehet eltenni, mert isteni és gyorsan el fogják kapkodni. A recept Stahl Judit egyik legnépszerűbbje, nem véletlenül.
Lépések
Hozzávalók:
- A tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg gríz (búzadara)
- 2 kávéskanál szódabikarbóna
- 35 dkg cukor
- 1 csipet só
- 2.5 dl natúr joghurt
- 3 tojás
- 1 citrom
- a tepsi kikenéséhez kevés vaj
- A sziruphoz:
- 15 dkg cukor
- 1.5 dl víz
- 4 citrom
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt légkeverésen 160 fokra (gázsütőn 3-as fokozat), és vajazz ki egy 30x20 cm-es tepsit!
- A tészta elkészítéséhez szükséged lesz egy nagy tálra, amiben keverd össze a „száraz” hozzávalókat: a lisztet, a grízt, a szódabikarbónát, a cukrot és a sót!
- Egy mérőkancsóban pedig a „nedves” hozzávalókat vegyítsd össze: a joghurtot, a tojásokat, a citrom héját reszeld bele, végül ennek a kicsavart, és átszűrt levéből is 1 evőkanálnyit! Kézi habverő segítségével dolgozd össze a keveréket, de éppen csak annyira, hogy a tojás sárgája és fehérjéje összekeveredjen, mert nem szabad, hogy külön álljanak!
- A mérőkancsóban lévő keveréket öntsd hozzá a tálban lévőhöz, majd az egészet forgasd össze egy fakanállal néhány mozdulattal!
- A tészta előkészítésével készen is vagy, úgyhogy öntsd át az egészet a kivajazott tepsibe, simítsd el benne egyenletesen, és tedd be az előmelegített sütőbe 45-55 percre sülni! Ha lejárt az idő, tűpróbával ellenőrizheted, hogy megfelelően átsült-e.
- Mialatt a sütemény sül, készítsd el a szirupot! Öntsd egy kis lábasba a vizet, add hozzá a cukrot, a citromok lereszelt héját és öntsd hozzá a kifacsart, átszűrt levüket is!
- Először takaréklángon addig keverd az egészet, amíg a cukor fel nem oldódik, majd ezután erősíts a lángon, és forrald fel! 3-4 percen át tartsd forrásban, majd vedd le a tűzről.
- Miután megsült a tészta, vedd ki a sütőből, és egy villával vagy késsel sűrűn szurkáld meg, hogy utat nyiss a szirupnak, ami így az egész süteményt át tudja itatni.
- Ezután a még meleg süteményre kanalazd rá egyenletesen a citromos szirup felét, majd fedd le alufóliával és hagyd állni!
- 15 perc elteltével locsold rá a maradék szirupot is, majd fedd le újra a fóliával!
- Miután kihűlt, vágd fel kockákra, és tálald!
Tippek
- A nyári melegben önmagában is remek édesség, de citromfagyival együtt való fogyasztása is nagyon ajánlott kipróbálásra!
- Ha lassabban megy az előkészület, nem kell a sütő előmelegítésével kezdened, mert elég hamar eléri a kívánt hőfokot.
Amire szükséged lehet
- hozzávalók
- keverő tál
- kiöntő edény
- konyhai mérleg
- kézi habverő
- kanál
- citromfacsaró
- reszelő
- fakanál
- tepsi
- sütő
- kis lábas
- villa vagy kés
- alufólia
Figyelmeztetések
- Ne használj túl nagy tepsit, mert lapos lesz a sütemény!
- A hozzávalók helyettesíthetősége korlátos, ezt tapasztalatból állíthatom. Egyszer kipróbáltam másfajta liszttel és kefirrel, mert joghurt nem volt itthon, de a végeredmény kissé lapos, szalonnás tészta lett, nem olyan állagú, amilyennek lennie kell. Mindenesetre ha van cukorbeteg a családban, kipróbálhatod a receptet nyírfacukorral is, bár úgy én még nem készítettem, így nem tudom, milyen lenne az eredmény.
- Az alábbi videóban Stahl Judit a szirup elkészítéséhez más arányban használja a hozzávalókat, de ahogy a videóban is látszik, nem locsolja rá az egész süteményre. A fent megadott hozzávalók mennyiségét a receptes könyvéből írtam ki, így is bőven elég szirup lesz belőle, és nagyon finom a recept!
Kapcsolódó videók